https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dr. Karel Gržan v Bakovcih: »Otroka je treba prizemljiti v realno življenje«

Bakovci, 02.10.2013 ob 15:00  

Vzgojiti srečnega in zadovoljnega, predvsem pa dobro vzgojenega otroka, je želja vsakega roditelja. Sliši se enostavno, a vendar starševstvo ostaja eden najtežjih »poklicev« oz. najlepša in hkrati najtežja služba. Dr. Karel Gržan pravi, da danes mnogi otroci zaradi napačne vzgoje zelo težko sprejemajo realnost življenja in zaradi tega tudi ne dosežejo življenjskih ciljev.


V Bakovcih se je s predavanjem o brezmejni ljubezni z mejami predstavil vsestranski pater Karel Gržan, ki je velik del svojega življenja posvetil problematiki zasvojenosti; pomagal je mnogim mladim, ki so zabredli v brezno drog. Leta 1997 je na Razborju pod Lisco ustanovil komuno za dekleta, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji. Je tudi doktor znanosti s področja literarnih ved.

Brezmejna ljubezen z mejami

Na predavanju je dr. Gržan zbranim predstavil pomen postavljanja mej otrokom, kajti po njegovih besedah se brez mej otrok ne more vživeti v tisti realnosti, ki jo bo moral živeti v resničnem življenju. Brez postavljenih mej otrok tava, je negotov; starši se morajo zavedati, da s postavljanjem mej otroku zagotavljajo varnost. Že majhni otroci potrebujejo jasno postavljena pravila, ki jih bodo čez čas ponotranjili in vzeli za svoja. »Seveda je pri vzgoji potrebna tudi močna ljubezen, pa vendarle morajo starši otroka prizemljiti v realno življenje. Da včasih počakaš, da nekaj dosežeš, da si odločen, spoštljiv, pravičen, vse to so veščine, ki se jih človek mora naučiti. To je mojstrovina, da otroka usposobiš, da bo zmogel vztrajati in bo na koncu tudi nagrajen. Danes je zelo moderno prepričanje, da moraš otroka imeti rad, to se pa navzven naj vidi tako, da mu moraš vse omogočiti,« je povedal Gržan. Gre za strašljivo smer razvajenih otrok, tako Gržan, ki niso sposobni za realno življenje. Po njegovih besedah imamo danes mnogo odvisnikov, ker se nismo prizemljili.

Zadetki sreče

Gržan je zbranim predstavil vrednote, ki se zdijo že skoraj malo zastarele, to so skromnost, potrpežljivost, vztrajnost. Otrok, ki je skromen, bo srečen. Naši možgani so ustvarjeni za drogo, za t. i. zadetke sreče. Če ima otrok vse na razpolago, bo rabil vedno pogostejše zadetke, zato tudi v velik razmislek vsem staršem, ki svojim otrokom (vsaj na videz) v materialnem smislu vse omogočijo. Če si potrpežljiv, se stopnjuje stopnja zadovoljstva, ko nekaj dobiš. Če stopnjuješ pričakovanje, stopnjuješ tudi zadovoljstvo, pravi Gržan.

Meja mora zaboleti

Pater Gržan opogumlja vse starše, da bi ozavestili svoja dejanja in se soočili s posledicami. Za otroka, ki nima jasno postavljenih mej, predpostavlja uničujoče posledice.  »Meja, ki ne zaboli, ne naredi spremembe v glavi. Meja bo zabolela, ne bo prijetna, ampak bo zdravilna. Starši se naj naučijo povedati ne,« je še dodal Gržan. Otrok mora sprejeti meje in ko jih prekrši, mora tudi nositi posledice, ker se drugače struktura njegovega ravnanja ne spremeni. To ugotavlja tudi nevroznanost. »Ko otroka ga usposobiš, da zmore sprejeti realnosti življenja in v njih prepoznati dobre priložnosti. To je mojstrovina, podobno kot pri kuhanju – v zlitju okusov, torej da se meje in ljubezen združijo.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.10.2013 ob 16:58 rer gost

      Pater a vi imate otroke, da veste toliko o vzgoji otrok??? Lepo vas prosim, da ne bom naprej govoril, škoda besed,...

