https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

TOP 10 neverjetnih dejstev o kokosu

30.8.2013  

Kokos se je uveljavil kot dodatek pri dieti, zdrava pijača in hipsterska sestavina. Ni pa to vse po čemer je znan "sadež življenja".

10 Kokosova infuzija

Skromen kokos ima veliko zdravilnih učinkov, če ga pojeste. Te učinke so opisali v veliko različnih zdravstvenih publikacijah, naslednja prednost kokosa pa je bolj direktna.

Kot se je izkazalo, je kokosova voda primerna kot kratkoročno nadomestilo za človeško plazmo, v 50-ih pa so pozitivni testi pokazali, da se kokos lahko uporablja tudi kot infuzijo. Tak primer so odkrili na Salomonovih otokih, kjer so s kokosovo infuzijo zdravili dehidriranega pacienta.

9 V prvi svetovni vojni so kokos uporabljali v plinskih maskah

Prva svetovna vojna je predstavila koncept obsežne uporabe plina v vojne namene, kar je naredilo plinske maske nujne za preživetje. Plinske maske s pomočjo ogljika prečistijo zrak, ne pridobiva pa se vsak ogljik na enak način. Izdelovalci plinskih mask v ZDA so razvili uporabo pare in kokosovega oglja - pridobljeno z žganjem lupine - za pridobivanje pomembne sestavine v proizvodnji plinskih mask. Odkrili so, da so maske s kokosovim ogljem veliko boljše pri prečiščevanju zraka kot ostale.

Še danes se ogljik iz kokosa uporablja za čiščenje sevanja, veliko pa so ga uporabljali v čiščenju nuklearke Fukušima.

8 Natrenirane opice za obiranje kokosa

Plezanje na kokosove palme je nevarno in težko je sklatiti 5 kilogramov težek sadež, ko se oprijemaš drevesa za življenje. Zato so nekateri kmetje uporabili opice, da opravijo umazano delo namesto njih.

V tropskih deželah, kot je Sumatra, kmetje trenirajo opice, da obirajo njihov kokos. Večina kmetov uporablja dolge povodce, nekatere opice pa so tako ubogljive, da ubogajo gospodarjev glas. Zaradi tega so tudi veliko vredne na trgu.

7 Kokosova palača

Kokos ni dober samo za uživanje, dober je tudi kot gradbeni material. Vsaj tako je mislil bivši filipinski predsednik Ferdinand Marcos, ko je dal zgraditi kokosovo palačo.

Ker je hotel navdušiti papeža Janeza Pavla II med njegovim obiskom Filipinov, je dal Marcos zgraditi razkošno stavbo za 10 milijonov dolarjev. 70 % stavbe je zgrajeno iz kokosovega lesa. Tudi drugi deli drevesa so uporabljeni v dekoraciji in arhitekturi. Je kokosova palača navdušila papeža? Je, ampak ne na dober način. Papež Janez Pavel II je palačo označil za preveč vpadljivo za njegov okus (da ne omenjamo neodgovornosti v času visoke državne revščine) in se odločil, da bo prenočil drugje.

6 Kokosova umetnost

Nadarjeni umetniki lahko ustvarijo lepoto iz skoraj česar koli, kokos ni izjema. Uporabljali so ga kot sredstvo za kiparstvo, za preproste in težavne kipe, ki zahtevajo veliko detajlov in znanja. Gladka in nepoškodovana skorja kokosa je uporabna tudi za slikarje.

Kokosi pa so tudi pomemben del tropske kulture plesa in drugih predstav. Maglalatik je ples, ki izvira iz Filipinov. Vsebuje polovice kokosov privezanih na različne dele moškega telesa, uporabljajo pa jih tudi kot preproste bobne.

5 Kokosovo gorivo

Kokos je dobro gorivo za človeško telo, ampak, ste vedeli, da je tudi naravi prijazno gorivo za motorje? Biodizel se je razširil kot protiutež fosilnim gorivom, kokosovo drevo pa je ena od rastlin, iz katerih lahko proizvedemo gorivo. Kokos pa lahko prevzame veliko funkcij, kot baza, aditiv ali direktna zamenjava nafte. Zgodnji motorji so recimo tekli na arašidovo gorivo.

4 Uporaba kokosov za mapiranje starodavnih trgovskih poti

Čvrst kokos je bil ključen faktor pri rasti in razvoju mnogih civilizacij. Zdaj pa so znanstveniki odkrili, kako velik dejavnik so bili kokosi v trgovanju in selitvah.

Obstaja več kot 1.300 vrst kokosa, razdelimo pa jih lahko v dve večji skupini genetskega izvora: tiste iz Pacifiškega oceana in tiste iz Indijskega oceana. Po raziskovanju kokosove genetske zgodovine, je evolucijski biolog Kenneth Olsen s svojo skupino odkril poti trgovanja in selitev starodavnih civilizacij - vse do nedavnih časov.

3 Kokosova vodka

Nobene počitnice na obali niso popolne brez osvežujoče kokosove pijače. Ne pozabite pa na kokose, če bi radi tudi žurali.

V Filipinih sok neodprte kokosove cvetlice prekuhajo v močno pijačo, imenovano lambanog. Je zelo močna, saj vsebuje 40-45 % alkohola in je organska ter brez kemikalij. Lambanog pridelujejo doma, so pa nekatera podjetja na trgu predstavila različne okuse: mango, žvečilni gumi, borovnica.

2 Oklep iz kokosa

Ko pomislimo na kokosov oklep, se najbrž spomnimo na kokosovo izdolbeno lupino, ki je uporabljena kot preprosta čelada. Toda mojstri na majhnem arhipelagu Kiribati v Mikroneziji so bili bolj premeteni.

Kokosovo obleko so naredili iz gosto spletenega kokosovega vlakna - kot, da bi nosili zelo debelo preprogo. Oklep je vseboval kapo, oklep za trup in hrbet, za noge, ter tesen suknjič. Visok ovratnik za vratom pa je vojščake ščitil pred kamni, ki so jih za njim metali njegovi soborci.

1 Pop senzacija

Do sedaj ste verjetno že ugotovili, da je kokos zelo popularen sadež. Pravzaprav je kokos bil velika inspiracija za mnoge glasbenike. Pesem Harryja Nilssona "Coconut" je izšla v 70-ih in hitro postala najbolj poslušana pesem. Pesem se je po slavi na radijskih valovih pojavila še v filmih (Reservoir Dogs, Confessions of a Shopaholic), na televiziji (The Simpsons, House, Doogie Howser, M.D.) in v igrah (Alan Wake).

Vir/foto: listverse.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.