https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Črenšovski svetniki ob rebalansu tudi o tem, ali dovoliti gradnjo hiš z ravnimi strehami

Črenšovci, 19.09.2013 ob 7:30  

Na 22. redni seji občinskega sveta Občine Črenšovci so pregledali realizacijo polletnega proračuna, obravnavali poročilo nadzornega odbora o polletni realizaciji občinskega proračuna, sprejeli rebalans in razpravljali o tem, ali bi v celotni občini dovolili izgradnjo objektov z ravnimi strehami.


Pod drobnogledom nadzornega sveta tudi subvencije študentom in denarna pomoč za novorojenčke

Potem ko se je občinski svet seznanil s polletnim delovanjem občine, je Nataša Hozjan, članica nadzornega odbora predstavila ugotovitve, ki jih je odbor podal ob pregledu realizacije proračuna v prvi polovici letošnjega leta. Kot je pojasnila, je nadzorni odbor pregledal štiri postavke: strošek zavarovanja zaposlenih, opreme in objektov, subvencije za študente, enkratno denarno pomoč za novorojenčke ter odkup zemljišča na Srednji Bistrici. Po besedah Horvatove nadzorni odbor nepravilnosti pri prvi postavki ni ugotovil, občini pa predlagajo, da ob ponovnem sklepanju zavarovalnih polic za objekte in opremo v začetku tekočega leta pridobi ponudbe vsaj treh konkurenčnih zavarovalnic.

Ob pregledu subvencij za študente in denarni pomoči za novorojenčke je nadzorni svet ugotovil, da so bile vse vloge pravilno izpolnjene, izplačila pa korektno opravljena.

Pri nakupu stavbnega nezazidanega zemljišča – dveh parcel ob Vaško gasilskem domu na Srednji Bistrici, ki ju je občina odkupila od Splošne kmetijske zadruge Črenšovci po ceni 11,00 evrov za kvadratni meter, nadzorni odbor nepravilnosti pri nakupu ni ugotovil. Kljub temu pa je občini predlagal, da bi ob prihodnjih nakupih (predvsem v primeru večje nabave) pridobili dve ocenitveni poročili. Kot je ob tem pojasnil župan Anton Törnar, se je občina ob nakupu tega zemljišča pozanimala o vrednostih podobnih zemljišč.

 

Rebalans potreben zaradi vračila sredstev, zamika del na Pomurskem vodovodu in uspešne kandidatue na razpisu

Kot je pojasnil župan Törnar, je eden od razlogov za pripravo rebalansa poziv, ki so ga prejeli z Davčnega urada Ljubljana in UJP, na osnovi katerega mora občina vrniti sredstva v višini 137.000 evrov, ki naj ne bi v celoti pripadala Občini Črenšovci, ampak tudi okoliškim občinam. Občina Črenšovci je sicer pred tem že dobila zagotovilo, da ta sredstva, ki so bila v letu 2011 nakazana z naslova davka na dediščine in darila, v celoti pripadajo njihovi občini, kar pa poziv za povračilo sredstev sedaj spreminja.

Rebalans proračuna je potreben tudi zaradi uspešne kandidature občine Črenšovci na javnem razpisu MGRT za sofinanciranje komunalne infrastrukture v romskih naseljih. Vrednost projekta, s katerim bo urejena cesta, vodovod in ulična razsvetljava v romskem naselju Kamenci, znaša 291.506 evrov. Občina je pridobila 77 odstotkov sofinancerskih sredstev, ker pa mora biti projekt izveden v tem letu, mora občina v proračunu zagotoviti potreben delež sredstev.  

Rebalans proračuna je bil po besedah župana potreben tudi zato, ker pri projektu Pomurski vodovod zaradi zamika del ne bo možno uveljaviti sofinanciranja, zaradi česar bo občina ta sredstva namenila sofinanciranju izgradnje kolesarske steze Črenšovci – Bistrica. Postavka, s katero so temu projektu prvotno namenjali  70.000 evrov, so z rebalanskom povečali na  167.300 evrov.

Z rebalansom proračuna so zmanjšali postavko energetska sanacija objektov OŠ Črenšovci in OŠ Bistrica. Prvotno predvidenih 176.000 evrov so zmanjšali na 48.000 evrov, vrednost del (sicer triletnih projektov), ki naj bi se izvajala letos, pa bodo prestavili in začeli izvajati v letu 2014.

Sprejeli odlok o načinu izvajanja obveznih občinskih gospodarskih javnih služb

Občinski svet je potrdil Odlok o načinu izvajanja obveznih občinskih gospodarskih javnih služb obdelave mešanih komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov v občini Črenšovci.  S tem odlokom želi CERO Puconci urediti ter poenotiti pravnoformalno podlago poslovanja in sodelovanja z okoljem v vseh pomurskih občinah. Kot je pojasnil župan, odlok vsebinskih sprememb ne prinaša, saj so zadeve urejene že s predhodnimi akti.

Hiše z ravnimi strehami po novem možne na območju celotne občine?

Razprava na 22. redni seji občinskega sveta Občine Črenšovci je tekla tudi o pripravi Občinskega prostorskega načrta občine Črenšovci. Kot je pojasnil predsednik Odbora za komunalo in infrastrukturo Ivan Raj, je odbor obravnaval pobudo, ki je prišla iz javnosti, da bi na celotnem območju občine dovolili gradnjo hiš z ravnimi strehami. Pripravljalec prejšnjega prostorskega načrta je namreč omejil le ozek pas, v katerem v občini Črenšovci lahko gradijo tovrstne objekte. Po pobudi javnosti je odbor predlagal, da se v pripravo prostorskega načrta vključi odlok, ki bi na celotnem območju občine dovoljeval objekte z ravnimi strehami. Po izmenjavi mnenj, ali ravne strehe povsod v občini dovoliti ali ne, se je občinski svet strinjal, da pobudo odbora posredujejo pripravljalcu prostorskega načrta, pred sprejemanjem načrta pa bodo prosili tudi še za mnenja strokovnjakov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.09.2013 ob 10:10 krofaš gost

      Naj ne motajo .Gda de občina financejrala gradnjo iže komu te naj sofrirajo .Vsaki si napravi kak njemi paše .Banda drugoga dela nemajo .

      4 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.09.2013 ob 21:46 cuzek gost

      Gradnja hiš lepo vas prosim, samo za svoje interese in za svoje žepe tam sedijo , skrajni čas je , da se občine združijo pa te lepo plačane svetnike ukinejo, ker naš denar zapravljajo.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.