https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dars ne zagovarja podražitve vinjet, potrebujejo pa do 80 milijonov več prihodkov

30.08.2013 ob 8:00  

Dars bo svoje obveznosti letos še poplačal, naslednje leto pa naj bi potreboval 70 do 80 milijonov evrov več prihodkov, za kar pa višje cene vinjet niso prava rešitev.


Kot piše spletni portal Dnevnik, je predsednik uprave Darsa Matjaž Knez poudaril, da bodo prihodnje leto nujne spremembe, vendar pa višje cene vinjet niso prava rešitev. Za gradnjo avtocest je bilo v preteklosti najetih veliko posojil in sprejetih 24 poroštvenih zakonov, projekt pa ni bil voden kot celovit in finančno zaključen.

Porazdelitev obveznosti , cene vinjet enake

Družba bi svoje obveznosti porazdelila v naslednja obdobja, kar bi olajšalo upravljanje s finančnim dolgom, lahko bi izdali nove obveznice in reprogramirali posojila. S strani vlade sedaj čakajo odgovor. Pri dvigu cen vinjet za osebna vozila na 110 evrov bi jim to prineslo največ osem milijonov, kar ni rešitev. Knez je pojasnil, da ne želijo, da bi njihove obveznosti, v primeru če Dars ne bo uspel plačati teh obveznosti, plačali uporabniki in ne zagovarjajo podražitve vinjet. Na Darsu so pa predlagali dodaten razred za lahka dostavna vozila, saj gre večinoma za tuje kombije, ki so preveč naloženi in povzročitelji največjega števila nesreč.

Foto: žurnal24.si

Onesnaževalci bi plačevali večje cestnine

Slovenija je s 7000 tovornjaki na dan med bolj tranzitnimi državami v Evropi, 73 odstotkov uporabnikov je iz tujine. Z elektronskim in višjim cestninjenjem tovornega prometa bi pobrali več cestnin, zmanjšala bi se ekološka obremenitev in stroški pobiranja cestnin. Vendar je državna revizijska komisija razveljavila postopek oddaje javnega naročila za vzpostavitev cestnin. Dars pa že pripravlja nov razpis, ki bo verjetno objavljen še to jesen, piše Dnevnik. Poleg elektronskega cestninjenja so jim padli tudi razpisi za odbojne in protihrupne ograje, kjer so jim na razpolago evropska sredstva, ki pa jih morajo izkoristiti do leta 2015.

V pripravi projekt vreden 300 milijonov

Dars mora sedaj tudi poiskati novega izvajalca za dokončanje gradbenih del v predoru Markovec, saj je Alpine Bau postal insolventen. Za karavanški predor pa je Knez pojasnil, da mora biti druga cev v tem predoru končana do aprila 2019, pripravlja pa se 300-milijonski projekt. Še vedno pa rešujejo spore med Darsom in podizvajalci SCT-ja.

Vir: Dnevnik.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2013 ob 9:37 goest gost

      SRAMOTA ZA DRŽAVO EDINA AVTO CESTA BREZ ODSTAVNEGA PASA V PREKMURJU JE CESTA ZA NIČ SPLOH TO NI AVTO CESTA , VLADO JE TREBA ZAMENJAT PREKMURJE SE ODCEPIT ,KONEC ISKURIŠČEVANJA PREKMURSKIH KMETEV

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.08.2013 ob 13:45 Bandi gost

      Vsega je kriva vlada, pa ka v toj ali šteri pretekli vladi nej bilo Prekmurcov.Pa kama mo se mi odcepili pa kama pricepili što de nas pa mel -Madžari.Kakše glupe mate ništerni.Prekmurski kmetje za vas pa lejko samo edno poven pa nevala za vse nikaj ti ne pomaga velki traktor z njim trbe delati.Šteri privatnik ali delavec si pa lejko privošči traktor za 80000,00 eurov.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.