https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Incident na Hotizi: Policista ravnala napačno, Madžar bo prejel plačilni nalog

Murska Sobota, 18.07.2013 ob 10:04  

Policijska uprava Murska Sobota je podala obvestilo za javnost, v kateri so razjasnili nekatere podrobnosti v zvezi z nedavnim incidentom na maloobmejnem prehodu na Hotizi. Epilog vsega je, da sta policist in policistka ravnala napačno in neprofesionalno, zato je zoper njiju uveden disciplinski postopek, madžarski pravokator s snemanjem pa ni kršil zakonov, zaradi nedostojnega in žaljivega obnašanja med postopkov pa bo prejel plačilni nalog, čeprav je odšel neznano kam.

Na podlagi objavljenega videoposnetka, ki ga lahko videte nižje, in posledično glede dane vsebine o nestrokovnem in neetičnem postopku dveh policistov nasproti sedemindvajset letnemu državljanu Republike Madžarske na mejnem prehodu za obmejni prehod Hotiza med R Slovenijo in R Hrvaško s 10.7.2013,  je bila s strani direktorja PU Murska Sobota mag. Damirja Ivančića odrejena notranja preiskava.

Na podlagi zbranih in preverjenih okoliščin je bilo ugotovljeno, da je madžarski državljan navedenega dne v popoldanskem času peš prišel na mejni prehod po vsej verjetnosti z namenom, da bi izstopil v R Hrvaško. Dejanski motiv prihoda na mejni prehod zaenkrat policistom še ni uspelo ugotoviti. V danem primeru mu je bilo s strani slovenskega policista povedano, da mora za prestop slovensko-hrvaške meje pridobiti dovolilnico  v skladu s Sporazumom med vlado RS in RH (cena dovolilnice za enkrat prestop je 0,83 evra, velja sedem dni in se lahko z njo tudi nato vstopi oz. vrne v R Slovenijo). 

Madžar sprovociral policista, da je prišla še policijska patrulja

"Slovenski policist je po večkratni obrazložitvi, da mu ne more dovoliti prestop državne meje tudi povedal, da glede na to da nima denarja, oziroma da noče ali pa ne namerava plačati dovolilnice, mora zapusti območje mejnega prehoda in da lahko v R Hrvaško vstopi na katerem drugem mejnem prehodu in sicer v Petišovcih. Odgovor policista je po vsej verjetnosti madžarskega državljana razburil do te mere, da se je začel nedostojno, žaljivo in vsiljivo vesti do policista. Nedostojno, vsiljivo in žaljivo obnašanje do policista, kakor tudi dejstvo, da se ni hotel odstraniti z mejnega prehoda je policist na MP v pomoč poklical tudi policijsko patruljo, ki je opravljala naloge varovanja državne meje v neposredni bližini,"
so zapisali v poročilo na PU Murska Sobota.

Ravnanje in obnašanje policistov ne glede na pravokacije in žalitvi ni bilo ustrezno

"Ne glede na dejstvo, da je bil madžarski državljan v postopku žaljiv in vsiljiv ali drugače povedano, da je tudi na trenutke namerno in z veliko inteziteto izzival h konfliktu (fašisti, teroristi, mafija ipd..), to ne opravičuje ravnanje in obnašanje policistov. Poklic policista je danes odgovorna, težka in nevarna naloga, kar med drugim tudi zahteva visok nivo strokovnosti in nenazadnje tudi potrpežljivosti. Prepričani smo, da gre za posamičen primer. Da pa svoje delo opravljamo res strokovno in profesionalno med drugim tudi pričajo  podatki o pritožbah zoper postopke policistov, katere so redke in v večjem obsegu neutemeljene. V pogodbi o zaposlitvi, kakor tudi v kodeksu policijske etike je določeno, da se je javni uslužbenec dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki bi krnila ugled organa, v sled česar je ravno zaradi nasprotnega bil zoper oba policista uveden disciplinski postopek," pravijo na murskosoboški policijski upravi. 

Madžar štiri dni bival v Murski Soboti

Madžarskega državljana so policisti PU M. Sobota imeli v postopku oziroma so imeli z njim bližnje srečanje že prvega julija in sicer v Murski Soboti. Iz videoposnetka, ki je prav tako objavljen na YouTube je razvidno, da se je tudi takrat nedostojno vedel do policistke oziroma policista. Najmanj 4 dni je tudi prenočil v M. Soboti, kjer mu je dobrodelni občan nudil prenočišče, oblačila in hrano. Takrat mu je tudi pokazal zapestno uro v kateri ima HD kamero za snemanje. Policisti so v razgovoru z občanom ugotovili, da ima tujec sovražen odnos do policistov.  

Stari znanec madžarskih policistov

V preiskavi je med drugim bilo tudi ugotovljeno, da slednji potuje po različnih državah, kjer pogosto snema policiste različnih držav in videoposnetke objavlja na svetovnem spletu, še posebej tiste, kjer prihaja do konflikta. Konfliktne situacije pa sam sproži. Slednji je bil tudi obravnavan s strani madžarskih policistov zaradi groženj z bombo in več kaznivih dejanj poškodovanje tuje stvari.   

S snemanjem ni kršil zakonov, plačilni nalog bo dobil zaradi nedopustnega in žaljivega obnašanja

"Po končanem postopku ali pa tudi konfliktu na mejnem prehodu se je madžarski državljan odstranil in odšel nam neznano kam. Snemanje izvajanja policijskih pooblastil pomeni izvrševanje pravice do svobodnega izražanja iz 39. člena Ustave R Slovenije in 10. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah. Vendar mu pravica do snemanja policistov pri izvajanju policijskih pooblastil ne daje pravice, da se v času policijskega postopka nedostojno in žaljivo vede do policistov. S svojim ravnanjem je storil prekršek po drugem odstavku 7. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, za kar mu bo oz. mu je bil na podlagi prvega odstavka 57. člena Zakona o prekrških izdan za 1.7. in 10.7. plačilni nalog,"
je zapisano na koncu poročila o omenjenem incidentu.

 

Oglejte si tudi:

    Fotogalerija