https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Potrdila o šolanju bo ZZZS pridobil sam

05.09.2013 ob 9:00  

Dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih, ki se šolajo v Republiki Sloveniji, za urejanje zavarovanja po novem ni več potrebno predložiti potrdila o šolanju.

Za otroke, ki imajo sorodstveno razmerje otrok in se po dopolnjenem 18. letu starosti šolajo po javno priznanem programu v Republiki Sloveniji, ZZZS pridobi te podatke prek računalniške povezave s centralno evidenco udeležencev izobraževanja na srednji, višji šoli in po programih za izobraževanje odraslih ter s centralno evidenco udeležencev izobraževanja na visoki šoli.


Iz teh dveh evidenc dobi ZZZS podatek za otroka, ki je zavarovan kot družinski član, ko dopolni 18 let starosti in nato ob začetku vsakega novega šolskega oziroma študijskega leta, do dopolnitve starosti 26 let.

Šolanje v tujini

Za otroka, ki je zavarovan kot družinski član in se šola v tujini, pa je potrebno za urejenost zavarovanja po dopolnjenem 18. letu starosti, predložiti potrdilo o šolanju. Potrdilo o šolanju je potrebno predložiti najpozneje v roku osem dni po dopolnitvi te starosti in nato za vsako novo šolsko/študijsko leto, dokler je zavarovan kot družinski član, vendar najdlje do dopolnjene starosti 26 let.

Za sporočitev tega podatka, da se otrok po dopolnjenem 18. letu starosti šola, zadostuje, da se na ZZZS predloži samo potrdilo o šolanju, na katerega pa se naj pripiše EMŠO otroka zaradi identifikacije v evidenci zavarovanih oseb.

Če ZZZS za otroka po dopolnjenem 18. letu starosti nima evidentirano, da se šola (bodisi v Republiki Sloveniji bodisi v tujini), otrok zavarovanja nima več urejenega, kljub temu, da še ni odjavljen iz zavarovanja, in zato ne more več uveljavljati pravic v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Vir: zzzs.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.