https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Katja Eman - vedoželjna kriminologinja iz Beznovec

4.9.2013  

Katja Eman je sicer rojena leta 1982 v Ljubljani, ko je bila stara 4 leta, pa so se preselili v Prekmurje, natančneje v Beznovce. Njeno življenje je prepleteno s kriminologijo, saj poučuje na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Je vedno nasmejana, vedoželjna, resnicoljubna in zaljubljena v življenje.  


Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Katja se je po končani gimnaziji v Murski Soboti, kjer je obiskovala športni oddelek, vpisala na Visoko policijsko-varnostno šolo v Ljubljani, ki jo je kot študentka obiskovala vse do lani, ko je doktorirala. Vmes se je sicer dvakrat zamenjalo ime šole (sedaj se imenuje Fakulteta za varnostne vede UM) ter kar nekaj študijskih programov, a kot pravi uspešna Pomurka je to "še vedno fakulteta, kjer predavatelji poznamo vsakega študenta in le-ti nikoli niso samo številke, kot je to bilo takrat, ko sem sama prvič stopila skozi velika lesena vrata na Kotnikovi."

Izobraževala se je tudi v tujini, in sicer je v času doktorskega študija 3 mesece preživela pri so-mentorju, profesorju Charlesu B. Fieldsu, na Eastern Kentucky University, kjer je imela dostop do gradiva o ekološki kriminaliteti in ekološki kriminologiji, ki ga je v Sloveniji žal primanjkovalo. V Richmondu, Kentucky, je živela na kampusu in bila navdušena nad njihovim sistemom izobraževanja, ki je študentom neverjetno prijazen.

Študentski kampus na Eastern Kentucky University

Z veseljem v službi

Trenutno je Katja zaposlena na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, je docentka za področje kriminologije. Njena služba in delo na fakulteti sta ji neizmerno všeč. "Ne zgolj zato, ker se pri svojem delu srečujem s študenti in jim posredujem svoje znanje ter izkušnje, ampak tudi zato, ker je naše delo zelo raznoliko. Poleg pedagoškega opravljamo tudi raziskovalno delo, kjer ne zmanjka tako nacionalnih, kot tudi evropskih in mednarodnih projektov," dodaja Katja.

Sarajevo 2013

Naša sogovornica je že v otroštvu točno vedela, kaj želi postati. Od svojega šestega leta je sanjala o poklicu policistke oziroma kriminalistke. To so potrdili tudi testi pri psihologinji na gimnaziji, zato se je vpisala na visokošolski študij v Ljubljani in sledila svojim sanjam. Njena sanjska služba je sicer biti preiskovalka na področju ekološke kriminalitete, kar pa je v sedanjem sistemu v Sloveniji nekoliko nemogoče, a, kot pravi Katja, človek nikoli ne ve, kaj mu bo življenje prineslo. Verjame v rek "Only sky is the limit".  

"Plonkanje" odpade

Mlada docentka pravi, da jo študentje običajno na začetku, ko jih seznani s pravili dela pri predmetih, kjer poučuje, nekoliko presenečeno gledajo, ker je načelna in se pravil dela tudi drži – enako zahteva tudi od njih. Čez čas ponavadi postanejo dobri kolegi, še posebej če so to skupine študentov, s katerimi v okviru vaj opravljajo strokovne obiske različnih institucij. "Je pa res, da so študenti izredno nesrečni, ko vidijo, da bom jaz nadzorovala pisanje izpita, ker velja, da se pri docentki Emanovi ne da plonkat," nam pove Katja.

Bruselj 2013



Talent za pisanje

Talentirana Pomurka je v študentskih letih svoj čas namenila tudi pisanju. Tako je nastal mladinski roman Rdeča vrtnica, ki je produkt literarnega tečaja, ki ga vodil Robert Titan Felix. Resda je njena primarna strast bila poezija, a na eni izmed delavnic jim je Felix predstavil roman ter njegove sestavne dele. Za nalogo so morali napisati eno poglavje. Uvod, ki je takrat nastal, je Katji bil tako všeč, da je s pisanjem nadaljevala in po približno treh letih je s Felixovo pomočjo in podporo gospoda Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Rdeča vrtnica bila izdana.  

Je tudi soavtorica pesniške zbirke Zasilni izhod. Praviloma je pesmi pisala zgolj zase, skupaj z danes uveljavljeno pesnico in pisateljico Lučko Zorko in njenim možem Felixom pa je udeležba na delavnicah vodila tudi do izdaje pesniške zbirke v soavtorstvu. Katja sedaj piše še veliko več, kot je v študentskih letih, vendar sedaj nastajajo strokovni in znanstveni članki ter monografije, ki so del njenega dela na fakulteti.

