https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Sabina Šinko - Lendavčanka, ki jo navdušuje lutkarstvo

7.8.2013  

Sabina Šinko iz Lendave je docentka za predmetno področje lutkovno oblikovanje in gledališko scenska umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze V Mariboru. Je tudi ustanoviteljica kulturnega društva Pupilla, ki se ukvarja z lutkarstvom.


Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Sabinina pot izobraževanja se po gimnaziji v Ljutomeru, ki se je takrat imenovala Srednja šola družboslovne in jezikovne usmeritve, nadaljuje s študijem na Pedagoški fakulteti Maribor, na oddelku za likovno umetnost. Diplomo je pripravljala pri mag. Bredi Varli, in sicer si je kot temo izbrala likovno oblikovanje predstave Pepelka. Poleg tega se je udeležila tudi raznih izobraževalnih seminarjev predvsem iz lutkarstva na Madžarskem in Hrvaškem.

Prenašanje znanja je poseben izziv

Sabina je zaposlena na Pedagoški fakulteti UM, in sicer na oddelku za predšolsko vzgojo. Je docentka za predmetno področje lutkovno oblikovanje in gledališko scenska umetnost. Prenašanje znanja je zanjo poseben izziv in tudi pomembno poslanstvo, "saj ga prenašam na bodoče vzgojitelje in učitelje, ki so eni izmed najbolj odgovornih ter zahtevnih poklicev."

Ob vprašanju, ali je znanje umetnosti včasih težko prenesti na mlade, nam pove, da temu ni tako. "Ravno tako kot pri matematiki tudi v umetnosti obstajajo določena pravila, ki jih moraš poznati da si umetnost sploh lahko razlagaš," nam zaupa umetnica.

Nova predstava Škrat Cokmok

Poleg službe Sabini ostane tudi prosti čas, ki ga zapolni v kulturnem društvu Pupilla, kjer je zastopnica. Do sedaj so uprizorili že 13 predstav, ki so v glavnem vse razen ene namenjene otrokom, čeprav v predstavah največkrat uživajo. Poleg tega izvajajo tudi ustvarjalne delavnice.

Pravkar v polnem zagonu pripravljajo novo predstavo Škrat Cokmok. Premiera bo 17. avgusta v gledališko koncertni dvorani v Lendavi, kot otvoritvena predstava lutkovnega festivala.  Predstavo namenjajo otrokom od 3. leta naprej, bo pa vsekakor zelo zanimiva tudi za odrasle. S predstavo in razstavo plakatov v preddverju dvorane bodo obeležili 20. obletnico delovanja njihovega gledališča, zato vse bralce vljudno vabijo, naj se pridružijo na tem dogodku.

Razstave doma in v tujini

Naša sogovornica ima za sabo že številne razstave doma in v tujini. Letos si je njena dela bilo možno ogledati na razstavi pomurskih likovnih umetnikov (Magyar ház, Budimpešta), razstavljala je tudi v Italiji (Dallacqua nasce lanima: mostra internazionale darte contemporanea, Palazzo Gallio, Gravedona) in Nemčiji (quadriART, Eagl Gallery Berlin). Pred kratkim je imela samostojno razstavo v Lenartu, kjer so bila razstavljena dela iz njenega predzadnjega ciklusa. Teme njenega umetniškega raziskovanja so odnosi med realnostjo in fantazijo, množično in popularno kulturo ter intimnostjo.

Za svoje delo je Sabina prejela tudi že nagrade: leta 2012 – Mednarodni slikarski Ex tempore Ptuj: Velika nagrada in leta 2011 - XLVI. Mednarodni slikarski Ex tempore Piran: nagrada za najboljši akvarel in ravno tako leta 2011 – Mednarodni slikarski Ex tempore Ptuj: mala zmagovalna nagrada.

Pomen umetnosti v današnjem času pa Pomurka opisuje takole: "Umetnost je danes posel, velikokrat je precenjena, velikokrat podcenjena."


Počne to, kar si je vedno želela

Kot nam je zaupala Lendavčanka, živi svoje sanje, saj je že kot otrok želela postati slikarka, lutkarica in učiteljica. Prostega časa ob vseh aktivnostih sicer ostane bolj malo, izkoristi pa ga za gledanje evropskih filmov, branje in sprehajanje s psom. Za prihodnost si vsekakor želi, da bi imela več časa za pomembne stvari.

Sabininih TOP 5:

Svetovni voditelj: Nobeden svetovni voditelj zanjo ne izstopa. 

Glasbena skupina: Inhibis, ker tam igra njen sin.

Knjiga: V. Woolf: Valovi

Kraj v Pomurju: Lendava

Želja v življenju: Je skrita.

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.08.2013 ob 13:34 rebeca gost

      Sabina je odlična "lutkarica", odlična profesorica, odlična slikarka in nenazadnje, odličen človek. Dela na dolgi rok in na dolgi rok bodo cenjeni tudi rezultati njenega dela. Skromne in nepretenciozne narave, ne rine v ospredje za vsako ceno, vendar ve kaj dela in se zaveda kakovostne in kreativne ravni svojega dela, zato ji ambicioznost (a ne častihlepnost) in zahtevnejši cilji niso tuji. Upravičeno! Pravijo, da sta za ravnovesje v življenju pomembni predvsem dve reči: (kreativno) delo (ki ga imaš rad) in ljudje ki so brezpogojno na tvoji strani (če imaš srečo in Sabina to srečo ima, so ti ljudje tvoja družina in tvoji prijatelji). Še veliko predstav in še veliko razstav!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2013 ob 13:54 gost mija gost

      Za vse doseženo čestitke in še veliko uspehov .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.