https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nada Cvetko Török: »Za boljšo kakovost zraka že danes!«

Murska Sobota, 21.09.2013 ob 7:30  

Včeraj je na Trgu kulture v Murski Soboti v sklopu evropskega tedna mobilnosti potekala predstavitev kakovosti zraka v Mestni občini Murska Sobota ter predstavitev projekta zdrave skupnosti »Healthy« - kampanja dnevnih potovanj.


Vodja oddelka za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe, Nada Cvetko Török, je povedala, da bo država za mestno občino Murska Sobota in še za drugih šest območij v Sloveniji do konca leta 2013 sprejela poseben odlok, ki se imenuje načrt za kakovost zunanjega zraka. V ta namen bo morala naša občina sprejeti vrsto ukrepov. Tako bo postopoma potrebno zamenjati zastarele kurilne naprave in uvesti daljinsko ogrevanje, zmanjšati emisije z boljšo izolacijo stavb in povečati uporabo javnega prometa z dodatnim avtobusom ter nemotorizirane oblike transporta. S temi ukrepi želi država doseči, da bo kakovost zraka skladna z mejnimi vrednostmi iz Uredbe o kakovosti zunanjega zraka, saj je bilo v zadnjem obdobju zaznati, da je mejna dnevna koncentracija trdnih delcev PM10 prahu v zraku pogosto presežena in predstavlja resen problem onesnaženosti zraka ter posledično povzroča nevarnost za zdravje ljudi. Podatki merilne postaje v Rakičanu kažejo, da je bila v minulem letu v Murski Soboti in okolici mejna vrednost presežena kar 44-krat. Delci PM10 v velikosti do 0,1 mikrona lahko povzročijo v človeškem telesu srčno žilne bolezni, negativne posledice v možganih, pljučih, vpliv imajo na Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen itd.



Čim manjša, cenejša in okolju prijazna poraba energije

Törökova poudarja, da največji delež z 24 % (~7,2 μg/m3) emisij delcev PM10 v zimskem obdobju pripada prometu in kurjenju lesa. Male kurilne naprave so v času kurilne sezone, vir približno 2/3 emisij PM10. Tako bi s pravilnim kurjenjem zračno suhega lesa v sodobnih kurilnih napravah mogoče emisije prašnih delcev zmanjšati za več kot 20%, izkoristek pa povečati za 20%. Gospodarska in finančna kriza je pripomogla k temu, da so se ljudje zatekli k uporabi cenejših in s tem nečistih energetov, kot do drva, premog, biomasa. Uporabljajo se stare kurilne naprave, ki imajo slab toplotni izkoristek, negativen vpliv imajo tudi ne dovolj zračno suha drva, zato bo država nudila subvencije vsem tistim, ki bodo pristopili k bolj čistejšemu načinu kurjenja. Törökova tako poudarja, da je cilj ukrepov čim manjša in čim cenejša poraba energije ter okolju prijazna.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.