Nagrada iz domačih krajev

Emanova je tudi prejemnica Pomurske raziskovalne nagrade za doktorsko disertacijo. Prejetja te nagrade se je zelo razveselila. Sprva zato, ker gre za potrditev njenemu raziskovalnemu delu na področju ekološke kriminalitete in ekološke kriminologije, kjer s sodelavci na Fakulteti za varnostne vede UM v sodelovanju s slovensko policijo dejansko orjejo ledino. Kot drugo pa jo je razveselila nagrada fundacije iz domačih krajev. Nagrada zanjo pomeni tudi nov zagon in izziv za nadaljevanje dela, ki ga je na področju urejanja problematike kriminalitete zoper okolje v Sloveniji še veliko.

Uživanje s prijateljicami

Njeni najdražji so na prvem mestu

Ob vsem tem Katji ostane tudi nekaj prostega časa, ki ga porabi zase na različne načine, najsi bo to tek, odbojka, pohajanje po hribih, druženje s prijatelji, obiski koncertov ali gledaliških in filmskih predstav, ter seveda trenutki z njenimi najdražjimi doma v Beznovcih, ki so vedno na prvem mestu. 

In kakšne so njene želje za prihodnost? Njena poklicna pot na Fakulteti za varnostne vede je več ali manj začrtana – sledila bo svojim starejšim kolegom ter v skladu s pravili Univerze v Mariboru poskusila doseči kriterije za napredovanje v naziv izredni profesor ter zatem še redni profesor. Želi si pridobiti čim več strokovnega znanja in izkušenj, kar zadeva preučevanje ekološke kriminalitete ter tudi drugih predmetov, ki jih poučuje. "Zdi se mi, da sem le tako lahko dovolj kompetentna predavateljica, ki študentom predavanja popestri z opisi različnih konkretnih primerov iz lastnih izkušenj," zaključuje Katja.

 

 

Katjinih TOP 5:

Svetovni voditelj: Dalai Lama

Glasbena skupina: Jon Bon Jovi in Chateau

Knjiga: Učbenik življenja (Martin Kojc) in The Secret (Rhonda Byrne)

Kraj v Sloveniji/Pomurju: Ljubljana in Beznovci

Želja v življenju: Deliti preostanek mojega življenja z lepotcem iz Goričkega, ki je osvojil moje srce in mi pokazal, da je vse, kar sem do sedaj le sanjala, uresničljivo.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2013 ob 21:14 .. gost

      Vse lepo in prav samo je ta faks ena velika napizdancija, s to šolo ne postaneš kriminalist. Ker policija iz svojih vrst izbira izkušen kader. Edino kaj bi lahko spremenili je da bi faks spadal pod MNZ, kot je to bilo v preteklosti.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2013 ob 13:39 kr ena gost

      gost-.. - Hmm, kdo pa je kdaj rekel oz. kje je bilo to zapisano, da postaneš kriminalist. Mogoče bi bilo pa dobro, da se bodoči študenti prej pozanimajo, kam se vpisujejo.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.09.2013 ob 13:56 .. gost

      kr ena poglej si video fvv-ja http://www.youtube.com/watch?v=YtX83nJ0KTk že sam ogled kraja kd lahko bodočim študentom marsikaj namigne. Dejstvo je da fakulteta na tak način pridobiva študente oz. dijake, ki se navdušijo zaradi tv uspešnice CSI. Povej mi kaj lahko po končanem fvv-ju delaš? hvala za odg.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.09.2013 ob 18:44 butec gost

      Mislin wtf ka te že lejko vsaki wannabesomething pride v to rubriko ali ka za kriterijov mate?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.09.2013 ob 20:07 gost

      tau je moja najbaukša kolegica končala! Se sama je pravila največja napaka v življenji. Mislin ka je tau mogauče najlažji fax uni mb in uni lj! Je pa že sama zgodba svinjarij tega faxa:) Spada pod uni mb, leži pa v LJ:) Glede kriminalista,, pa mate vsi prav:) Ona še prakse na policiji neje dobila, ker so ji rekli v MB ka s tega faxa trenutno ne gemlejo! BV skratka

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.09.2013 ob 13:39 jopkkk gost

      zelo uspesen javni delavec......super clanek glede na to da imamo manjko ljudi zaposlenih v javni upravi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.