https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

FOTO: Minister Židan obiskal kmetijo Štesl v Gerlincih

Gerlinci, 29.08.2013 ob 10:00  

Prvi dan odprtih vrat je na kmetiji Štesl v prekmurski vasici Gerlinci obiskal minister za kmetijstvo in okolje, mag. Dejan Židan. Kmetija se ukvarja s pridelavo buč z ročnim obiranjem semen in pridobivanjem 100 % čistega nerafiniranegabučnega olja, sadjarstvom in čebelarjenjem. Valerija in Ernest Štesl sta na kmetiji ministru predstavila pridelavo bučnega olja, pokazala nasade hrušk, vinsko trto in čebelnjak. Za kulinarično obarvan zaključek pa sta poskrbela z degustacijo domačega bučnega in orehovega olja.


Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v septembru nadaljuje splošno promocijo hrane, ki prihaja iz naše bližine. Pridelovalci, predelovalci in zadruge bodo v septembru in oktobru po celi Sloveniji povabili na dneve odprtih vrat. Potrošnikom bodo tako dali priložnost, da spoznajo pridelovalne in predelovalne tehnike, se na njivi preizkusijo v vlogi kmetovalca, odkrivajo raznovrstnost slovenskega podeželja v sadovnjakih, ob vinskih trtah in oljkah ter najpomembnejše, z lastnimi čuti preverijo, zakaj si lokalno pridelana in predelana hrana zasluži njihovo zaupanje.

 

Minister je med drugim povedal: »Zelo je pomembno, da s promocijo lokalno pridelane hrane spodbujamo zavedanje slovenskih potrošnikov o pomenu hrane iz naše bližine. Domačega potrošnika želimo osveščati o prednostih lokalno pridelane hrane, ki se poleg kakovosti samih pridelkov in izdelkov kažejo tudi v podpori lokalnemu gospodarstvu, ki je v teh časih še kako pomembna.« Minister meni, da je slovenski potrošnik postal nezaupljiv, zato so se tudi odločili za to akcijo, da se potrošniki na lastne oči prepričajo, kako deluje kmet, obrtnik ali industrijski delavec. Povedal je tudi, da ministrstvo pripravlja shemo kakovosti, ki jo bodo začeli izvajati s 1. 1. 2014 in tako bodo izdelki, ki bodo pod shemo kakovosti, še dodatno kontrolirani in tako slovenskim potrošnikom še posebej predstavljeni.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija