https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Matej Sinic že drugič postal državni prvak v oranju

20.09.2013 ob 8:40  

Minuli vikend je v Lahovčah pri Brniku potekalo 57. državno tekmovanje oračev Slovenije. Na plugih krajnikih je že drugič državni prvak postal Matej Sinic iz Puževcev.

Tekmovanje je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Tradicijo tekmovanj v oranju ohranjajo z namenom, da se zagotovi kontinuiteta kvalitetnega oranja, saj je kljub drugačnim poizkusom, kvalitetno oranje še vedno pogoj za uspešno pridelavo poljščin. Državno tekmovanje poteka vsako leto v drugi regiji in letos je po 10 letih bila na vrsti Gorenjska.

Levo Matej Sinic

Pred državnim tekmovanjem potekajo izbirna tekmovanja na regionalni ravni, najboljši pa dobijo možnost udeležbe na državnem tekmovanju. Tekmovalci morajo zorati strnišče in ledino v določeni velikosti (maksimalno 70 a) in omejenem času. Ocenjuje se kvaliteto oranja po v naprej znanih elementih. Sodelujočih je do 14 ekip, število tekmovalcev pa je omejeno z dosežki na predtekmovanju in številom razpoložljivih parcel.

Najboljša dva orača, po eden iz vsake kategorije (plug krajnik in obračalni plug), se naslednje leto udeležita svetovnega tekmovanja v oranju.

Na spodnjem naslovu si lahko ogledate intervju z Matejem:

Matej Sinic - državni prvak v oranju je na traktorju, odkar je shodil

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.