https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

EU Sloveniji zamrznila več kot 200 milijonov

19.07.2013 ob 10:00  

Zaradi nepravilnosti pri porabi EU sredstev je Evropska unija ustavila skoraj večino izplačil Sloveniji.

Po poročanju Dela je Slovenija letos iz dveh programov zahtevala 202 milijona evropskih sredstev, v pripravi pa ima že dokumentacijo za novih 40 milijonov evrov. Evropska komisija je že 3. maja ustavila izplačila Sloveniji. Do tega je prišlo zaradi goljufij in drugih ugotovljenih nepravilnosti pri porabi evropskih sredstev iz operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture ter programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov.  

FOTO: Finance.si

Po besedah novinarja Anžeta Voh Boštica in poročanju Dela, naj bi EK financiranje ustavila po objavi decembrske revizije Urada RS za nadzor proračuna. Ta je ugotovil za 4,5 milijona evrov goljufij; sum goljufije pri nabavi stare medicinske opreme, ki naj bi bila deklarirane kot nova ter sum goljufije pri gradnji igrišča, ki nikoli ni bilo zgrajeno. Poleg tega je bilo v reviziji ugotovljenih še dodatnih 1,5 milijona evrov drugih nepravilnosti.

Glede na velikost vzorca, ki je zajemal 71 projektov, in na celotno vrednost vseh projektov v letu 2011, ki je znašala 852 milijona evrov, revizija sklepa, da bi bilo skupnih nepravilnosti pri porabi za kar 41,5 milijona evrov. Izplačila iz programa razvoja človeških virov pa potekajo nemoteno, saj nepravilnosti tukaj ni bilo ugotovljenih.

VIR: Delo.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.