https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kako ohladiti dom in spalnico v vročih dneh

02.08.2013 ob 7:30  

Že nekaj časa nas spremljajo vroči dnevi, ki so za mnoge zelo naporni. Vročina je lahko zelo nevarna predvsem za starejše ljudi, bolne in otroke. Kako se ohladiti?


Najučinkovitejši način hlajenja je gotovo uporaba klimatske naprave. Vendar se morate zavedati, da starejše klimatske naprave za svoje delovanje potrebujejo izjemne količine električne energije in so pogosto leglo bakterij, filtri pa ne opravljajo več svojega dela, kot bi morali. Ko kupujete klimo, naj bo ta visokega energijskega razreda (najbolje A) in naj zadostuje hlajenju tolikšne površine, kot jo želite ohlajati.

Poleg tega poskrbite, da so okna čez dan zaprta, ponoči pa jih odprite, da dom prezračite in vanj spustite hladnejši zrak. Ko se v okna opre sonce, jih zaščitite z žaluzijami ali drugimi senčili. Poleti skušajte čim manj uporabljati naprave, ki proizvajajo vročino in vlago, predvsem pomivalni in pralni stroj, likalnik in sušilec las pa tudi dolge prhe lahko navlažijo zrak. Kuhajte raje zjutraj ali zvečer, čez dan pa si privoščite solate in sveže sadje.

Foto: shutterstock

Kako se lahko v vročih poletnih dnevih dobro naspite?

Vročina pa prinaša tudi neprespane noči. Visoke dnevne temperature prinašajo topel zrak, ki nam velikokrat krajša spanec. Noči si zato lahko naredite nekoliko hladnejše z nekaj preprostimi triki:

- Prek dneva zagrnite zavese ali spustite senčila. S tem boste vročemu soncu preprečili vstop v prostor in segrevanje le tega. 

- Če imate strešno okno, ga odprite takoj, ko sonce skrije svoje žarke. Vroč zrak se namreč zadržuje pod stropom.

Znebite se odej in odvečnih pokrival, ki vaše telo samo še dodatno segrevajo. Namesto tega uporabite raje bombažno rjuho, ki vas bo hkrati hladila in vas varovala pred prepihom. Tisti, ki imate občutljivi ledveni del, si z rjuho pokrijte predel okoli ledvic. Če niste alergični, rjuho lahko zamenjate z odejo, polnjeno z račjim perjem, ki uravnava temperaturo. 

- Namesto da se v posteljo uležete le v spodnjem perilu, raje oblecite tanko bombažno pižamo. Naravna tkanina absorbira znoj, zaradi česar se boste ponoči manj potili.

- Pred spanjem si privoščite osvežujočo hladno prho ali kopel, saj boste s tem nekoliko znižali telesno temperaturo.

- Poleti je pomembno, da pijete veliko tekočine, predvsem zvečer pa naj bo le ta nekoliko hladnejša, saj bo znižala vašo telesno temperaturo in vas še dodatno osvežila. Vedno pa imejte ob postelji kozarec vode.

- Prek dneva se izogibajte preveliki količini kofeina, alkohola ali prevelikih obrokov. Ti vam namreč čez noč dajejo občutek toplote. Alkohol in kofein dehidrirata telo, prepozen in preobilen obrok pa vašemu želodcu ne pusti spati. 

- Pred spanjem vzglavnik za nekaj časa postavite v hladilnik oziroma zamrzovalno skrinjo.

- Pred spanjem vključite ventilator. Če pa je resnično vroče, pa lahko pred ventilator postavite pladenj s ledom in nekaj vode. To bo zrak še dodatno shladilo.

Vir: Lifestyle in Siol

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.