https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi izvedli interaktivni vikend za mlade pred izzivi zaposlitve

Lendava, 25.09.2013 ob 8:00  

Ta vikend so v Sofiji Medgeneracijski hiši v Lendavi pripravili zelo pester z najrazličnejšimi delavnicami in izobraževanji obarvan vikend. Projekt, ki so ga poimenovali »Na mladih Evropa stoji« je potekal to soboto in nedeljo.


Da bi mladi delovali v širšem evropskem prostoru

Bistveni cilj projekta je, da mlade evropske državljane izpostavi kot gonilo Evropske unije in se osredotoči na lastno odgovornost vsakega posameznika za svojo lepšo prihodnost. Posebej nagovarjajo brezposelne mlade v Pomurju, vendar ne iščejo  vzrokov in težav, temveč razvijajo priložnosti, pravice in možnosti, ki jih imajo kot državljani Evropske unije. Njihov cilj je mladim tudi v praksi »odpreti« prostor preko meja Slovenije in Pomurja ter jih v tem smislu opremiti z vsemi potrebnimi informacijami in znanjem. Čeprav Pomurje leži na »prepihu« evropskih držav, se mladi le izjemoma odločajo za bivanje, študij ali delo v sosednjih ali še bolj oddaljenih državah Evropske unije. Skozi projektne aktivnosti jih zato izobražujejo, osveščajo in vzpostavljajo platformo, na osnovi katere lahko delujejo kot individualni posamezniki v širšem evropskem prostoru. Predstavljajo jim prednosti in načine razvoja lastnih kompetenc in jih na ta način spodbujajo, da se aktivno vključujejo družbeno življenje.

Aktivnosti v projektu

S sklopom projektih aktivnosti želijo mlade aktivirati kot državljane Evrope in jih izpostaviti kot generacijo, na kateri mora temeljiti prihodnost pravične, enakopravne in napredne Evrope. S pristopom neformalnega izobraževanja jih želijo motivirali, da bodo z večjim zagonom izkoristili možnosti in priložnosti, ki jih že ponujajo razni programi EU. Vzpostavljena bo platforma, preko katere se bodo mladi lahko kontinuirano mrežili in povezovali in posledično udejanjali lastne zamisli in ideje v širšem evropskem prostoru.

Namen projekta je izobraževanje in osveščanje mladih v Pomurju, splošne javnosti, motiviranje za njihovo vsesplošno aktivnost v vsakdanjem življenju evropskega državljana ter spodbujanje mladih k večji podjetnosti in k večjemu medkulturnemu povezovanju in sodelovanju.

Projekt želijo izkoristiti tudi, da nezaposlene mlade in mlade željne ambicij povežejo v mrežo mladih evropskih državljanov, katere cilj bo, permanentna medsebojna pomoč, izmenjava informacij, izobraževanje, izvajanje delavnic, organiziranje družabnih srečanj, …

Projekt poudarja tudi prostovoljno delo, saj pri aktivnostih sodelujejo prostovoljci iz lokalnega okolja, obravnavane pa bodo tudi vsebine o pomenu in načinu prostovoljnega dela v EU. Prostovoljstvo namreč v času vsesplošnega pomanjkanja solidarnosti in zaposlitvenih možnosti, pomeni veliko, ne le za družbeno skupnost v kateri prostovoljci delujejo, pač pa tudi za medkulturni dialog in razvoj kompetenc posameznika.

V sklopu projekta bodo pripravili sklop predavanj in razprav za mlade, izdelali kratek izobraževalni film, izdali informativno brošuro, priredili dvodnevne delavnice za mlade in poskusili projekt predstaviti čim širši javnosti.

Interaktivni vikend za Interaktivni vikend za mlade pred izzivi zaposlitve

V soboto je potekal naslednji sklop predavanj:

Dejan Bogdan, vodja točke Evrope Direct Murska Sobota se je z udeleženci v obliki delavnice podal »na potep« po Evropski uniji. Slednji so lahko skozi različne neformalne oblike izobraževanja spoznavali svojo vlogo kot državljana Evrope ter dobili številne koristne informacije o svojih pravicah in dolžnostih, ki jih imajo kot državljani Evrope.

Sara Köleš z Ekološke kmetija Krplivnik, je udeležencem podala številne koristne nasvete kako si ustvarijo lastno vizijo, kako  se lotiti svojega posla, ga uresničevati, ga narediti uspešnega ter kako nas te izkušnje oblikujejo kot človeka. Delavnica je ponudila življenjski primer zasnovanja programov za zeleni turizem in kako se povezovati preko meja Slovenije.

Roman Wolf z RRA Mura je podrobneje predstavil cilje in namene  Operacije Podjetno v svet podjetništva 2013. Slednja mladim, brezposelnim, izobraženim osebam pomaga oblikovati lastne podjetniške kariere. Projekt je polno zaživel po vsej državi, tudi v Pomurju. V letu 2013 naj bi skupno 250 iskalcem zaposlitve pomagali uresničiti njihove podjetniške zamisli, saj je cilj operacije usposabljanje in zaposlovanje mladih z višjo in visoko izobrazbo ter ustvarjanje novih delovnih mest. Predvidoma konec leta bo nov poziv v katerega se bo lahko vključila nova skupina mladih željnih po lastni podjetniški karieri ali bodisi samo povečanju zmožnosti za svojo zaposljivost.

