https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Elikan: Ob grožnji Jankovića s smrtjo sem se dejansko zbal za svoje življenje

28.10.2010 ob 8:28  

V 1. delu intervjuja z novinarjem Financ Jako Elikanom, ki mu je sin ljubljanskega župana Jure Janković grozil s smrtjo, med drugim o tem, kako je doživljal grožnje, kakšne so njegove izkušnje z družino Janković, kam segajo politične lovke in kaj bi vprašal Milana Kučana, če bi mu slednji privolil v intervju.

Slovensko javnost je dan po volilni nedelji pred dvema tednoma pretresla novica, da je sin ljubljanskega župana Jure Janković na povolilni zabavi DJ-u ob pogledu na novinarja Financ Jako Elikana prišepnil: »Daj, ubij tega.«. Z novinarjem Jako Elikanom smo se pogovarjali o povezavah z dogodkom, ki je odprl številna vprašanja.

Od grožnje s smrtjo s strani Jureta Jankovića sta minila dobra dva tedna. So se vaše misli, kar se tega dogodka tiče, medtem že umirile?

Na nek način so se umirile, ampak grožnja kot taka odpira nova vprašanja – predvsem kakšen je odnos oblasti do medijev, kako razumejo medije, kaj si v tej svoji oblastniški vnemi lahko dovolijo.

Ste grožnjo dojeli neposredno ali povedano drugače - ste se dejansko zbali za svoje življenje?

Dejansko sem se tudi zbal za svoje življenje. Te besede, ki jih je izrekel Jure Janković, razumem kot resno grožnjo s smrtjo. Tega človek ne reče kar tako. Ne morem tega pripisati samo pomanjkanju bontona. In če vemo, da podjetje Electa, ki je v lasti sinov Zorana Jankovića, posluje s podjetjem, katerega lastnik naj bi bil povezan z narkomanskim podzemljem, je čisto upravičeno, da je človeka strah. Ne moreš kar tako reči, da je šlo le za hec.

Ste po tem dogodku prejeli kakšen klic ali namig, da naj utihnete in pustite vso zgodbo?

Ne, nisem. Res je, da vsega tega medijskega pompa, ki je nastal, nisem pričakoval. Ampak županove sinove v tem trenutku pravzaprav mora skrbeti za mojo varnost, če se tako izrazim. Toda to je kratkotrajno. Čez pol leta se bo to pozabilo in takrat bom v bistvu posledice ponovno nosil sam osebno.

Kakšne posledice imate v mislih?

Bodisi obtožbe, diskreditacije, nove grožnje ali karkoli pač si lahko izmislijo.

Lahko take grožnje dojemamo kot občutek nadmoči »nedotakljive« elite, ki je bila v strahu, da bo vendarle »dotaknjena«?

Mislim, da predvsem to. Strinjal bi se s tem.

Priznate, da ste se tudi sami poslužili precej občutljivega kraja in časa, v katerem ste Jureta Jankovića spraševali o zasebnih poslih?

Ne. V bistvu sem deloval v skladu z novinarsko etiko. Ta novinarjem veleva, da vse obtožbe in druge vprašanja preverijo pri vseh vpletenih. To sem tudi želel preveriti pri Juretu Jankoviću. On je za medije že dalj časa nedosegljiv, nisem dobil nobenega odziva z njegove strani na telefonske klice, sms in elektronska sporočila. Na tej povolilni zabavi ljubljanskega župana Zorana Jankovića sem Jureta srečal osebno in v skladu z novinarsko etiko želel preveriti določene stvari pri njemu. Tako da zanikam kakršnekoli namige, da sem provociral in bil nekorekten. Nasprotno, bil sem visoko korekten.

Živimo v državi, kjer učinkovitost pravnega sistema močno škriplje, sprega politike in različnih vplivnih lobijev pa je močna. Kakšne so po vašem mnenju možnosti, da bo sin vplivnega ljubljanskega župana kazensko odgovarjal za besede »Daj, ubij tega«?

Pričakujem, da bo policija primer korektno raziskala, prav tako pričakujem, da bosta tožilstvo in sodišče ravnala po načelu visokih standardov, ki bi morali veljati v tej državi. Dejstvo pa je, da je sprega politike z določenimi lobiji tako na državni kot lokalni ravni prepletena. Dejstvo je tudi, da ministrica za notranje zadeve in minister za pravosodje podpirata župana Jankovića pri njegovih političnih udejstvovanjih, tako da lahko le upam, da bo primer korektno obravnavan. Zaenkrat je bila policija korektna, kaj več pa v tem trenutku ne bi prejudiciral.

V družini Janković niste priljubljeni. Zakaj vas po vašem mnenju tako Zoran kot Jure nimata »rada«?

