https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

TOP 10 norih posebnosti na starih avtomobilih

Murska Sobota, 13.9.2013  

Ko si predstavljate avtomobil starejši od 30 let, se najbrž spomnite na kakšno staro škatlo. A stari avtomobili so bili več kot le to. Nekatere stvari na njih so veliko bolj napredne kot bi pričakovali za tisti čas, nekatere pa so bile ravno nasprotno.

10. Mini bar v predalniku 

50 so bila čas martinijev in koktajlov. To je bilo desetletja pred revolucijo varnostnega pasu in zračnih blazin, ki sta se pojavila v sedemdesetih. Pred tem so proizvajalci avtomobilov verjeli, da je pitje in vožnja tisto, kar so počeli vsi mladi. Cadillac Eldorado Brougham je leta 1957 predstavil mini bar v predalniku na sopotnikovi strani in to kot standardno opremo. Kozarčki za žgane pijače so bili pritrjeni z magneti, da se ne bi prevrnili.

9. Iter avto (navigacija)

GPS je novejši izum. Toda že v tridesetih letih so vozniki poznali zelo zapleten sistem navigacije, ki je bil nameščen direktno v avtomobilu. Iter Avto je deloval z dolgimi papirnimi zvitki, ki so se premikali skladno s hitrostjo potovanja. A premikali so se le navzgor in navzdol. Če si zavil s ceste, ki je vodila s papirja, si moral vstaviti nov zvitek, na katerem se je nadaljevala cesta.

8. Avtomatski varnostni pas

Varnostni pasovi niso vedno bili stalnica v avtomobilih. V zgodnjih časih avtomobilske proizvodnje so jih izdelovalci avtomobilov ponujali kot dodatek, luksuz. Zato niso postali zelo popularni med ljudmi. Avtomatski pas se je rodil v sedemdesetih, ko je vlada (ameriška) postala bolj pozorna na varnost.

Ti pasovi so bili pritrjeni na vrata, zato si moral zlesti pod pas, ko si vstopal v avto. Ko so se vrata zaprla, pa se je pas pomaknil na svoje mesto. Ker je bilo vstopanje v avtomobil tako zelo nerodno, so mnogi pas kar odstranili.

7. Gramofon v avtomobilu

Danes potrebujemo samo iPod in kabel za poslušanje glasbe v avtomobilu. Toda kako so poslušali glasbo v petdesetih? S Chryslerjevim vgrajenim gramofonom. Ta je bil manjše izdelave in je bil umeščen pod radijski sprejemnik. Bil je povezan z radiem, prižgal pa si ga z gumbom. Sliši se predobro, da bi bilo res. Plošče so bile narejene posebej za ta gramofon in bilo jih je zelo malo. Kot ste verjetno uganili, so plošče preskakovale, če si zapeljal na najmanjšo grbino ali luknjo.

6. Avtomatske luči

Avtomatski žarometi se zdijo kot nov izum, a so jih imeli že stari avtomobili. Le niso delovali kot bi morali. V šestdesetih je General Motors predstavil Twilight Sentinel. Luči so se prižgale same od sebe, ko bilo dovolj temno, lahko pa si jim določil čas preden so se ugasnile, ko si izstopil iz avtomobila in prišel do vhodnih vrat.

Cadillac je poimenoval svoj sistem "videne prednje luči". Sistem pa ni bil popoln, saj včasih ni zaznal teme ali svetlobe. Je bil pa impresiven za tiste čase.

5. Zvonec pod brado

Danes imajo nekatere avtoceste nagrbane črte ob robovih, ki vas z glasnim zvokom opozorijo, da ste jih prevozili, če ste recimo zaspali za volanom. Tega niso poznali v tridesetih, so pa imeli nekaj drugega. Voznik je imel na brado pritrjen gong ali zvonec. Ideja je bila, da bi zvonec zazvonil in zbudil voznika, če bi le-ta zaspal.

4. Tablice z lobanjo

Tablic z lobanjo niso izdajali ljudem, ki so bili kul. Ravno nasprotno, dobili so jih zelo slabi vozniki. Vsaj tak je bil načrt. V tridesetih so v Memphisu prišli na idejo, da bi voznikom nekako sporočili, kdo je dober in kdo slab voznik. Tisti, ki bi še naprej kršili prometne zakone, bi bili prisiljeni uporabljati črne tablice z lobanjo in prekrižanima kostema ter besedami "kršilec prometnih zakonov". Ideja se nikoli ni prijela, najbrž zato, ker so ljudje ugotovili, da slabim voznikom, ki si zaslužijo opozorilo na avtu, niti ne bi smeli dovoliti voziti.

3. Pasje vreče

Že v tridesetih so ljudje vedeli, da psi radi držijo glavo skozi okno avtomobila. Vedeli so tudi, da psi puščajo dlako na sedežih, zato so se lotili inovacij. Pasja vreča je bila pritrjena na desko ob dnu avtomobila in ob vrh vrat. Pes je tako lahko dobil svež zrak skozi luknjo za glavo. Obstajal pa je še en podoben izum - kletka. Pritrjena je bila na podoben način, imela pa je tudi rolete, ki si jih lahko spustil, da so ščitile psa pred prahom in dežjem-

 

2. Zapestni volan

Verjetno bi potrebovali kar nekaj vaje, da bi se navadili na zapestni volan. Naredili so ga, da bi zamenjal navaden volan. Imel je dva majhna (13 cm) plastična obroča, ki sta se lahko neodvisno obračala. Pogled na armaturno ploščo je bil veliko boljši, udobnejše pa je bilo tudi zavijanje, ker ni bilo treba toliko premikati rok. Kljub svojim prednostim, se zapestni volan nikoli ni zares prijel.

1. Konjska glava

The Horsey Horsless je bil dizajn iz leta 1899. Spomnil naj bi se ga Uriah Smith. Vozilo je imelo na pokrovu motorja kopijo konjske glave v pravi velikosti. To naj bi pomagalo ljudem premostiti prehod s konjev na avtomobile. Smith je predlagal, da naj bo glava votla za namen shrambe. Skice na internetu naj bi bile le slike ideje, avto pa naj nikoli ne bi bil izdelan. Težko si je predstavljati kako so se navadili na avtomobile brez konjske glave.

Vir/foto: listverse.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.09.2013 ob 0:12 lol gost

      Boljše bi bilo da bi slike že bile poleg. Nekateri ne vedo da je link v besedilu..... https://www.google.si/search?q=The+Horsey+Horsless&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.52164340,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.CQsooEYev9Y.O&biw=1440&bih=739&dpr=1&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=FIwzUtzbA8eM4ASe0ICAAg#hl=en&q=The+Horsey+Horseless+&tbm=isch&um=1

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.09.2013 ob 0:16 jujtri gost

      Amerika je imela pred 50 leti v avtomobilih to kar mi še danes nimamo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.