https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurskim študentom le lažja dela

24.07.2013 ob 7:00  

Poletni čas je obdobje, ko si želijo študenti in dijaki  prislužiti kak dodatni evro, ki jim pride v teh kriznih časih še kako prav. Na Pomurskem študentskem servisu ter Študentskem servisu Maribor smo zato preverili, kako je s ponudbo študentskega dela v času poletnih počitnic v naši regiji.


Kot prikazujejo statistike, se že četrto leto opaža upad ponudbe študentskih del na slovenskem trgu, ponudba del letos pa je v primerjavi s preteklimi leti manjša celo za 30 odstotkov. Poleti je stanje samo še slabše. Razloge je potrebno iskati v povišanju koncesijskih dajatev ter trenutnih razmerah na delu. Časi, ko delodajalci opuščajo ter niso zmožni plačevati niti lastnih zaposlenih, niso najbolj naklonjeni študentom.

Tudi na Pomurskem študentskem servisu in Študentskem servisu Maribor, poslovalnica MS so potrdili, da beležijo to poletje upad ponudbe del študentom. To sicer pojasnjujejo tudi z dejstvom, da si študentje sami poiščejo delo pri delodajalcih, največkrat preko družinskih ali prijateljskih poznanstev, k njim pa pridejo le po napotnice.

Na voljo le manj zahtevna dela

V obeh servisih opažajo, da so bila včasih na voljo študentom tudi bolj kompleksna, različna dela, zdaj jim dajejo delodajalci v izvajanje samo manj zahtevna dela. Največ razpisanih del je za pomoč v strežbi, pa tudi fizična sezonska dela v sadovnjakih, kot so vršičkanje, odvozi pšenice, dela v prehrambeni industriji, v skladiščih in podobno. Najdejo se tudi dela na področju prodaje, promocije, poučevanje in prevajanje.

Najbolje so plačana zahtevnejša samostojna dela in prevajanje (7 evrov na uro). Povprečna urna postavka za pomožna dela je 3,9 evrov, pomoč pri prodaji 3,7 evrov, administrativna dela 5 evrov, pomožna dela v proizvodnji 3,5 evrov, promocija 6 evrov ter najpogosteje ponujena na trgu dela, strežba po ceni 4 evre.

Vzamejo vse, samo da je denar

»Študentje povprašujejo po vseh delih, vzamejo vse, samo da nekaj zaslužijo,« pojasnjujejo na Pomurskem študentskem servisu. Seveda si vsi želijo delo s čim večjim plačilom, za čim manj truda, a glede na stanje na trgu se čedalje več študentov odloča tudi za težja fizična dela v proizvodnji, strežbe in podobno, česar so se nekateri včasih izogibali. Pravzaprav, kot opažajo v obeh servisih, študentje ne izbirajo, ampak vzamejo karkoli, samo da nekaj zaslužijo. 

Študenti naj bodo pozorni na neplačevanje delodajalcev

Kot so opozorili na Študentskem servisu Maribor, se dogaja čedalje več neplačil delodajalcev študentom za njihovo opravljeno delo. Delodajalci ne vračajo napotnice, izogibajo se plačilu, kakor dolgo je to mogoče.

V ta namen študentom na obeh delujočih servisih v Pomurju svetujejo, naj se pozanimajo pri prijateljih in znancih, ki so pri določenem delodajalcu že delali, kakšne izkušnje so tam imeli ter se na ta način tako izognejo morebitnim nevšečnostim ter v najslabšem primeru praznemu žepu ob koncu vloženega truda. Spomnili so tudi na raznorazne forume ter druga spletna komunikacijska sredstva, ki dejansko dajejo možnost različnih informacij o delu ter določenem podjetju.

Ob koncu samo še spomnimo, da je treba biti pri iskanju dela ažuren, spremljati vse vire informacij, izkoristiti vsa poznanstva, se posluževati mreženja in podobno, da bi lahko prišli do možnosti občasnega študentsskega dela.

Na Pomurskem študentskem servisu opominjajo, da je 1. julij datum, ko večina delodajalcev zaposluje. Ta rok pa pogosto študentje zamudijo, medtem ko se trg potem znova nekoliko sprosti komaj avgusta in septembra.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.