Polonca Gjörek iz Bioteka je udeležencem predstavila na svojem primeru pot, ki jo je prehodila od ideja za podjetništvo do uresničitve ideje v obliki samozaposlitve in odprtja svojega podjetja. Z udeleženci je delila vse svoje izkušnje, ki jih je pridobila v času razvijanja svojega poslovnega načrta na RRA Mura. Pri tem je poudarila, da je njega izkušnja zelo pozitivna, saj so ji na RRA Mura poleg prostorov in opreme, omogočili tudi številna zelo dobra in koristna predavanja, predavanja so vodili zelo izkušeni in kompetentni predavatelji, zagotovili so jim odlične mentorje z veliko izkušenj v poslovnem svetu, jim pomagali vzpostavljati poslovne in osebne kontakte ter jim nudili vso potrebno pomoč in podporo. Polonca je zelo hvaležna RRA Mura, saj ji brez njihove pomoči in podpore zagotovo ne bi uspelo na takšen način in v tako kratkem času uresničiti svoje poslovne ideje. Polonca je sedaj ponosna lastnica podjetja Bioteka, ki v svoji ponudbi ponuja izdelke iz kontrolirane ekološke pridelave.

Veščine uspešnega komuniciranja na vsakem koraku in v različnih življenjskih situacijah je udeležencem predstavila energična Andreja Kukovec iz podjetja PLUS USPEH.

Dobra komunikacija ustvarja dobre odnose in dobri odnosi ustvarjajo zadovoljno življenje. Udeleženci so na zelo zanimivi delavnici spoznavali različne tehnike za izboljšanje komunikacije, ki jih bodo omogočile lahkotnejšo in uspešnejšo komunikacijo, tako v poklicnem, kakor tudi v zasebnem življenju. Predavateljica je z igranjem vlog poskrbela, da so udeleženci praktično spoznavali tehnike in veščine dobre komunikacije, da so izkusili na svojo koži določene življenjske situacije in se pri tem tudi dodobra zabavali. Udeležencem bo pridobljeno znanje in izkušnje zagotovo pomagalo do uspešnejše in učinkovitejše komunikacije.

V nedeljo so potekale naslednje delavnice:

Prva predavateljica nedeljskega sklopa je bila Valentina Škafar, ki ima bogate študijske in delovne izkušenj iz EU. Valentina je udeležencem predstavila program EU Mladi v akciji, podala veliko koristnih informacij o Evropski prostovoljni službi in o možnostih za vključevanje v prostovoljstvo. Nadalje je predstavila ostale programe mobilnosti za mlade, vključno s programom Leonardo da Vinci. Zaključila pa  je s predstavitvijo možnosti za opravljanje prakse v različnih Evropskih inštitucijah.

Samuel Friškič, predsednik društva ZOS, je pripravil predstavitev oblik nevladnih in socialnih organizacij, ki mladim lahko ponudijo pravne in organizacijske okvire za razvoj samoiniciatvnih, tudi zaposlitvenih projektov.

Predavanjem je sledila ekskurzija po samooskrbnem vrtu, ki jo je vodil Jakob Borovšak iz  Društva Panonetum. Udeleženci so se podali na bližnje posestvo v Čentibi, kjer so si ogledali permakulturni vrt, ki v svojem namenu združuje zeleni turizem, didaktični eko vrt in priložnost za delo prostovoljcem iz Evropske unije.

Nedeljski sklop se je zaključil s predavanjem mladega podjetnika Mihe Horvata, lastnika podjetja VEVEVE na temo Kako uspeti s pomočjo spleta in primeri dobrih praks za sodoben marketing. Miha ima večletne izkušnje iz področja informacijskih tehnologij, svetovnega spleta in sodobnega marketinga. Približno vsak drugi Slovenec je dnevno aktiven na internetu in o ljudeh, še bolj pa o podjetjih, dobi prvi vtis preko svetovnega spleta. Prepoznavnost podjetje gradi tudi s kvalitetno izbranim prepoznavnim imenom in logotipom podjetja, celostno grafično podobo, aktivnostmi na socialnih omrežjih, s kvalitetnimi foto in video predstavitvami, e-novicami ipd.

Organizator je pripravil zelo kvalitetna, koristna in zanimiva predavanja ter delavnice. Vsak izmed udeležencev je zagotovo lahko s seboj »odnesel« številne koristne informacije, ki mu bodo bodisi pomagale najti, razviti in uresničiti svojo poslovno idejo, pomagale učinkoviteje komunicirati, se bolje znajti in uporabiti svoje znanje v EU, bolje delovati v nevladnih organizacijah ali poiskati načine za ekološko vrtnarjenje in kmetovanje. Projekt je podprt in delno financiran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje in izveden s strani Ekokultura Lendava.

Foto:Sofija Medgeneracijska hiša Lendava

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.09.2013 ob 19:00 Joco gost

      Zanimiva predavanja, ter koristne delavnice..Teoretično je tole vse lepo in prav. Kaj pa v praksi? A so tile ljudje sposobni uresničit svoje sanje, si ustvariz svojo karijero?Ali imajo možnost uspeti? Vprašanj čez glavo, a konkretnih odgovorov pogojenih z realnostjo ,pa mislim da vse manj.Vse preveč teorije. Na mladih svet stoji , ko z grozo v srcu ugotovi, da za njega na tem delu zemlje prihodnosti ni!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.