https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ljudje v stiski težko priznajo, da potrebujejo pomoč

Murska Sobota, 27.09.2013 ob 14:57  

Hiša sadeži družbe je upihnila četrto svečko na torti, ob tem prazniku je bila hiša polna prostovoljcev in ostalih, ki so kakorkoli drugače povezani s to ustanovo. Prisotna je bila tudi direktorica Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva.

HSD prvi medgeneracijski center v Sloveniji

Hiša sadeži družbe je prvi medgeneracijski center v Sloveniji, sestrska hiša pa je že tudi v Vipavi. Teh centrov prostovoljstva pa bo po naši deželi v prihodnje še več. Vodja enote v Murski Soboti darko Krajnc je dejal, da je vesel, ker dela v pozitivno naravnanem kolektivu. Njihova naloga pa je, da se spoznavajo, sodelujejo, se kaj novega naučijo drug od drugega, si delajo družbo, si pomagajo, olajšajo kakšen dan. To je bistvo te hiše.

Našo hišo obiskujejo žive enciklopedije

HSD je medgeneracijski center prostovoljstva, ki je začel nastajati v letih 2006/7. Nastal je iz evropskih sredstev prek Slovenske filantropije. V njem se srečujejo ljudje vseh starosti in izobrazbe, najmlajši, ki obiskujejo osnovno šolo pa vse do upokojencev z mnogo izkušnjami. Po besedah Krajnca hišo obiskujejo ljudje, ki so žive enciklopedije, ki premorejo veliko znanja in izkušenj le-te pa rade volje delijo z drugimi.

Program je brezplačen in kvaliteten, predavanja so dvosmerna

V HSD izvajajo mesečni program, ki je za ljudi brezplačen, kakovosten, izvajajo pa ga prostovoljci, ki so hkrati večinoma strokovnjaki za stvari, katere predavajo, drugo pa je laično znanje, ki je tudi cenjeno. Večina predavanj je dvosmernih, kar pomeni, da v njih sodelujejo tudi ljudje, ne samo predavatelji.

V prihodnje v Murski Soboti tudi program za migrante brez statusa

Center veliko sodeluje tudi z drugimi organizacijami, društvi, šolami. Z društvom upokojencem, z OŠ I, z vrtci, s centri za socialno delo, občino, Sončkom, Ozaro, Želvo, itd. Na voljo imajo tudi prostovoljski servis. Gre za pomoč tistim, ki sami ne morejo poskrbeti za določena opravila, čiščenje, kuhanje, manjša opravila na vrtu, ne nudijo pa zahtevne osebne nege. Kljub stiski pa ljudje težko priznajo, da potrebujejo pomoč. Znotraj Slovenske filantropije je še program migracije, v katerem pomagajo ljudem brez statusa urediti le-tega. Ta program bo v prihodnje na voljo tudi v Murski Soboti, kjer bodo dvakrat mesečno uradne ure. Pomagali bodo tudi ljudem brez zdravstvenega zavarovanja in statusu tujih delavcev pri nas.

Sodelavcem se je zahvalila tudi direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak

V Sloveniji je tudi program European voluntary service, v okviru katerega bosta v Slovenijo prišla prostovoljca iz Makedonije in Španije. Vsem sodelavcem se je zahvalila tudi direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, ki se je vsem iskreno zahvalila, da delajo vse, da je hiša gostoljubna.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.09.2013 ob 16:57 IVA gost

      Prostovoljci pomagamo graditi socialno državo. Torej pridružite se nam še vi ! Čestitke za rojstni dan!

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.09.2013 ob 12:45 pikoš gost

      In komi in kak ste pomagali iz stiske ?Ste njemi priporočali dr .Magdiča ali hospitalizacijo v Ormoži ?Če san v krizi mi pejnezof itak nemate dati pogovor pa me ne rišij iz krize 100 % nej .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.09.2013 ob 12:47 šinjek gost

      replika ---IVA --- Tou je socialna beda v državi nej socialna država .To kar gradijte vij je vse že zdavnaj usojeno na propast in potop .Vsak dan je hujše

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.09.2013 ob 10:41 IVA gost

      Verjamem, da je težko. Ampak tudi pogovor in obisk osamljenemu človeku veliko pomeni. Bodite srečni, da tega še ne potrebujete, mogoče pa.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.09.2013 ob 10:55 darinka gost

      vsa čast ljudem, ki še najdete optimizem v teh težkih časih in pomagate na kakršen koli način ljudem, saj od državnih inštitucij je bore malo pomoči.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.09.2013 ob 12:38 bosanec gost

      Ja IVA IN DARINKA ja bi rabo vajo tak za kaki drugi pogovor veta in vsi bi bli zadovolni veta ne ka neki na pamet pišeta pa mi podajta telefonsko tak da bi se malo pogovarjali nekje na samem ok.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.09.2013 ob 16:19 Greta gost

      Prostovoljci, vsaka vam čast in hvala za vaš trud ki ga vlagate v tole ubobožano ljudstvo. Ljudem pomagajte pošteno in pravično, kajti vsak grm ima usta in ušesa. Pa ne mislim v slabem pomenu besede..Kar takole naprej.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.09.2013 ob 17:51 IVA gost

      Hvala, gospa Greta in gospa Darinka, na takšne komentarje se z veseljem odzovem, za vse ostalo pa škoda časa. Hvala vam , da spoštujete naš podarjen čas, katerega darujemo, kot prostovoljci.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.09.2013 ob 18:37 pek gost

      HVALA VAM ŽENSKE ZELO STE MI POMAGALE Z TEJMI ČLANKI A JAZ BREZ VSEGA DRV IN PENEZ A KAK NAPREJ ,

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.09.2013 ob 19:07 demokratični socializem gost

      Ti bo prišla Alenka zapela ¨"banderi roso" ta ka de ti toplo pri srci.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.09.2013 ob 20:29 demokratični kretenizem gost

      Še dobro, da ji nebo prišo Janša domov, ker bi ji ukradel še tisto malega kar ima.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      30.09.2013 ob 11:59 cigo gost

      hvala ka mi pomagate. nas do zakapali, na žari..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.