https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: S podelitvijo nagrad v Ljutomeru zaključili Grossmanna 2013

Ljutomer, 21.07.2013 ob 14:00  

Včeraj je v Kulturnem domu v Ljutomeru potekala zaključna prireditev 9. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, na kateri so podelili nagrade. Letos sta Častnega hudega mačka za življenjsko delo prejela Enzo G. Castellari in Franco Nero.


Hudega mačka, nagrado za najboljši celovečerni film, je žirija, ki so jo sestavljali Goran Marković, Phillip Bergson in Romain Roll, podelila filmu Aurora (Litva, Francija, Belgija; 2012), ki ga je režirala Kristina Buožyte. Nagrada je bila podeljena za fascinantno estetiko filma, ki združuje vizualno, dramatično in tudi poetično vznemirjenje - fantastični litovski triler. Znanstvenofantastična drama pripoveduje o fantu, ki se med znanstvenim eksperimentom znajde v umu mlade ženske v komi.

Posebno omembo si je zaslužil film Vas lahko ubijem?, režiserja Stuarta Urbana iz Velike Britanije, in sicer za scenarij, ki je obenem zelo lahkoten in zelo mračen.

Hrupni maček za film »Kako smo vstopili v Evropo: primer Sexa«

Hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec je žirija, ki so jo sestavljali Igor Vidmar, Jure Longyka in Matjaž Manček, podelila filmu Kako smo vstopili v Evropo: primer Sexa režiserke Ines Pletikos iz Hrvaške.

»Kako smo vstopili v Evropo: primer Sexa« govori o pomembnem in inovativnem bendu na dramatičnem prehodu iz 80. v 90. leta. Kot so zapisali, »dokumentarec odlično uravnoveša osebne zgodbe članov, zgodbo benda in družbeni kontekst. Osveščen alter bend ruši stereotipne predstave o kreativnem emigrantstvu in begu pred političnimi dogodki. Zvesti samim sebi tudi v tujem okolju so Sexa prišli v konflikt s politično korektnostjo in predsodki nizozemske alter scene, a kljub temu vztrajali pri svoji ustvarjalni in osebni integriteti. Vizualno močan, odlično zmontiran in pripovedno tekoč film brez olepšav pove njihovo zgodbo«.

Slakov hudi maček za najboljši kratki film je bil podeljen filmu Antoine in junaka (Francija; 2012), režiser je Patrick Bagot. Žirijo v tej kategoriji so sestavljali Milan Todorović, Julian Richards in Velimir Grgić. Kot obrazložitev so navedli, da gre za fantastičen primer filmske nostalgije, ki popolno ujame bistvo kultne kinematografije osemdesetih.

Melies dArgent v roke srbskega filma »Zgodba o stanovalcih zidov«

Melies dArgent, nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma, je šla v roke srbskega filma Zgodba o stanovalcih zidov, režiral ga je Andrej Boka. Kot so zapisali, gre za mojstrski prikaz digitalnih efektov v zgodbi, ki bo ujela domišljijo mlajših občinstev in jih obenem podučila o tegobah konflikta.

Na Mali delavnici groze slavil film Deveto življenje

Tudi letos so izvedli filmsko delavnico »Malo delavnico groze«, na katero sta se letos prijavili dve ekipi iz Ormoža in Gornje Radgone. Zmagovalec pa je postal film Deveto življenje mladega filmarja Staša Milovanovića iz Ormoža.

Vinski šampion v roke Rumenega muškata 2012

Za Vinskega šampiona Hudi maček, nagrado za najboljše vino, se je letos potegovalo devet kandidatov, zmagal pa je Rumeni muškat 2012 iz Turistične kmetije Hlebec.

Huda mačka Franco Nero in Enzo G. Castellari

V petek je festival obiskala legenda svetovnega filma Franco Nero, ki je dejal, da je Grossmannov festival ravno po njegovem okusu, majhen in v kombinaciji z vinom. Poleg njega je bil osrednji gost festivala tudi režiser Enzo G. Castellari, ki se ni mogel udeležiti zaključne prireditve, zato so mu nagrado Častnega hudega mačka za življenjsko delo podelili že prej. Nero je nagrado prejel na včerajšnji prireditvi iz rok svojega dolgoletnega prijatelja Lada Leskovarja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.