https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Nika Koncut - Lendavčanka, ki je uspešna v badmintonu

2.10.2013  

Nika Koncut je 23-letna Lendavčanka, ki se svojega začetka ukvarjanja s športom ne spomni, saj je bila še tako majhna. Njena izbrana disciplina je badminton, včlanjena je v BK Mladost Lendava.

 

  

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo

mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Nika je študentka na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Izbrala je smer Angleški jezik in književnost ter Pedagogiko. Ob opravljanju študijskih obveznosti pridno trenira badminton. Za ta šport se je odločila, ker ga je trenirala tudi sestra, drugi razlog pa je ta, da v Lendavi ni bilo na izbiro veliko možnosti. Ko je odrasla, se je k temu pridružilo tudi to, da jo je ta šport res pritegnil.

S športom nasploh se Nika ukvarja že od malih nog, niti se ne spomni prav, kdaj jo je pričelo zanimati to področje. Starša sta jo že pri starosti leto in pol postavila na smuči, kasneje pa sta jima s sestro predstavila tudi druge športe.

Nika skupaj s Sabino Magyar.


Igralec mora biti pripravljen garati

Mlada športnica je kot otrok želela biti odvetnica, ampak se je to proti koncu srednje šole spremenilo. Nikoli si ni predstavljala življenja brez športa in še vedno čuti tako. "Mislim, da to postane način življenja in navada,ki ti zleze pod kožo," komentira Nika. Od svojega prvega dneva pa vse do danes je včlanjena v BK Mladost Lendava, kluba nikoli ni in ne namerava zamenjati. Sicer igra ligo za badmintonski klub iz Linza v Avstriji, vendar je njen matični klub še vedno BK Mladost.

Povprašali smo jo tudi, katere veščine so pomembne pri badmintonu. Povedala nam je, da skoraj ni področja, na katerem ne bi bilo potrebno delati. "Zelo pomembno je vse, od fizične do psihološke pripravljenosti. Igralec mora biti pripravljen garati. Za samo igro je pomembna natančnost, koncentracija, eksplozivnost, predvidevanje in mirna glava," dodaja Nika.

Na Mediteranskih igrah v Turčiji.

Uspeti na domačih tleh

Nika, ki na mednarodnih turnirjih več ne igra, dosega uspehe na domačih tleh. Pred slabim mesecem je igrala svoj prvi turnir v novi sezoni in s svojo soigralko Sabino Magyar zmagala v kategoriji dvojic. Letos februarja je prav tako s Sabino bila tretja na državnem prvenstvu Slovenije in druga v igri mešanih dvojic z Iztokom Utrošo.
Če nekako strnemo, je igrala na dveh mladinskih posameznih evropskih prvenstvih in na več ekipnih, tako mladinskih kot kadetskih. Nastopala je tudi na evropskem prvenstvu ekip, enkrat v Liverpoolu in enkrat v Amsterdamu. Poleg tega je nastopala na številnih EGP turnirjih po Evropi.

Njeni največji uspehi so bili v mladinski in kadetski kategoriji. Bila je državna prvakinja v vseh kategorijah (U11, U13, U15, U17 in U19) v disciplini posamezno, večkrat je zmagala tudi v dvojicah in mešanih dvojicah. Za enega od večjih uspehov si šteje 9. mesto v disciplini dvojic na Mladinskem evropskem prvenstvu v Milanu leta 2009. Pomembna ji je prav vsaka medalja, ki jo osvoji, posebej izpostavila pa je bronasto medaljo v disciplini dvojic iz letošnjih Mediteranskih iger v Turčiji.

Nika Koncut (desno) skupaj z Majo Tvrdy (levo).

Trdo delo za fizično pripravljenost

Športna Pomurka sedaj trenira bistveno manj kot nekoč, vendar vseeno poskuša na treninge čim bolj pogosto. Če ne more na dvoranski trening, gre teč ali dela karkoli drugega za fizično pripravljenost.

Nika se nikoli ni zgledovala po svetovno znanih badmintonistih, njen edini vzor je bila njena sestra. Kljub temu je velika oboževalka nekaterih igralcev. Eden od takih je Lin Dan, ki je večkratni olimpijski zmagovalec in večkratni svetovni prvak, čeprav je star šele 30 let. "Mislim, da je res mojster badmintona ter še ni bilo in še en čas ne bo igralca, ki bi dosegel več in bi znal tako dobro odigrati, kot zna on," pravi Nika.



 

"Igrala bom, dokler bom premagala mlajše igralke"

Nika ima željo igrati badminton, dokler jo bo to veselilo in najbrž bo to kar celo življenje. Kar se tiče tekmovanj, pa se jih bo najbrž udeleževala tako dolgo, dokler bo lahko premagala mlajše igralke, nam zaupa v smehu. Na tekmovanjih jo najbolj spodbuja družina in prijatelji, saj tudi, "kadar niso v dvorani skupaj z mano, vem, da stiskajo pesti zame in se z mano veselijo mojih uspehov."

V prostem času, ki ostane športnici, posluša glasbo, bere knjige, pogleda kakšen film ali serijo in se druži s prijatelji. Rada se ukvarja z raznimi športi in poskuša nove stvari. Za prihodnost si želi ostati aktivna na področju športa, zaenkrat še kot igralka, kasneje pa v kakšni drugi vlogi. Dokončati želi tudi študij in najti kakšno službo.


Nikinih TOP 5:

Najljubši šport (takoj za badmintonom): odbojka

Knjiga: Paulo Coelho - Alkimist

Glasbeni izvajalec: Kings of Leon, Foo Fighters

Kraj v Pomurju: Lendava

Želja v  življenju: "Preveč jim imam."

Foto: osebni arhiv, mladost.si

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.