https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Pomurski poslanci : »NE« podražiti vinjet, avtocesto smo že preplačali

20.09.2013 ob 7:30  

Branko Smodiš, Jožef Horvat, Franc Jurša, Jasmina Opec, in Branko Ficko so za naš portal izrazili svoje mnenje o podražitvi vinjet za osebna vozila s 95 na 110 evrov in podražitev vinjete za kombinirana vozila. Zanimalo nas je tudi, ali se jim zdi sprejemljivo, da bodo družine z več otroki in družine, ki imajo člana z gibalno oviro ali člana s posebnimi potrebami in nujno potrebujejo večji družinski avto ali kombi plačevali vinjeto 220 evrov?


BRANKO FICKO: Dars nima denarja

V osnovi ni za podražitve, če ne bi bile nujno potrebne. Meni, da v nasprotnem primeru DARS ne bo plačilno sposoben prevzeti sprejete obveznosti in bi država morala vzeti denar drugje, pa ga ni. Je pa proti, da se pri specialnih vozilih za specifične potrebe, dela občutna razlika.

JASMINA OPEC: Tajkuni naj vrnejo kakšen evro v proračun

Meni, da prevalitev bremena krize na državljane na vseh področjih, kjer je možno, zagotovo ni prava pot. Pravi, da bi bilo najprej potrebno pogledati, kje so še tiste rezerve na strani odhodkov države, ki jih lahko oklestimo brez negativnega učinka na ljudi, in predvsem potrebno je poklicati na odgovornost vse tiste, ki so se v teh letih okoristili na račun naše države, da vrnejo, kar so neupravičeno prejeli. Preden se tega ne stori, so vsa nova bremena na pleča ljudi popolnoma neutemeljena in nepravična. Zato meni, da je podražitev vinjet zaradi krpanja proračuna DARS-a, brez da bi vsi obogateni tajkuni, ki so se obogateli na račun preplačane gradnje avtocestnega križa v Sloveniji, skozi ustrezne postopke vrnili kakšen EURO nazaj v proračun, nepravičen ukrep do vseh državljanov.

Odločitev vlade, ki je sprejela podražitev vinjet, da bo cena vinjet za vozila nad višino 1,3 metra dražja in bo stala 220 EUR, je še eden izmed vladnih ukrepov, ki imajo zgolj en in edini cilj – napolniti državni proračun, čim bolj in čim hitreje, brez da bi se ob tem zavedali, kako ti ukrepi vplivajo na vsakdanje življenje ljudi. Hitrih rešitev, katerih izvršitev si je v realnem življenju težko predstavljati, poleg tega pa še dodatno obremenijo in prizadenejo tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč naše družbe in države, zagotovo ta trenutek naša država ne potrebuje. Upa, da bo vlada ta neživljenjski ukrep, ki bo resnično prizadel najbolj ranljive, čim hitreje odpravila.

JOŽEF HORVAT: Podražitev cene vinjet v navedenih primerih na 220 EUR − nehumano dejanje vlade

Nikakor se ne strinja s podražitvijo vinjet za osebna vozila, saj ta podražitev v bistvu pomeni še enega v nizu novih davčnih obremenitev državljank in državljanov RS. Ker je Slovenija tranzitna država in ob upoštevanju, da je letošnja turistična sezona zaključena, je evidentno, da je vlada šla na roko tistim, ki so Slovenijo zgolj prevozili in trošili denar v tujih turističnih destinacijah, npr. na Hrvaškem, domače uporabnike cestninskih državnih cest pa bo obremenila s povišanjem cene vinjete za skoraj 16 %. Meni, da še dolgo ne bomo imeli kvalitetnih železniških povezav, ki bi omogočale preusmeritev tovornega prometa s cest na železnico, zato bomo čez nekaj let prišli v hude finančne težave, ko bodo avtoceste uničene in bo potrebno izvesti rekonstrukcije. Pravi, da je Poslanska skupina Nove Slovenije že 12. septembra poslala vladi RS pisno poslansko pobudo, da naj zniža ceno vinjete za kombinirana vozila za velike družine in družine z družinskimi člani, ki imajo posebne potrebe. Podražitev cene vinjet v navedenih primerih na 220 EUR se jim zdi nehumano dejanje vlade in je vredno ostre obsodbe, obenem pa je samo nadaljevanje družinam nenaklonjene politike. Vlada ni upoštevala, da kombinirana vozila uporabljajo tudi družine z več otroki, družine z otroki s posebnimi potrebami in družine, kjer imajo družinski člani gibalno oviro.

»Naštetim družinam kombinirano vozilo predstavlja osnovno družinsko prevozno sredstvo, saj zaradi specifičnih potreb osebnega vozila ne morejo uporabljati. Na ta način so omenjene družine v neenakopravnem položaju z družinami, ki za družinske avtomobile lahko uporabljajo osebna vozila.« Meni, da je kriza in višanje cen najbolj prizadela velike družine in družine z družinskimi člani, ki imajo posebne potrebe, uvedba vinjete, za kombinirana vozila, ki je še enkrat višja kot za osebna vozila, pa pomeni nov finančni udarec za družinski proračun. Zaradi vsega navedenega so vladi RS že predlagali, da se za družine, ki kombinirana vozila nujno potrebujejo kot osebna družinska vozila za prevoz oseb, najde rešitev, kjer bo cena vinjete za kombinirana vozila izenačena s ceno vinjete za osebna vozila.

