https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Kobilje: Želijo ustvariti prosta delovna mesta za brezposelne v občini

Kobilje, 05.09.2013 ob 7:00  

Pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.

 

V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan Občine Kobilje Stanko Gregorec, ki opravlja že svoj drugi mandat.

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu. Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

Z delom v tem mandatu sem zelo zadovoljen. Že v samem začetku ob kandidaturi sem si postavil določene cilje, ki niso bili previsoki, saj z veliki obljubami lahko padeš v praznino, ki je nisi ustvaril. Z vsemi stvarmi, ki sem jih opravljal v prvem in pa sedaj v drugem mandatu, sem zelo zadovoljen in tudi cilj je bil, kar sem si zadal skupaj s svetniki, da damo tisto občanom, kar potrebujemo. Vsi objekti in projekti, tako mali kot veliki, ki jih delamo, so za našo malo občino pomembni. Upam, da bo tudi v prihodnje kljub krizi delo potekalo v normalnih okoliščinah, da bo lokalna samouprava funkcionirala tako kot je do zdaj.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

Projekte, ki jih izvajamo v občini smo v prvem mandatu pripravljali, sedaj v drugem mandatu pa te večje projekte tudi izvajamo. Lansko leto smo dokončali center za izvajanje kulturnih dejavnosti. Investicija tega projekta je okoli pol milijona evrov, financirana je s strani Evropske unije in delno iz občinskega ter državnega proračuna. V letošnjem letu smo  prijavili projekt, ki je vreden čez milijon evrov. Upamo, da bo ta projekt odobren. To je izgradnja infrastrukture za usposabljanje manjših podjetnikov ali podjetnikov, ki želijo ustvariti svoje podjetje, je kot neke vrste regijski Tehnološki inkubator. Poleg vsega omenjenega je tu še izvedba Pomurskega vodovoda, kjer je Občina Kobilje vključena v sistem A.

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste morali kje "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

V občini v teh mandatih nismo šli v nekake ekstremne zadeve, ker smo vedeli, da nas lahko to stane, pomemben je pa obstoj osnovne šole, vzgojno-varstveni zavod in pa druge stvari, ki jih ljudje tudi nujno potrebujejo. Proračun je nastavljen realno, tako da smo določene postavke zmanjšali. Za realno planiranje bomo določene zadeve lahko do konca tega mandata tudi uresničili.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Smo ena najmanjših občin z najmanjšim deležem financiranja države. Moram pa priznati, da od začetka mojega mandata in sedaj v drugem mandatu nimamo nobenega dolgoročnega kredita, ki bi ga ta sestav v mojem županovanju tudi najel. Imamo dolgoročni kredit, ki pa nam poteče avgusta 2014, in kratkoročni kredit, ki bo poplačan tudi letos. Tako da praktično lahko povem, da občina ni zadolžena, je pa vprašanje, če bo drugo leto potrebno v proračunu pridobiti kredit, ki pa bo moral biti dolgoročen, ker sama občina nima toliko lastnih sredstev da pokriva vse ostale obvezne dajatve, da bi potem sofinancirala tudi delež te investicije. Občani so seznanjeni, da občina nima nobenega dolga, ta dolgoročen kredit se odplačuje redno. V tem mandatu smo tudi poplačali določeno hipoteko, ki je bila najeta iz preteklih let prejšnjih mandatov. Tudi lizing na stari občinski zgradbi je bil poplačan, tako da lahko rečem, tudi ta finančni del je dokaj v dobri kondiciji. 

Katerih projektov oz. reševanja katere problematike bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti nujno še potrebno lotiti?

Objekte, ki jih občina nujno potrebuje za svoje delovanje in za delovanje društev, smo v letošnjem letu končali. V naslednjem letu in v bližnji prihodnosti bo potrebno urediti zadeve na samem zaposlovanju. Že z vidika naše lokacije, ker smo na skrajnem severovzhodu države, tudi oddaljeni od centrov, je potrebno ustvariti manj izobražena delovna mesta, da bodo brezposelni občani lahko tu delali. Občina Kobilje ima podjetnika iz Celja, ki ima v lasti tri hektarsko obrtno cono. Ta podjetnik že ima gradbeno dovoljenje, ampak kriza je svoje prinesla. Upam, da bo ta vlagatelj na obrtni coni pričel s postavitvijo svoje hale in bo po njegovih zagotovilih 10 do 15 delovnih mest, kar je že za našo malo občino velikega pomena.

Kako poteka delo v občinskem svetu – je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je kdaj težko?

Delo z občinskim svetom poteka korektno. Pri tej stvari je tako kot recimo življenjski krog. Če si sam, se ukvarjaš san s seboj, če sta že dva je treba najti neki kompromis in se zmeniti, upoštevati mnenje drugega in to tudi uskladiti. V Kobilju imamo sedemčlanski občinski svet, smo kot praktično ena večja družina. Ne bi bilo dobro na sejah, če bi imeli vsi isto mnenje. Normalno je, da na sejah kdaj pride do kakšnih ostrih besed, ampak znamo se zmeniti. Ker če je samo neko kimanje, potem to tudi ne pelje nikamor. Svoje ideje vedno predstavim občinskemu svetu in potem na samih sejah in sestankih izoblikujemo skupno stališče in pripeljemo zadevo do tiste faze, da se lahko realizira. Včasih pa je potrebno, da tudi župan pove svoje mnenje, če vidi da je prav. Nikoli pa nisem vsiljeval nikomur svojih idej. 

