https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Z delavnostjo in vztrajnostjo do zaposlitve v Avstriji

Murska Sobota, 24.09.2013 ob 10:00  

V okviru projekta »Zaposli me, sosed!« je včeraj v Dvorcu Rakičan potekala druga brezplačna delavnica za iskalce zaposlitve v tujini in ostalo zainteresirano javnost, na temo: »Kako pristopiti do potencialnega delodajalca?«

Gostja in predavateljica delavnice je bila Vladka Fiala Sukič, strokovna svetovalka v Kariernem središču centra za informiranje in poklicno svetovanje - CIPS v Murski Soboti, ki je udeležencem delavnice predstavila spletno stran Zavoda za zaposlovanje, jim dala nekaj koristnih informacij ter napotkov pri iskanju službe pri nas ter v drugih državah članicah Evropske unije. Poudarila je, da je prvi korak pri uspešnem iskanju službe, spoznavanje sebe, svojih izkušenj, svojih želja in sposobnosti. Vsak posameznik si mora postaviti zaposlitvene cilje in izdelati ponudbo za konkretno delovno mesto, ki naj bo čim bolj izvirna. Zelo pomemben je osebni kontakt, prijaznost in vztrajnost tudi, če nam sprva ne uspe. Predstavila nam je e-priročnik za iskalce zaposlitve Spleti svojo kariero, ki se nahaja na spletni strani zavoda ter zajema zbirko devetih knjižic, ki predstavljajo celosten pristop k procesu iskanja zaposlitve in kreiranja želene karierne poti. Prav tako nam je predstavila Izo, interaktivno zavodsko svetovalko, kateri lahko preko spleta postavljamo vprašanja na katera nam Iza odgovori. Kot novost, ki se prične oktobra, nam je predstavila brezplačno spletno platformo za učenje nemškega jezika – deutsch.info, ki je namenjena nemškemu jeziku in njegovemu rastočemu pomenu v evropskem in mednarodnem kontekstu, saj so avstrijski in nemški delovni trgi zanimivi tako za poslovne partnerje iz drugih držav kot tudi za novo kvalificirano delovno silo, zaradi česar raste tudi zanimanje za nemški jezik.

Ne drži trditev, da služb v Avstriji več ni moč dobiti. Službe v Avstriji so!

V drugem delu delavnice so lahko udeleženci prisluhnili izkušnjam in nasvetom Tadeje Polanšček, ki se že deset let vozi iz Slovenije na delo v Avstrijo. Zaposlena je kot fizioterapevtka v Termah Badradkersburg. Tadeja nam je povedala, da pogosto sliši, da je trg dela v Avstriji nasičen ter da dela v Avstriji za slovenske državljane ni več. Sama pravi, da temu ni tako. Delo v Avstriji je, vendar je potrebno vzpostaviti oseben stik z delodajalcem oziroma pripraviti dober, izviren življenjepis s osebno fotografijo ter osebno potrkati na vrata delodajalca. Seveda je poleg dobrega življenjepisa potrebno znati nemški jezik, vsaj pogovorno za dela, ki so trenutno v Avstriji najbolj iskana, in sicer dela v gostinstvu, turizmu, proizvodnji usnja, prav tako je veliko povpraševanje po medicinskih sestrah in fizioterapevtih. Ogromno je dela na domu, pomoči za starejše osebe. Avstrijski delodajalci cenijo dober odnos do dela in ljudi, prijaznost in delavnost, ki je pri njih vedno nagrajena, bodisi s hitrim napredovanjem, bodisi z visokimi napitninami v gostinstvu.

Sama je mama dveh otrok in oba z možem sta zaposlena v Avstriji, zato tudi njuna otroka prejemata otroški dodatek, ki je v Avstriji enak za vsakega otroka in znaša za vsakega otroka 160 EUR mesečno. Ker je njun drugi otrok star komaj dve leti, se je lahko odločila, da dela le 5 ur dnevno, temu primerno je potem seveda tudi plačilo, vendar avstrijska zakonodaja dopušča za matere tudi tak delovni čas. Tadeja pravi, da so v Avstriji vse mame enake in tako dobijo tudi vse enako plačilo porodniške ne glede na materino izobrazbo in delovno mesto, ki ga opravlja. In na koncu delavnice je vsem udeležencem položila na srce, naj si upajo vzpostaviti osebni kontakt z avstrijskimi delodajalci saj tam, kjer je volja, je tudi pot.

 

 

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

    Fotogalerija