BRANKO SMODIŠ: Denar se bo porabil za vračanje kreditov že tako preplačanih cest

Meni, da smo v Sloveniji preplačali avtocestni križ, odgovornosti ni prevzel nihče, ceno pa naj plačajo državljani. S podražitvijo bi se strinjal, če bi bil dodatno zbrani denar vložen v prenovo dotrajanih cest oziroma bi se vlagalo v zagotavljanje varnosti. Ker pa se bo denar porabil za vračanje kreditov, se s podražitvijo ne strinja. Meni, da se bo varnost na cestah poslabšala, saj bo zaradi dražje vinjete večja gostota prometa na regionalnih cestah, torej skozi naselja. Z uvedbo zapletenega kriterija, ki govori o vozilih z višino na prvo osjo 1,3 metra, so izkazali popolno nesposobnost. Pravi, da ta odločitev kaže, da imamo na ministrstvih uradnike, ki nimajo nobenega občutka za realnost, Ne ve, kako bodo prodajali vinjete, saj ima informacije, izdelovalci podatka o višini vozila nad prvo osjo ne navajajo, torej bomo merili svoja vozila. Pravi, da  je uvajanje dodatnega vinjetnega razreda milo rečeno nesramnost, saj bodo s tem prizadeli družine z več otroki in osebe z invalidnostjo. Čeprav je koalicijski poslanec, odločitvi vlade nasprotuje, zato bo uporabil vse možnosti, ki jih ima kot poslanec, da opozarja na to slabo odločitev.

FRANC JURŠA: Se ne strinja s podražitvijo vinjet

Meni, da je nesprejemljivo, da bi družine z več otroki ali članom z gibalno oviro oz. s posebnimi potrebami, ki nujno potrebujejo večji družinski avto ali kombi plačevali za vinjeto 220 evrov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2013 ob 8:21 KO TE J... gost

      PA KA DE TE PIĐANI FICKO

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.09.2013 ob 8:43 ajd domov gost

      Vinjete so se itak podražile.Što jih sploh ka šiša tej pos...e.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.09.2013 ob 8:47 jež gost

      Ka do gučali tej posranci, samo politične točke si nabirajo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.09.2013 ob 9:15 KL gost

      Ficko, Smodiš in Jurša so hinavci, ko tu ljudem razlagajo , da so proti, v Ljubljani pa pridno pritiskajo tipke ZA.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.09.2013 ob 9:34 bedarija gost

      to so pomurski poslanci? prej posranci!!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.09.2013 ob 10:19 nik gost

      ''JASMINA OPEC: Tajkuni naj vrnejo kakšen evro v proračun'' ta izjava zmaga:) KAKŠEN EURO:) VSE !!!!!!!!!!!!!!!! Ta diklina nema pojma o pojmi.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.09.2013 ob 12:24 realist gost

      ka vas 6 prekmurskih kralov sploj znate ka gučijte , povedali ste tisto ka vsak človek te države zna ,, vij rejsan po strnišču ijščete zrnje , premetavlete besede , ka naj mij mijslimo ka vij fejst švicate ,Tirati vas do Lentija gospou pa nazaj v škole poslati , dobro njoj je že ednog Pličanič povedal

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.09.2013 ob 12:46 RobinHood gost

      No, NO, komentatorji, malo se umirite. Poslanci so lepo povedali, da se ne strinjajo s podražitvijo. Sicer je res bil Ficko malo zadržan in je mogoče imel figo v žepu, ker se boji svoje stranke PS. Za Jurša in še posebej Smodiša pa 100 % vem, da stojita za tem, kar sta povedala. Noben se ne strinja s podražitvijo. Če kdo sploh malo spremlja delo DZ, lahko ugotovi, da sta omenjena dva zelo kritična do dela vlade.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.09.2013 ob 13:01 Kritizirati, kritizirati, kriti... gost

      RobinHood - in kaj imamo mi od tega, da sta onadva kritična do vlade. Nič. Ni dovolj samo kritizirati. To delamo itak vsi.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.09.2013 ob 13:15 joco gost

      tole so besede. kje pa so dejanja'¸¸¸¸¸¸' tam ste tiho, kot miši v meli. bojite se za svoje stolčkr, kajti tole so prvi in menda tudi zadnji. smodiš, saj pa si ti komaj za kelnarja, ne pa za poslanca. da od in za druge, ne bom izgubljal besed. ljudje božji....po toči, je prepozno zvoniti..

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.09.2013 ob 17:48 avtocesta gost

      takšo burko delajo o toj vinjeti ka te kap - drujgo si rajši poglente , pa tudi ta idejo pejnezi tak kak tej , naprimer makaroni , zavarovanje , telekomunikacijske storitve , en mejsec plačaš kak celoletno vinjeto , nišče nikaj , voda , smetij , kurjava vse letij gore , demokracija ,, ovi vse noure delajo stejmi pametnimi telefoni , idi si pogledni što prednjači v evropi , pijtajte weisstrupen što je s tejmi nalepkami zbesno in zdaj najbole kokvočejo , ministri za ceste znamo s štere mafije prihajajo , od samoga začetka je ta stranka v korupciji o izgradnji slovenskoga krijža , bogovič pa pameten - niti eden še nej nikaj odgovarjal , zato ka se zna kamo so si pejneze spakivali

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.