 

Za mnenje o delovanju v občini in zadovoljstvu z doslej opravljenim delom, smo povprašali tudi občinski svet. Svoj pogled na delovanje občinske uprave sta nam zaupala podžupan Občine Kobilje Jani Gašparič in občinski svetnik Saša Fras. 

Saša Fras ocenjuje, da delo v tem mandatu poteka zadovoljivo, vedno bi se dalo storiti še kaj več, vendar misli, da občina deluje lokalno v svojih zmožnostih. Tudi Jani Gašparič meni, da delo poteka zadovoljivo, da se je kar precej postorilo v občini. V tem mandatu imajo še v načrtu razvojno-investicijski center, na katerega se bodo sedaj tudi prijavili na razpis.

Fras misli, da je letošnji proračun zelo realistično sestavljen. So pa morali na nekaterih področjih precej zategniti pasove zaradi primanjkljajev, ki so nastali kot posledica prejšnje velike investicije Občinski kulturni center. Misli, da zadeve potekajo v pozitivni smeri in bo že naslednje leto možnost za katero od večjih investicij. Po mnenju Gašpariča je proračun za letošnje leto realno zastavljen glede na dane možnosti sredstev, s katerimi razpolagajo. Računajo, da se pokrijejo še stvari, ki so ostale za nazaj in da se bo skozi leto izšel proračun tako, kot so si ga zastavili.

Gašparič je dejal, da je potrebno sanirati lokalno cesto na Svetem Martinu in glavno cesto skozi naselje Kobilje, ki je poškodovana tudi zaradi del na vodovodu. Zraven bi še bilo potrebno  narediti pločnik in ulično razsvetljavo. Tudi Fras meni, da je v občini nujno potrebna investicija v izboljšanje ceste, ki po najkrajši poti povezuje Kobilje z Dobrovnikom, predvsem odsek na Svetem Martinu. Letos je ta projekt izpadel, saj je bilo potrebno zategniti pasove. Poleg tega pa misli, da bo naslednje leto čas, da uredijo igrišče za otroke.

Saša Fras je poudaril, da delo v njihovem svetu ne poteka nič težje, kot v drugih podobnih občinah. Zdi se mu da je sodelovanje korektno, pogreša pa redne vsakoletne zbore krajanov, na kar je župana že tudi opozoril. Pogrešam pa tudi bolj promptno  in modernejše obveščanje občanov o aktualnih zadevah v občini. Jani Gašparič je delo v občinskem svetu ocenil mirno, neke konfliktne situacije se ne pojavljajo. Moti ga kvečjemu, da so glede na druge občine, njihove seje časovno predolge, včasih se ponavljajo stvari, ki jih ne bi bilo potrebno. Delo z županom in obveščanje sveta po njegovem mnenju poteka korektno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.09.2013 ob 7:14 gost opazovalec gost

      Dokaz, da so tudi male občine lahko uspešne ,tam, kjer se znajo ljudje dogovoriti. In na Kobilju je tako. Samo tako naprej.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2013 ob 8:18 Charlie gost

      Nedvomno so male občine pokazale, da se da z dobrim sodelovanjem napraviti marsikaj. Dokaz so že imenovana Kobilje, Odranci, ... Če pa imaš na čelu ljudi, ki nimajo pojma (Šalovci, Hodoš, .... - bivši ž. in g. Petrovci, posebnost Puconci, ..., nepotrebno politiziranje Tišina, Beltinci, ...), pa je lahko "katastrofa" tu. Še prej bi jaz na Virantovem mestu (pa te moči nimam in je nima tudi on) ukinil vse sejnine. Sledilo bi minimiziranje števila zaposlenih, do 20.000 (se da diskutirati) župani voluntersko brez nadomestila. Tu se pa dogaja, da vse občine slavijo ... 17., 18., 19., da ne pravim 20., 21., ... obletnico, pa gredo vsi župani čestitat slavljencu kolegu za obletnico. Naslednji dan pa gredo k drugemu. Vse to gre v nedogled. Ukvarjajo se in odločajo o stvareh o katerih niti približno nimajo pojma.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.09.2013 ob 8:40 Horgoš gost

      Ne vem, če bi vse to imeli, če bi bili pod Lendavo. Sosednja občina pa ima velko srečo ,ka ima VAJDO!!! VAJDO ZA RAVNATELJA!!!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.09.2013 ob 9:07 Charlie gost

      Občina Kobilje ima 570 prebivalcev, lahko me kdo popravi. In takšnih občin ni malo. To bi bilo, kot bi Vaneča in Dolina bila 1 občina, Brezovci in Lemerje druga, Predanovci in Polana tretja, Domajinci in Beznovci četrta, Dokležovje in Ižakovci četrta, ... Je to normalno? Kar se pa tiče dvojezičnih, pa NO COMMENT, ker mi bo postalo sl.....