Niti ne pričakujem, da bi me imela »rada«. Pričakujem pa, da razumeta moj poklic in moje poslanstvo, da v imenu javnosti postavljam vprašanja in raziskujem stvari. Marsikdaj stopim tudi na njihov žulj. Vendar njune reakcije kažejo, da marsikdaj ne razumeta, kakšna je vloga novinarjev v demokratični ureditvi – da so mediji dodatna nadzorna raven dela politikov in gospodarstvenikov, ki vstopajo v javni prostor.

Tudi naš prekmurski politični rojak Milan Kučan z vami ne komunicira rad. Kaj bi ga med drugim vprašali, če bi vam vendarle privolil v intervju, ki vam ga je že večkrat zavrnil?

Milana Kučana sem želel spraševati, kako gleda na slovensko državo 20 let potem ko se je »rodila«. Ali je takšna, kot si jo je zamislil, je kje grešil, bi kaj naredil drugače, če bi bil še enkrat na istem položaju, itd. Želel sem malo kritičnega pogleda na Slovenijo z njegovih ust, pa vendar v to do danes ni privolil.

Ste tudi njemu kdaj stopili na žulj?

Z Milanom Kučanom nisem imel nobenih diskusij, zaradi katerih bi mi lahko karkoli zameril. Kljub vsemu je vajen medijskih vprašanj, tako da res ne razumem, zakaj zavrača intervju. Mogoče pa nima kaj povedati oz. ne bi bili preveč veseli nad tistim, kar bi nam povedal.

V zadnjem času se v Sloveniji veliko govori o razpadu vrednot in etičnem malodušju elite. Kako sami občutite to stanje duha v Sloveniji, ko gledate pod prste vplivnim posameznikom?

Ta incident izpred dveh tednov je že eden takih, kako si lahko predstavljamo razpad vrednot. Skratka kdor pride na oblast, očitno lahko počne, kar se mu ljubi. To kaže na razpad vrednot in morale. Ni pa to proces, ki se je začel včeraj, to je daljši proces.

Se sicer v svojem novinarskem delu velikokrat srečujete s pritiski posameznikov, ki imajo določene interese?

Seveda, pritiski so del normalnega novinarskega življenja. Lagal bi, če bi rekel,  da pritiskov ni. Vendar so daleč od groženj in tudi do sedaj sem bil večinoma deležen »groženj« s tožbami, itd. To je tudi legitimna pravica vsakega, da me toži, če misli, da je tako prav. Pritiski pa so na različnih ravneh. Od čisto preprostih do bolj sofisticiranih oz. subtilnih.

Kdo jih izvaja?

Vsi po malem. Ni neke razlike med »levimi« in »desnimi« politiki, predstavniki ekonomske elite ali komurkoli drugem. Vsak hoče skozi medije spraviti informacije, ki so v njegovem interesu in zadržati tiste, ki so njemu v prid.

Je po zadnjih zgodbah, ki prihajajo v javnost, moč trditi, da slovenski mediji vendarle nadzorujejo del oblasti in ne oblast njih?

Mediji vsaj skušajo nadzirati oblast, čeprav je res, da preko lastniških in oglaševalskih vzvodov oblast ima še vedno  velik vpliv na medije. Pozoren bralec to tudi opazi. Če bere zapise o istem dogodku v različnih medijih, bo takoj opazil, kakšne so razlike in kam pes taco moli.

Imate tudi vi občutek, da so t.i. »politkomisarski« novinarji tudi sami začeli ugotavljati, kako pokvarjeni so njihovi »meceni« in posamezniki, ki so jih prej poveličevali?

Morda, ampak mislim, da je za takšno sodbo še prezgodaj. Ker kaj resnično impozantnega kar se tega tiče še nismo doživeli.

Kdaj bi lahko prišlo do tega preskoka?

Težko bi sodil o tem, ker novinarji niso neka visoko plačana delovna sila. Morda jih bo do tega spoznanja privedell njihov socialni vzgib ali pa je potrebna nova generacija novinarjev, ki bo delovala na drugačnih principih kot stara garda.

Kdo lahko ustavi brezobzirni nalet »visoke« slovenske družbe, za katero se zdi, da je v zadnjih nekaj letih ustvarila državo v državi in delovala po svojih pravilih?

Mislim, da samo ljudstvo.

Je slovensko ljudstvo pripravljeno na ta korak?

Kot kaže, vsak dan bolj, če sem optimist ...

Foto: Finance.si

2. del intervjuja bomo objavili jutri ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. rok89
      28.10.2010 ob 9:20 rok89

      Ja me prav zanima, če de mali Janković dobo kakšno kazen. De očka že poskrbo, ka nede tak.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. bla
      28.10.2010 ob 10:12 bla

      s te moke nede kruja...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. cvetko
      01.11.2010 ob 19:18 cvetko

      Ne verjamem čisto nič.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.