https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Negovskem gradu mladi viteško zaprisegli

Negova, 04.08.2013 ob 12:00  

Včeraj se je v Gradu Negova zaključil tradicionalni grajski otroški tabor, ki je trajal štiri dni in je bil srednjeveško tipiziran. Starši in obiskovalci so si lahko ogledali viteški turnir mladih vitezov in se jim na koncu pridružili ob srednjeveški grajski pojedini.

 

Tabor je potekal že peto leto zapored in je bil kot vsako leto organiziran za mešano skupino otrok od 7 – 14 let. Otroci so prihajali v tabor dnevno, vsak dan ob 9.00 uri in ostajali vse do 19.00 ure, ko so jih prišli iskat starši.

Za otroke so bile organizirane številne delavnice, kjer so lahko spoznavali kulinariko, heraldiko, orožje, oblačila, plese in še marsikaj, v času 17. stoletja in prej. Prav tako so otroci uporabljali viteško opremo - meče, ščite, loke, puščice, čelade, lesene konje, srednjeveški pikado in bili oblečeni v srednjeveška oblačila.

Organizatorka Alenka Šiško je povedala, da so želeli s tem projektom povečati ugled kulturne in naravne dediščine ter odnosa do nje. Tabor je bil zelo obiskan. Otroci so neizmerno uživali, lahko so sprostili svoj adrenalin v viteških igrah in bojih. Poudarila je, da brez sredstev, ki so jih dobili preko programa Leader, ki je pobuda Evropske skupnosti za pomoč podeželskim skupnostim za boljšo kakovost življenja in večjo gospodarsko blaginjo na lokalnem območju, jim ne bi uspelo, saj so s temi sredstvi lahko nabavili viteško opremo ter srednjeveška oblačila.

Prav tako pa sta jim ob izvedbi tabora pomagala dva strokovna delavca, in sicer lady Martina iz Dravskega polja, ki je bila strokovna vodja tabora ter mojster Janez, ki predstavlja Primoža Trubarja na slovenskih tleh in kateri je mlade naučil srednjeveške pisave ter ročne izdelave papirja.


Povedala je še, da so izredno hvaležni tudi občini, ki jim že vsa leta zvesto pomaga in jih spodbuja ter številnim prostovoljnim animatorjem. Do pred kratkim so bili edina kostumografirana srednjeveška skupina v Pomurju, sedaj pa so veseli, da lahko pomagajo skupini v Lendavi, katerim bodo tudi posodili kostume.


Vesela je, da je projekt preko delavnic za otroke prispeval k povezovanju kulturne dediščine s turistično ponudbo ter pripomogel k dvigu ustvarjalnosti in kreativnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Prepozna kdo roparja? Deli naprej ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.08.2013 ob 10:06 aladin gost

      Predstava jebila odlična.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.