https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Hodoš vendarle sprejela investicijski program za Oskrbo s pitno vodo Pomurja

Hodoš, 02.08.2013 ob 18:00  

Pred dnevi je večino Pomurcev šokirala novica, da težko pričakovanega vodovodnega sistema morda ne bo, kajti občini Hodoš in Tišina nista potrdili investicijskega programa za Oskrbo s pitno vodo Pomurja – sistem B. Ker gre za skupni program dvanajstih občin, ga morajo potrditi vsi občinski sveti v kolikor želijo, da se izgradnja vodovoda začne.


Ker gre za izredno pomemben projekt, je župan Občine Hodoš sklical izredno sejo, na katero so povabili tudi župane sodelujočih občin v tem projektu ter ponovno obravnavali investicijski program pomurskega vodovoda - sistem B.

Najprej je prisotne nagovoril hodoški župan in  jim razložil, da sklepa niso sprejeli, ker so želeli, da vrtina na Hodošu še vedno ostane v uporabi. Nato je še apeliral na člane, da ta zadeva nima povezave s samim investicijskim planom in dal občinskim članom vedeti, da odločajo o velikem projektu, ki bo vsakega Prekmurca oskrbel s pitno vodo.  

Nato je koordinator projekta župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber povedal, da je vodovod ena izmed osnovnih povezav med občinami in če tega ne potrdijo, potem se boji, da ne bo prihodnosti. Župan Občine Grad Daniel Kalamar, ki je regijski koordinator projekta pa je povedal, da so tudi oni razmišljali enako kot oni, saj tudi oni imajo lastne vrtine. Vendar jih je opozoril, da vrtine niso večne in se lahko marsikaj pripeti. V kolikor pa bodo pristopili k tej investiciji pa bodo vstopili v »klub sigurnih«, kjer lahko ostanejo brez vode le nekaj ur, sedaj pa po več mesecev.

Spregovorili so tudi ostali župani, ki so poudarili pomembnost njihove odločitve ter razsežnost posledic ob morebitni zavrnitvi investicijskega programa. Med njimi je spregovoril tudi župan občine Tišina Franc Horvat, ki je bil zelo razočaran nad glasovanjem njihovega občinskega sveta in upa, da bodo na današnji seji našli skupni dialog ter omogočili izgradnjo pomurskega vodovoda.

Po skoraj dvourni razpravi so občinski svetniki soglasno sprejeli Sklep o potrditvi investicijskega programa za Oskrbo s pitno vodo Pomurja - sistem B in tako »vrgli žogico« Občini Tišina, ki prav zdaj odloča o usodi 11 tisočih Pomurcev glede oskrbe z vodo.

Kratka predstavitev investicije

Investitorji projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja – sistem B so občine Beltinci, Cankova, Grad, Gornji Petrovci, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogaševci, Šalovci in Tišina. Namen projekta investicije je izboljšanje kvalitete pitne vode za 47.336 prebivalcev občin sistema B, ki so priključeni na obstoječi vodovodni sistem ter novi priključki za 10.180 prebivalcev. Investicija bo tudi centralizirala in s tem lažje kontrolirala vodne vire in  s tem učinkovitejše zagotavljala mikrobiološke in kemijske ustreznosti pitne vode. Izvedba pa bo, v kolikor Investicijski plan sprejme tudi Občina Tišina, potekala od leta 2013 do konca leta 2015, ko bo investicija fizično in finančno zaključena.

Investicijska vrednost projekta oskrbe s pitno vodo Pomurja – sistem B je 49.549.480 EUR. Projekt pa bo financiran iz sredstev Kohezijskega sklada v višini 28.529.129 EUR, sredstev Ministrstva za kmetijstvo in okolje in vodnega sklada v višini 9.826.338 EUR in sredstev občin v višini 11.194.015 EUR, ki jih bodo zagotavljale v svojih letnih proračunih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2013 ob 23:21 Realist gost

      Odličen članek, bravo avtor! Kratko in jasno!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.