https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurci to poletje beremo Camillo Läckberg in Simono Ritoper

24.07.2013 ob 10:00  

V poletje smo že krepko zakorakali. Mnogi z možgani »na off«, z željo po morju, zasvojeni s športnimi aktivnostmi na prostem, v objemu glasbenih festivalov in večernih sprehodov…nekateri pa v družbi knjige pod pazduho, ki je pač komaj zdaj našla pot do naših strasti. Pa Pomurci poleti radi beremo? Ter predvsem po kakšnih knjigah zdaj posegamo?


Kot so povedali v Pokrajinski študijski knjižnici v Murski Soboti, sicer prav posebnega povpraševanja po knjigah v poletnem času ne opažajo. Je pa zaznati malo večjo gnečo med določenimi žanri knjig.

Poletje očitno prinese v splošnem željo po branju leposlovja lahkotnejših vsebin, saj se ga v počitniškem času, kot je povedal Janez Horvat, vodja oddelka za odrasle, izposodi bistveno več, kot med šolskim letom. "Tematika je po navadi takšna, ki ne zamori, temveč bralca razbremeni, sprosti, ali ga odpelje v nek domišljijski svet, daljne dežele. Pogosto je gneča tudi okrog turističnih vodičev."

Ženske po zgodovinskih romancah, moški po vohunskih romanih 

Moške in ženske bralne strasti se razlikujejo. Ženske še vedno najraje posegajo po knjigah s tematiko iz vsakdanjega življenja, po družabnih romanih, romanih, napisanih po resničnih dogodkih, ljubezenskih romancah s srečnim koncem, zgodovinskih romancah, kriminalkah in knjigah za duhovno rast. Moški pa berejo predvsem biografije, kriminalke, vohunske romane, dokumentarno gradivo iz političnega življenja in bližnje zgodovine. Pa tudi spomine.

Privlačni izvirniki angleškega leposlovja

V poletnem času je opazen tudi porast izposoje izvirnikov, predvsem angleškega leposlovja. Dijaki in študentje, pa tudi odrasli radi prebirajo popularno literaturo, ki jo kupimo tudi v izvirniku. To poletje je veliko bralcev v angleščini prebralo romane Stephanie Meyer (Twilight ...), Suzanne Collins (The Hunger Games), Dana Browna ( The Da Vinci code ...) trenutno pa je veliko povpraševanje po novem romanu Khaleda Hosseinija (And the mountains echoed), ki še ni preveden v slovenščino, v knjižnici pa je že na voljo v angleškem jeziku.

In top 5? 

Vsak, ki je na svoj oddih odnesel njemu najljubšo knjigo, bo zaprisegel, da je to njegova »top« knjiga tega poletja, ki ga je navdihnila, mu dala nove razsežnosti, znanja, ali nov pogled na življenje.

Pa vseeno poglejmo katere so tiste, ki so  trenutno najbolj priljubljene in navdihujejo to poletje Pomurce:

1.    Camilla Läckberg: Kamnosek, Ledena princesa ...

Po nenadni smrti svojih staršev se pisateljica Erica Falck vrne v svojo rojstno vasico Fjällbacka z majhno in tesno povezano skupnostjo, kjer se je pravkar zodila traedija. V kopalni kadi najdejo mrtvo žensko in izkaže se, da gre za Ericino prijateljico iz otroštva Alex Wijkner. Začne se preizkava polna skrivnosti, prevar...Avtorica romana je ena najbolj prodajanih avtoric na Švedskem.

 2.    Simona Rituper: Kuharica brez licence

Komu drugemu bi se zdela služba sodnice na murskosoboškem sodišču sanjska, šestintridesetletna Suzana pa se ob njej neznansko dolgočasi. A tako kot v ljubezni, se ji tudi na tem področju zdi laže ostati na mestu, kakor tvegati morebitna razočaranja. Še sreča, da življenje ubira svojo pot: v trenutkih, ko to najmanj pričakuje, Suzano doletita čudoviti novi priložnosti, ki jo popeljeta na pot uspehov, o kakršnih si do tedaj ni upala niti sanjati. Čutni odlomki, ki jim je dodan ščepec duhovitosti, nenavadni preobrati in zanimivi, prav nič klišejski liki, med katerimi se znajde celo slavna Oprah, dajejo ljubezenski zgodbi izpod peresa naše pomurske pisateljice posebno aromo, ki vam bo vsaj v tolikšen užitek, kot so osebam v romanu slastne polnjene bučke izpod kuhalnice glavne junakinje.

 3.    Goran Vojnović: Jugoslavija, moja dežela

Ko Vladan Borojević v Google vtipka ime svojega, v vojvodini domnevno padlega očeta Nedeljka, nekdanjegaoficirja Jugoslovanske ljudske armade, nepričakovano razkrije temno družinsko skrivnost, ki ga vrne nazaj v leto 1991, ko je prvič v življenju slišal besedo prekomanda in se je nenadoma končao njegovo idilično otroštvo. Sedemnajst let pozneje bo Vladana boleče razkritje pognalo po Balkanu, da bi na njej našel pobeglega očeta, ob tem pa ugotovil, kako je razpadla njegova družina in zakaj je razpadel svet, v katerem je ta nekoč živela...

 4.    Nicholas Sparks: Varno zavetje, Najboljše v meni, Talisman ...

Nicholas Sparks, ameriški avtor številnih uspešnih ljubezenskih romanov - po nekaterih so posneli tudi filme (Beležnica, Ljubezen v steklenici, Poslednja pesem) - nam v tej pretresljivi zgodbi o temni strani ljubezni in poroke omogoči vpogled v družinsko nasilje ter nas spomni na tisto čustvo, ki je v življenju resnično pomembno in kamor se lahko vedno zatečemo... 

 5.    Harlan Coben : Ostani blizu, Ujeti v preteklost ...

Dan Mercer je socialni delavec, ki dela z mladoletnimi prestopniki. Njegovo življenje se zaplete, ko mu Wendy Tynes, novinarka, ki prek televizije razgalja seksualno agresivne moške in pedofile, nastavi past – in ji Dan nasede. Sedemnajstletna Haley McWaid je ponos družine, športnica, vestno in pridno dekle. Zato starši in okolica še toliko prej pomislijo na najhujše, ko je neke noči ni domov in od nje ni več nobenega glasu. Medtem ko skuša Wendy povezati Dana s Haleyjinim izginotjem, pride na površje še tretja zgodba: o peterici nekdanjih študentskih kolegov s princetonske univerze – med njimi je tudi Dan –, ki so bili v zadnjem letu vsi razen enega žrtve različnih škandalov. Naključje ali nepojasnjena skrivnost?

Predlogi za poletno branje

In če ste med tistimi, ki ste vse omenjene knjige že prebrali, pa rabite nek nov navdih, nov naslov, ki vas bo popeljal v še neodkriti svet branja, vam ponujamo še nekaj predlogov. Tokrat domačih avtorjev, ki jim prepogosto delamo krivico in jih premalo beremo. Če naštejemo samo nekatere, kot jih je navedel Horvat: Feri Lainšček, Igor Karlovšek, Goran Vojnović, Vesna Milek, Metod Pevec, Avgust Demšar, Maja Novak, Bogdan Novak, Štefan Kardoš, Milan Vincetič, Dušan Šarotar…se vaša bralna zgodba tega poletja komaj začenja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.07.2013 ob 15:30 gp28 gost

      prebrala Nicholas Sparks: Najboljše v meni; super knjiga, lahko branje, primerno za dopust :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.