https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Mateja Šavel Kos: »Meje so samo v glavah ljudi«

11.9.2013  

Pogovarjali smo se z  mag. Matejo Šavel Kos, direktorico Mladinsko informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota, ki pravi, da mora ekipa delovati kot ena družina. Ne verjame v ovire in se z zanosom zavzema, da bi Mikk ohranjal znotraj mladega kreativnega tima ponosno tradicijo ter hkrati prinašal v njihove programe inovativnost.

rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Mateja Šavel Kos se je po končanem študiju na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru zaposlila v Borzno-posredniški hiši Brod na Muri, d.o.o., nato pa kot magistra znanosti svojo poslovno pot nadaljevala nekaj časa v turizmu ter istočasno na področju revidiranja. V veliko zanimanje ji je bilo kasneje delovati v trgovini, ki so jo z družino odprli pred leti ter je poleg kavarne in razstavnega prostora vsebovala vrsto zanimivih aktivnosti, ki so ji prinesle bogate izkušnje. Trgovina deluje še zmeraj pod njenim okriljem, a kot pove, ji je prineslo v tem turbolentnem času pravi izziv prav vodenje Mladinsko informativnega in kulturnega kluba v Murski Soboti, katerega vodi dobro leto.

Kriza je prinesla omejitev javnih sredstev

Današnji krizni čas je zaradi omejitve javnih sredstev neprijazen tudi do tovrstnih organizacij, a Šavlova pravi, da je treba iskati priložnosti tam, kjer so. »Tudi mi se moramo odpovedati določenim poslovnim prijemom, a na nekatere stvari pač nimamo vpliva, zato raje vso energijo usmerjamo tja, kjer se da kaj narediti.«

Svoje sodelavce dojemam kot tip

Vodenje Mikka zahteva svojo dinamiko, ki gre vzporedno s vsemi aktivnostmi kluba ter pestrim programom, zahteva pa tudi vodenje, ki rezultira dober tok idej ter uspešen potek vseh dogodkov. Šavlova verjame v tesno sodelovanje v timu, ki deluje kot ena družina, diha celostno in hkrati zasleduje iste cilje. »Vsak posameznik se mora zavedati, da smo skupaj močnejši, potem je klima v klubu pozitivna in uspeh ne more izostati.«

Na vprašanje, ali verjame v avtoritativno vodenje, ali v mehke pristope, pa odgovarja, da je po njenem mnenju največja avtoriteta dober vzgled ter rezultati, kar skupaj učinkuje enako tudi v smislu moralne avtoritete.

Meje so samo v glavah ljudi

Mateja Šavel Kos je na sedanji funkciji direktorice Mikka dobro leto. Sprejeti tak izziv v določenem utečenem timu ni lahka naloga, a trdno predana, z zaupanjem v projekt ter v sodelavce, zasleduje optimistično svoje cilje ter verjame v uspeh. Pri tem citira besede norveškega avanturista: »Meje? Nikoli jih nisem videl, sem pa slišal, da obstajajo v glavah nekaterih ljudi,« ter poudari, da se da doseči čisto vse, kar si človek zastavi in da je vztrajnost ena od pomembnih korakov k uspehu.

Za mlade dandanes poleg pasti tudi nebroj priložnosti

Mladi se danes, kot pravi, čedalje bolj zavedajo, da prinaša turbolenten čas, v katerem se nahajamo nešteto pasti, a tudi priložnosti. To se odraža tudi v zanimanju za programe, ki grejo v smer izobraževanja, ustvarjanja, predavanj, preko katerih lahko dobijo mladi posredno nova znanja in izkušnje na številnih področjih. »Eden izmed namenov kluba je, da prisluhne mladim ter jim ponudi program, ki ustreza zahtevam sodobne družbe. Mikk kot izobraževalno središče deluje tudi povezovalno, s poudarkom na novih znanjih v okviru delavnic, okroglih miz, debat, predavanj,« predstavi pomemben del programa, hkrati pa omeni, da si želi nekoliko več odziva na različnih natečajih, ki jih razpisujejo ter ob tem spomni, samo koliko uspešnih bendov je »zraslo« iz Mikka, ki je v tem smislu ustvarjalno in spodbudno okolje.

V smeri aktivnih in predvsem kritičnih mladih misli 

Kot zelo pomemben izpostavi direktorica Mikkov Bolšjak, ki daje možnost mladim, da prodajo tisto, česar več ne potrebujejo ter hkrati nekaj zaslužijo.

Mnogo je tudi vizij, idej in smeri, katere si želijo v bodoče zasledovati še v večjem obsegu. »Mikkov program se po eni strani zaradi mladega inovativnega tima zmeraj spreminja, vendar pa se zavedamo, da bo treba nadaljevati bogato tradicijo in dediščino kljuba – ki ju Mikk zahvaljujoč preteklemu vodstvu in številnim dosedanjim sodelavcem vsekakor ima – vzpostaviti močno mrežo aktivnih in predvsem kritičnih mladih misli. Mikk je bil zmeraj klub za mlade po srcu, zato si bomo v našo sredino še bolj prizadevali povezati srednješolce, oziroma mlade študente v skupnih zanimanjih, kot so alternativni tok, kultura, umetnost, kreativa in kot sem že prej omenila, v spodbujanju k kritičnim mislim,« izpostavi načrte kluba, hkrati pa še poudari pomen medgeneracijskega povezovanja in poznanosti Mikka v samem vrhu klubske scene v Sloveniji in drugod.

Od bogatega nabora tradicionalnih in novih Mikk-ovih projektov pa izpostavi direktorica še vspodbujanje umetnosti vseh zvrsti, ki je po njenem mnenju izrednega pomena, ob tem pa hkrati napove prihajajočo likovno, bobnarsko in kitarsko delavnico, ki bo popestrila ure mladim v septembru.

Sprejeti moraš odgovornost za svoja dejanja

Šavlova ob koncu še pove nekaj o vrednotah življenja. In sprva o uspehu, ki je tudi del njenih vrednot. Ko razmišlja o receptu zanj, zaključi, da je odgovornost za svoja dejanja tista, ki šteje ter pripelje do rezultatov. Med njeno vodilo v življenju pa spada predvsem veselje - do vsega, kar življenje je in v tem uživa, zaključi.

 

TOP 5 Mateje Šavel Kos

Naj svetovni voditelj oz. navdihujoča oseba: Mark Marquez

Naj glasbena skupina/izvajalec: Sting

Najljubša knjiga:  Levji kralj

Najljubši kraj v Pomurju: Park v Murski Soboti

Želja v življenju: Želja po večnem življenju

    Fotogalerija