https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Začutimo sožitje z živalmi v živalskem vrtu Sikalu v Boračevi

Radenci, 30.08.2013 ob 7:00  

Na posestvu v kraju Boračeva v občini Radenci se obdan s prelepim gozdom in vinorodnimi griči na površini 2,7 ha razprostira prav poseben živalski vrt z imenom Sikalu.


V njem lahko pod strokovnim nadzorom opazujemo, božamo, fotografiramo in hranimo kar 56 različnih vrst živali. Na posestvu lahko občudujemo lame, več vrst račk, gosi, pave, bronaste purane, pegatke, golobe, ovce, mini prašičke, osle, Šentlandske ponije, velike konje, nosate medvedke, nanduje, mini Himalajske koze, kenguruje, rakune, papige, budre, mini kunce, srne, Afriške ježevce, prerijske svizce, Patagonske mare, dvogrbo kamelo, kopenske želve, prav posebne pa so opice makak, ki so poleg kapibar novost živalskega vrta Sikalu.

Opice makak, imenovane tudi Gibraltarska ali Berberska opica, je edini prostoživeči primat, ki ga lahko najdemo v naravi zraven človeka na področju Evrope. Veljajo za redke in ogrožene, zato so od leta 20O8 na listi IUCN- rdeči seznam ogroženih vrst. V živalskem vrtu Sikalu imajo trenutno dva samca in dve samici ter enega prav posebnega prikupnega dobra dva tedna starega mladička. Zanimivo je, da pri teh opicah mladička pazita oba starša.

Prav tako so novost živalskega vrta kapibare, ki so največji živeči glodalci na svetu in prihajajo iz vlažnih območij Južne Amerike. Kapibaro se da zelo dobro udomačiti, celo tako da stoji na zadnjih nogah, ali pa hodi na sprehod z povodcem. Ponekod v ZDA jih imajo celo v stanovanjih, kjer se kopajo v bazenih kar z lastnikom. Za njih je značilno, da lahko med begom dosežejo hitrost do 70 km na uro ter da so zelo inteligentne živali in se hitro učijo.

Poleg številnih raznolikih vrst živali si lahko obiskovalci živalskega vrta Sikalu ogledajo sonaravno rejo živali, otroci lahko jahajo Šentlandske mini ponije ali si privoščijo safari vožno z džipi med živalmi. Možni so tudi ogledi skupin iz vrtcev, šol, zavodov, društev ter izvedbe naravoslovnih dnevov, saj je namen živalskega vrta Sikalu ohranitev, skrb in gojitev živali ter vzgoja in izobraževanje ljudi, ki so ali še bodo postali ljubitelji živali. Današnji človek izgublja stik z naravo in posledično s tem stik s samim seboj, zato je še toliko bolj pomembno, da ostajamo v stiku z naravo in v sožitju z živalmi, saj je znanstveno dokazano, da živali pozitivno vplivajo na človeka, pa naj gre samo za prisotnost, opazovanje, božanje živali, druženje z živaljo ali pa za skrb za živali. Kot pravi lastnik živalskega vrta Sikalu Mitev Todor-Tomi »Žival sprošča, umirja in nas spravlja v veselje, je sopotnik v osamljenosti ali je svetla točka v bolezni.«


Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2013 ob 12:46 gost gost

      Kako prikladno sploh , nismo vedeli, da obstajajo in živijo v naši bližini.Upam, le da dobro skrbijo za njih,da našim otrokom ni treba daleč, da jih vidijo v živo, tudi v svojem okolju.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.