https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Znanje nemškega jezika na prvem mestu

Murska Sobota, 01.10.2013 ob 11:00  

V okviru projekta »Zaposli me, sosed!« je včeraj v Dvorcu Rakičan potekala že tretja brezplačna delavnica za iskalce zaposlitve v tujini in ostalo zainteresirano javnost, na temo: »Kako se znajti v novem okolju, kje iskati informacije?«


Udeleženci delavnice so lahko prisluhnili strokovni svetovalki Evropskega portala za zaposlitveno mobilnost Darji Kapun Grauf, ki je udeležencem delavnice predstavila mrežo EURES, kjer lahko spremljajo prosta delovna mesta v 32 evropskih državah, si sestavijo svoj spletni življenjepis in preberejo vse, kar želijo vedeti o življenju in delu v tujini. Portal je namenjen tako iskalcem zaposlitve kot delodajalcem. Povedala je tudi, da velja za države članice Evropske unije prost pretok delovne sile. Torej naši državljani, ki se vozijo na delo v sosednjo Avstrijo, ne rabijo nobenega delovnega dovoljenja. Enako velja za vse ostale države članice EU, razen za Švico ter Hrvaško, kjer je pred zaposlitvijo potrebno pridobiti od delodajalca delovno dovoljenje.

Najbolj iskani poklici so s področja informacijske tehnologije

Po zadnjih podatkih so najbolj iskani poklici v Evropski uniji poklici računalniških inženirjev, strojnih inženirjev, elektronikov, programerjev, v Avstriji je veliko iskanih poklicev v gostinstvu in turizmu, poklicev medicinskih sester ter vzgojiteljev. Eures svetovalka je izpostavila tri največje ovire slovenskih iskalcev zaposlitve v državi Avstriji, in sicer: nepoznavanje jezika, nerealni cilji iskalcev zaposlitve ter slabo poznavanje trga dela. Povedala je tudi, da je za Avstrijo značilno, da delavca po poskusnem obdobju zelo hitro zaposlijo za nedoločen čas, prav tako ga lahko hitro odpustijo, če niso z njim zadovoljni. Običajno imajo 14 dnevni odpovedni rok. V poskusnem obdobju se lahko zgodi, da avstrijski delodajalec odpusti delavca, s katerim ni zadovoljen, kar »iz dneva v dan«. Udeležence delavnice je svetovalka povabila, da se udeležijo čezmejnega zaposlitvenega sejma, ki poteka v Mariboru vsako leto. Na njem sodelujejo slovenski in avstrijski delodajalci, agencije za posredovanje zaposlitev iz obeh držav ter druge partnerske organizacije. Vsi zainteresirani iskalci zaposlitve lahko sestavijo življenjepis tako v slovenskem kot nemškem jeziku ter se o možnostih zaposlitve osebno pogovorijo z razstavljavci.

Avstrijski šef dela tudi za blagajno, če je potrebno

V nadaljevanju delavnice je svoje delovne izkušnje udeležencem opisala Darja Gomboc, ki se vozi na delo v Bad Gleichenberg in je zaposlena kot turistična vodička v Styrassic Parku. Povedala je, da je najpomembnejše, če se želimo zaposliti v Avstriji, poznavanje nemškega jezika, saj razgovor s potencialnim delodajalcem poteka izključno v nemškem jeziku. Avstrijski delodajalec zahteva od svojih zaposlenih, da se tudi med sabo sporazumevajo v nemškem jeziku. Sama je presenečena nad prijaznostjo in vljudnostjo avstrijskih delodajalcev. V njeni službi ni delitve dela, vsak dela vse, delo je timsko in vsi si med sabo pomagajo. Moto njenega šefa je, da je delo vredu opravljeno, če so med sodelavci harmonični odnosi. Darja pravi, da Avstrijci najbolj cenijo pridnost in točnost ter pozitiven odnos do dela.

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2013 ob 11:37 gost gost

      gda do se pri nas začnole izvajati delavnice kak se zaposliti doma pa meti takšno plačo kak v avstriji? gda de naša država začnola tou financejrati? nej pa ka naš narod sami tirajo v avstrijo jih te lejko bole obdavčijo doma. naše delavce na minimalci nemrejo več obdavčiti, lejko pa brezposelne pošljejo v avstrijo ka tan za našo državo dobivlejo vejče plače in te posledično plačujejo vejči davek. Revolucijo rabimo, pa tou hitro!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.