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.09.2013 ob 10:04 White gost

      Še preden bodo projekt izvedli bodo občino ukinili in ostal bo le fikus, ki ga bo podedoval Virant.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.09.2013 ob 11:18 gost gost

      Pohvalno za Občino Kobilje, saj je veliko dosegla in se lahko s čim pokaže in pohvali. Nebi bilo dobro, če bi jo ukinili, saj je "kot lahko rečemo slovenski otok v madžarskem morju".

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.09.2013 ob 13:00 KUHARLL gost

      fajn bi bilo, če bi to naredili v vseh občinah... pa naj bi še tisto malenkost kaj kje vzamejo vzeli iz svoje občine, ne svojo rodbino iz oddaljenih krajev...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.09.2013 ob 16:13 gost eman gost

      Res je občina Kobilje slovenski otok med madžarskimi vasmi in zato tudi trn v peti marsikomu. Tu živijo zavedni, delovni in pridni ljudje. Ima pa tudi čudovito okolico. Pohvala županu in svetnikom, le tako naprej. Upajmo, da je ne ukinejo in priključijo madžarski občini, ker se ji potem pod temi nacionalisti slabo piše. Držite se!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. bobo99
      05.09.2013 ob 16:28 bobo99

      HORGOŠ.... Bravoooo, kelko ge znan je bar nej pravnomočno obsojeni za kaznivo dejanje. Svaka čas sosednji občini saj šolo vodi ravnateljica, ki je bila 16.05.2013 na vrhovnem sodišču pravnomočno potrjena sodba zaradi kaznivega dejanja po prvem odstvaku 198. člena kazenskega zakonika..... HORGOŠ....čitaj citirani zakon, o katerem nimaš pojma Kršitev pravic pri zaposlovanju ali brezposelnosti 198. člen (1) Kdor komu odreče ali omeji pravico do svobodne zaposlitve pod takimi pogoji, kot so določeni s predpisi, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. http://www.siol.net/novice/lokalne_novice/pomurje/2012/09/obsojena_ravnateljica_se_naprej_vodi_solo.aspx

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.09.2013 ob 17:34 gost turba gost

      Ta pravnomočno obsojena ravnateljica bi že mogla leteti in še drugi nacionalistični ravnatali na madžarskih šolah. To niso dvojezične šole, te so samo madžarske. Kje le vzamejo telko svojih učitelof ka znajo oba jezika, pa ti že naprej povejo, ka nemaš šans, če si nej njihov. Zakoj bi mogo znati madžaronski, če včiš slovenščino, to nemre biti dvojezično, ali angleščino, nemščino, ka si po svoje razlagajo sistem? Ka pa o tem, ka takoimenovane njihove učitelce niti slovenski ne vejo, pa je katastrofa od katastrofe, te pa včijo deco. Preveč so dobili krila, trbej njin odrezati. Boukše živeti v Bangladeši, kak v Lendavi, ki je kraj duhov.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. mesarija
      05.09.2013 ob 22:01 mesarija

      Na zunaj vse lepo in prav, pohvalno, da ni dolgov. Vendar, treba se je vprašati: Koliko predstav je bilo v novi dvorani v enem letu, odkar je odprta? Se je investicija izplačala? Kakšna je izkoriščenost telehiše, stare šole oz. bivše tovarne, kaj bo z vaškim domom? Koliko mladih iz občine, ki se izobrazijo, ostane v občini(ali celo dobi zaposlitev), ko končajo faks? Kaj bo s šolo in vrtcem?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.09.2013 ob 23:17 Charlie gost

      Vsi "vodilni javni delavci" (župani, ravnatelji, ....) vedno nekaj razlagajo, imajo 1.000 in 1 idejo. Normalno, če pa delajo z denarjem, ki ga nekdo da. Daleč največji gospodarstvenik med župani je bivši župan MT, sedaj z novimi izzivi in idejami v firmi, ki vzame, kolikor se ji zahoče. Pa ne želim nič proti njemu, ampak sistem to nebi smel dovoliti. --- Ko se je šel gospodarstva v občini, je več projektov in idej šlo v krivo smer: (1) Zdravilišče Rimska Čarda - pred časom smo videli, kak Lolek mu je svetoval, denarja so zagonili še pa še, (2) športni center pri starem lovskem domu, (3) elitni dom za starejše - zdaj Vivat, ... Ni še konec. --- Zanimivo je bilo, kako je narod drl na Bukovnišo jezero in zdravilne točke. Ko pa so začeli kasirati, pa so točke enostavno izgubile svojo moč. --- V Puconcih vozijo v vas samo nekakšno "sranje". --- Največji đek pa je bil prejšnji župan Šalovec. --- Me pa zanima kako bodo med sabo ženili siromake Hodoš-Šalovci-G. Petrovci.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. bobo99
      06.09.2013 ob 14:03 bobo99

      gost turba......PRAVILNO. Si v Sloveniji boj Slovenec če nej pa gas v Lenti.... Bi ti vido kak bi se nazaj trucali v Slovenijo...

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.