https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Potrošnikom na voljo brezplačna mobilna aplikacija Potrošnikov SOS

21.08.2013 ob 11:15  

Mobilna aplikacija Potrošnikov SOS, ki je trenutno na voljo za mobilnike z operacijskim sistemom Android in Windows, vsebuje koristne informacije o pravicah potrošnikov pri nakupih v trgovini, ter nasvete, kako ravnati pri uveljavljanju pravic. Brezplačno mobilno aplikacijo je pripravil Evropski potrošniški. Dostopna je tudi slepim in slabovidnim.

Ste v trgovini in njuno potrebujete informacijo, o tem katera cena velja - tista na polici ali tista na blagajni? Ali pa ste si premislili, in določenega izdelka ne želite več, trgovec pa vam ni pripravljen vrniti kupnine? Informacijo, kakšne so vase pravice potrebujete takoj. Na vse to in mnogo več, boste potrošniki našli odgovore v brezplačni mobilni aplikaciji Potrošnikov SOS.

"Aplikacijo smo razvili v želji potrošnikom ponuditi informacijo o svojih pravicah takrat in tam, kjer jo potrebujejo. Pogosto se na nas obrnejo potrošniki, ki kličejo neposredno iz trgovine, kjer so naleteli na problem. Takojšnja pomoč pa je še toliko bolj pomembna v primeru nakupov v tujini, ko naknadno vračanje v trgovino ni preprosto oz. je povezano v visokimi stroški," je izpostavila Jana Huč Uršič, vodja Evropskega potrošniškega centra in dodala: "Aplikacija bo pomagala vsem slovenskim potrošnikom tako pri uveljavljanju svojih pravic v Sloveniji kot v drugih državah EU, saj pravice niso vedno povsem identične." V Evropskem potrošniškem centru (EPC) pa so pripravili aplikacijo tudi v angleškem jeziku, da bo v pomoč tujim potrošnikom pri uveljavljanju svojih pravic v slovenskih trgovinah. Ta verzija pa bo zaživela v prihodnjih dneh.

Aplikacijo so pripravili tudi za iOS (tako telefone, kot tablice), a še čakajo na odobritev v Apple Store.

Dostopna tudi slepim in slabovidnim

Mobilno storitev so opremili še z zvočnim zapisom vsebine ter jo na ta način približali slepim in slabovidnim, kar je sofinanciral Urad za komuniciranje v okviru Evropskega leta državljanov.

 "Informacijska tehnologija skorajda dnevno prinaša vrsto novosti, ki tistim, ki imamo okvare vida lahko olajšajo nujne vsakdanje opravke. Aplikacije, kot je Potrošnikov SOS, nam namreč omogočajo bolj neodvisno življenje, kar je za številne slepe in slabovidne ključnega pomena," je izpostavil Tomaž Wraber, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in dodal: "Želimo si le, da bi bila tehnologija tudi sicer bolj prijazna našim članom."

Načrtujejo tudi video, ki bo izbrane pravice približal gluhim in naglušnim. Tako za slepe in slabovidne kot gluhe in naglušne pa bodo organizirali tudi delavnice s praktičnim prikazom namestitve in delovanja brezplačne aplikacije.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.