https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poletje je priložnost za sezonska dela - tudi v Pomurju

05.07.2013 ob 12:33  

V poletnih mesecih se brezposelnost na Zavodu za zaposlovanje vsako leto nekoliko zmanjša, predvsem na račun sezonskih del. Brezposelna oseba je dolžna sprejeti tudi sezonska dela, sicer jo izbrišejo iz evidence.


V zadnjih časih je več povpraševanja kot ponudbe, kar kaže na to, da je kriza velika. Poleg  tistih, ki so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, je tudi vse  več upokojencev in študentov, ki si s to naravo dela prislužijo kak euro dodatno, bodisi za počitnice ali celo za nujne življenjske potrebe.

 V Pomurju je tovrstnega dela veliko, predvsem vezana na sadovnjake, kmetijska opravila, obiranja jagod, špargljev, paprike, in še bi lahko našteli. Verjetno vsakdo izmed nas pozna vsaj enega, ki dela pri nas ali pa v sosednji Avstriji.  Kako je s plačilom? Plačila so različna od 3 EUR na uro dalje, odvisno za kakšno delo gre, ali pa, » več nabereš več zaslužiš «. Poleg plačila nekateri  na srečo nudijo tudi malico.

,

Torej: sezonska dela so priložnost za dodaten zaslužek, so pa lahko tudi na nek način izkoriščanje poceni delovne sile.  Nekateri namreč delajo v zelo težkih pogojih kot so: vročina, prisilna drža, težko fizično delo itn..., na koncu pa dobijo nizko plačilo in razočaranje vzpodbudi jezo in nezaupanje.

Vir: Val 202

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.07.2013 ob 13:29 ... gost

      slike so pa dobesedno z pomurja žalostno ....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.07.2013 ob 13:37 gost gost

      pri nas se delavce izkoriščavle,predvsem v jagodah ne zaslužeš skoraj nič,med ten ka v Avstrije dobiš 6 eurov na uro,poleg pa še malico,sama se preživlan z sezonskimi deli in fala boge ka je Avstrija nej daleč.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.07.2013 ob 13:39 Vilko gost

      Za 3 eure na uro in še brez malice, ali bi šli nabirat jagode,šparglje,borovnice itd. na tem žgočem soncu in upognjen ali celo na kolenih ?????

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.07.2013 ob 14:24 ... gost

      kakšna je pa cena za jagode prinas? mislim kelko pride na uro cenovno če ima avstrija 6 e

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.07.2013 ob 17:38 gost gost

      cena jagod je,za kg nabranih jagod dobiš 30 centov in če jih dnevno nabereš okrog 40 kg je to 12 eurov na dan,medtem ko malico si nosiš sabo in če še potne stroške računaš si na zgubi.V Avstriji je pa ta problem da vsi kmetje že imajo svoje stalne delavce,,keri hodijo že po več let,jaz sem mela srečo in sem po vezah prišla zraven.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.07.2013 ob 22:57 vamp gost

      Naj đagode berejo gospoda iz Panvite .Zadnjič je bilo na tv kelko na den zaslužijo za oberanje jagod v Beltincaj.Iz Lendave so se baje vozili z svojo malico in brezi prevoznij stroškov in v nešnjem časi so nej dobili niti mrzle vode za piti od Panvite ? Gospoda pa se nalevlejo z lepo hlajenimi buteljkami .Što je tou dopusto da tirajo z zavoda da peberajo đagode za 0,30 centov za kg đagod?Naj Srejšova ide in njoj podobna gospoda brat đagode banda lopovska .Poserem se v njihove đagode

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.07.2013 ob 23:47 nik gost

      3 eure ka pa DAVEK OD TOGA???????? KELKO JE DAVEK NA TAU!!????

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.