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.10.2013 ob 17:05 skromen gost

      Govorite o skromnosti, pa še na račun otrok kasirate verouk. Mi rabimo katehetkiinje, katere moramo plačevati. Nekoč je zato bil župnik in je verouk opravljal zastonj. Sedaj pa župniki nimajo časa, ker dosti potujejo,.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.10.2013 ob 20:56 SOBOTA gost

      skromen tau maš prav,Režonja pa Pasičnjek sta nas fčila verouk pa je vse bilo ok pa pogrebe pa poroke pa sta vse lfolgala samiva,zdaj pa jih je že telko ka mesta nega v pisarni. Ja pa gospod kaplan morejo ŠKOFA v KANADO spremljati. KATASTROFA. no pater Karel je pa zelo vredu ter skromen človek zato ti RER ga ne šinfaj,deco pa dobro si deco vzgoji če jih imaš

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.10.2013 ob 22:57 ivanka gost

      spoštovani gost SOBOTA, jaz pa mislim da imamo v Murski Soboti zelo vredu župnika in kaplana. Oba se zelo trudita za našo župnijo in sta dobrega srca. Sta dobra človeka in svoje delo opravljata dobro in z zelo visokimi etičnimi in moralnimi kriteriji sta zvesta svojemu duhovniškemu poslanstvu. Sta ti mogoče župnik in kaplan kdaj naredila krivico????? Če ti nista, potem utihni in pojdi ti na Madžarsko ali v Albanijo, pa tam pasi AFNE, ti INDIJANEC SOBOŠKI.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.10.2013 ob 9:51 Čika-pajo gost

      Starševska vzgoja je temelj človeka in napake staršev se prenašajo v mlajše generacije.Vzgoja otroka se začne z rojstvom nadaljuje z šolanjem itd.Največja napaka staršev še posebej tistih nimajo domačega vrta hiše je v prepuščenosti otrok ulici. Za moje pojme se otroci vzgajajo skozi delo in s tem pridobivajo delovne navade ter ostale vrline povezane z delom. Seveda večina staršev popusti pri vzgoji in rajši sama naredi dela za katera je skoraj samoumevno da bi jih morali urejati otroci.Košnja trave pobiranje sadja, pomivanje posode , čiščenje stanovanja itd.Seveda starši imajo tisoč in en izgovor ko zaostane vzgoja , samo da se jim ni potrebno ukvarjati z otrokom.Sedaj se pa vprašajmo kakše so posledice takšega našega neodgovornega ravnanja. 1.Neiznajdlivost, debelost, mamila, alkohol in še bolj grozljive posledice .

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.10.2013 ob 12:43 IGLA gost

      Draga gospa Ivanka.Mislim, da so vsi naši ( DUŠNI PASTIRJI ) zelo dobri, ali pa vsaj dobri.To nam potrjujeta z svojim zgledom.Ali nam??? Mislim, da večkrat slabo, ali pa zelo slabo!!! O vzgoji otrok je teško govoriti ,če jih imaš, še težje pa če jih nimaš kajti teorija ni praksa in človek je le bitje, ki se najraje in najveć nauči od tega kaj (VIDI in SLIŠI), zato je našim pastirjem teško pokazati kako živeti, ( CELIBAT ) !!! Njihovo glavno poslanstvo, je nekaj drugega in tega se morajo zavedati.Menečment pa sploh ne prijde v poštev. Tega pa je očitno največ, zato pa potem zmanjkuje časa za osnovno poslanstvo naših duhovnih pastirjev. Pa naj mi ne zamerijo, če je nekaj tega res kar sem napisal..

