https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

GreenNet: Narava ne pozna meja

Grad, 12.09.2013 ob 10:30  

Ta teden so na gradu Grad gostili strokovnjake iz držav Srednje Evrope, ki so predstavili svojo prakso prostorskega načrtovanja v obmejnih deželah, ki jih je 40 let delila Železna zavesa.


Ozaveščanje ljudi o pomenu ohranjanja narave v obmejnih deželah z zgledovanjem in prenosom dobre prakse iz drugih evropskih držav, združuje iniciativo evropske Zelene vezi (European Greenbelt) v katero je vključena tudi Slovenija. Osrednji dogodek v drugem mednarodnem projektu, v katera je vključen Javni zavod Krajinski park Goričko, je bil med 9. in 11. septembrom na Gradu na Goričkem, kjer se je srečalo čez 30 strokovnjakov iz šestih držav z namenom strokovni javnosti predstaviti delo v projekti GreenNet, ki se financira s sredstvi EU v programu  teritorialnega sodelovanja Cilj 3 Srednja Evropa.

Cilj projekta je z orodji krajinskega in prostorskega načrtovanja dosegati cilje ohranjanja narave, ter na ta način povezovati čez mejo ekosisteme v uravnoteženo ekološko mrežo. Medtem ko je praksa v drugih evropskih državah temu bolj naklonjena tega za Slovenijo ne moremo trditi, saj krajinski členi, ki bogatijo kulturno krajino in povezujejo naravo, niso del OPN – občinskih prostorskih načrtov. V projektu GreenNet se tako poskuša v čezmejnih pilotnih regijah na transparenten način javno prikazati stanje v prostoru z namenom izboljšati prakso načrtovanja, ki naj bi zagotovila dolgoročno ohranjanje življenjskih okolij in izboljšanje obstoječih. Primer v Sloveniji je dolina mejne Kučnice, ki naj bi postala primer dobre prakse čezmejnega medresornega sodelovanja. Več o tem si lahko pogledate v spodnji priponki. Udeleženci konference so zadnji dan bivanja zaključili z ogledom tega pilotnega območja ob Kučnici in Muri v Sloveniji ter sosednji Avstriji.

Več o projektu na povezavi: GreenNet, in o iniciativi European Greenbelt ali Evropska Zelena vez.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Fotogalerija

Komentarji

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.