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.10.2013 ob 14:07 Ivanka gost

      Gost IGLA, potem pa mi povej, kaj takega sta storila da dajeta slabi vzgled, vsaj eno stvar ali dogodek mi napisi?? Ja glede vzgoje pa imas popolnoma prav

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.10.2013 ob 14:47 aja gost

      V avstriji je duhovnik dečku rešil življenje!! Začutil mu je tumor na jajcih!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.10.2013 ob 16:51 sobota gost

      Ivanka, kA si ti od keroga ljubica ka se tak gor proseš? ka san mogoče Kujara šinfo? baba blesava

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.10.2013 ob 18:38 IGLA gost

      Draga, Ivanka.Jaz osebno poznam, kar predsej go. duhovnikov in dobro vem , kako in kaj . SAM, sem namreč bil tudi del te skupine ljudi., o katerih ti žal res več ne morem povedati! Škoda, ampak resnica!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.10.2013 ob 1:25 Ivanka gost

      Samo počasi vi nekateri gostje kot ste Igla, Sobota, predvem pa ti Aja, veste kaj malo razmislite, preden kaj napišete. Take komentarje si vi vsi skupaj lahko zatlačite v svojo ta zadnjo ali za ušesa, da vas ni sram, kako ste lahko tako podli. Ti pod vzdevkom Aja da te Bog kaznuje tebe in tvoje domače, kako brezmiselno pišeš, da te ni sram. Res nimaš v sebi vesti in vsaj kančka spoštovanja???? Da te ni sram, pa kje si ti odrastel, v kateri prekmurski pokrajini, da si tako umotvorno bitje. Kaj boste blatili našega gospoda župnika in kaplana, če pa sta čisto dobro človeka. Če pa kateri nepotešeni babi kaj zabrusita ali kakemu nevoščljivemu možu od te lajdre, ki doma ne opravi domače naloge in je potem eksistencialno jezen na naše dobre duhovnike pa je to NJEGOV PROBLEM. Majka mila res ste sobočanci ena navadna gamad. Saj polovica se vas je v Mursko Soboto privlekla iz Goričkega, ker se vam na trdi zemlji Goričkega ni dalo delat in ste bili navadni lenuhi in ste za časa socializma špilali frajerje in se iz dobrih Goričancev delali norca in jim solili pamet zakaj ste ostali na kmetiji na Goričkem. DANES PA STE VSI VES TEDEN NA GORIČKEM IN PROSITE ZA KROMPIR; PA BUČNO OLJE; PA JABOLKA IN SOLATO IN PRAVITE KAKO JE TO ZDRAVO: IN POLEG TEGA STE ŠE ZELO PAMETNI KOT DA STE POŽRLI VSO MODROST SVETA. GAMAD OD GAMADI POKVARJENA: EVO VAM BANDA; PA IMATE SVOJEGA KUČANA; PA VIRANTA PA SVOJ NK MURA; PA NAFTO; PA PANONKO; PA TOVARNO MURA; PA POMURKO; PA POTROŠNIK; PA SVOJE TERME, KI SO VSE V TOTALNI NULI. EDINO KAR NAM JE ŠE OSTALO JE NAŠA KATOLIŠKA CERKEV; ČEPRAV SO V MARIBORU NAREDILI TOTALNI KAOS; SE BODO NA KONCU ZVLEKLI:

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.10.2013 ob 1:45 antikristoš gost

      bouga deca kero starši pošijlajo k verouki ge jih cerkvenjaki poštemplajo za cejli život. zgornja Ivanka je samo dokaz kakšni betežniki se gor jemlejo za verkev. prvo očita enin kak so podli pa kak jih ni sram, te dale pa nadaljuje v takšno stili ka bi jo moglo 100 grunskih strejl zadeti pa dva tedna bi mogla za kazen pri spouvidi sideti. tak te v cerkvi fčijo? še dobro ka san nej veren pa ka ne odin v tej hrame norosti ka te bi glih takšen umobolnik grato kak eni. človeki keromi je gnesden ostala samo še katoliška cerkev neka resno falij v glavi. Ivanka smiliš se mi, vej de ti tvoj bougec vse odpustil, ti samo tak dale delaj norca sama iz sebe. :)

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.10.2013 ob 8:27 vinko megla gost

      Ja se bojo izvlekli ivanka ej popovje lopovi z tvojo pomočjo ti verjetni redno obiskuješ in obvladaš ta sramotilni program.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.10.2013 ob 9:55 SOBOTA gost

      gospa IVANKA ge bi vam priporočo ka vi malo gospoda Magdiča obiščete,saj njega te verjetno tudi poznate.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.