https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Opecova spraševala ministrico dr. Anjo Kopač Mrak glede sprememb vključitve v javna dela

02.10.2013 ob 14:00  

Letos julija sprejeta novela Zakona o urejanju trga dela je z določbo, da so javna dela namenjena aktiviranju brezposelnih oseb, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljene v evidenci brezposelnih oseb, bistveno spremenila krog upravičencev za vključitev v program javnih del.

 

Jasmina Opec je v pismu zapisala, da je pred to spremembo veljalo, da so kot ciljne skupine za vključitev v program javnih del, v primeru, da so bili pred tem najmanj šest mesecev prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb, upravičeni: starejši od 50 let, mlajši od 30 let, osebe s I. ali II. ravnijo izobrazbe oziroma usposobljenosti, Romi, starši invalidnih in dolgotrajno bolnih otrok. Posebno prednost so imeli še invalidi, ki jim ni bilo potrebno biti šest mesecev prijavljenih v evidenci brezposelnih oseb. Posebne ranljive ciljne skupine je tako določil katalog APZ. V programe javnih del so se lahko vključile brezposelne osebe, ki še niso bile vključene v javna dela eno leto, in sicer za razliko časa do enoletne vključitve. Ciljne skupine brezposelnih oseb, katerim se je vključitev v program javnega dela lahko podaljšala za dodatno leto so bili: invalidi, Romi, moški, starejši od 58 let in ženske, starejše od 55 let.

Opecova je navedla, da po zakonski spremembi vključitev vseh navedenih ciljnih skupin v programe javnih del ni  več možna, če osebe pred tem ne bodo najmanj eno leto neprekinjeno prijavljene v evidenci brezposelnih oseb. V praksi bo prihajalo do tega, da bodo osebe, ki so že tako ali tako težje zaposljive, sedaj imele še manj možnosti za vključitev na trg delovne sile, ker so predvidoma vse ciljne skupine izenačene. Tako bodo poseben položaj kot ranljive skupine izgubili invalidi, Romi, starejši brezposelni itn. Poseben problem nastane pri mladih, ki bodo na vključitev v javna dela morali čakati še pol leta več. Znano pa je, da je stopnja brezposelnih pri mladih čedalje večja in da je njihov prvi vstop na trg dela najtežji. Ker mladi ne dobijo možnosti, da si pridobijo vsaj osnovne formalne delovne izkušnje, izredno težko konkurirajo za delovna mesta na razpisih.Še posebej problematična bo situacija tudi za invalide, ki so bili po dosedanji zakonodaji ciljna skupina za vključitev v javna dela brez tega, da bi bili 6 mesecev prijavljeni na zavod. To naj bi se po novi zakonodaji spremenilo; tako bodo tudi invalidi (kot vsi ostali) morali ped vključitvijo v javna dela biti vsaj 1 leto prijavljeni kot brezposene osebe. Prav tako ne bodo imeli pravice biti vključeni v javna dela 2 leti, kot je zakon dovoljeval do sedaj. To bo invalidom še dodatno zmanjšalo možnost zaposlitve, saj se bo na ta način motiv delodajalcev, da zaposlijo invalida, še dodatno zmanjšal.

Pozna npr. tudi primer, da se je v septembru v program javnih del, po napotitvi s strani Zavoda za zaposlovanje, vključila mati samohranilka, mlajša od 30 let, z univerzitetno izobrazbo. To je njena prva zaposlitev, ki jo bo morala  po samo dobrih treh mesecih dela, s 1. januarjem 2014, zapustiti, po uveljavitvi novele Zakona o urejanju trga dela. Tako ne bo več spadala v ciljno skupno za vključitev v program javnih del, ker pred tem ne bo eno leto neprekinjeno prijavljena v evidenci brezposelnih oseb. V preteklem obdobju je veljalo tudi, da so se v programe javnih del lahko vključile brezposelne osebe, ki še niso bile vključene v javna dela eno leto, in sicer za razliko časa do enoletne vključitve. Nenazadnje naj bi bil namen javnih del aktiviranje brezposelnih oseb, njihovi socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti ter spodbujanju razvoja novih delovnih mest, kar je, kot je razvidno iz primera, v samo dobrih treh mesecih vključitve v program javnih del, nemogoče doseči.

Zato je ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti spraševala:

»Kako in s katerimi ukrepi boste omogočili, da bodo ranljive ciljne skupine, ki so s spremembo zakona izgubile prednostno uvrščanje v javna dela, dobile priložnost za socialno vključenost in možnost vključevanja v aktivno politiko zaposlovanja, pridobivanju ali razvoju delovnih sposobnosti in potrebnih delovnih izkušenj?

Kako boste mladim, ki jim najbolj primanjkuje delovnih izkušenj in zato še težje dobijo zaposlitev, ustvarili pogoje in možnost, da si le-te pridobijo, če so izgubili možnost vključevanja vsaj v javna dela?

Kako boste omogočili ponovno vključitev ranljivih skupin v delovno okolje, kot so npr: starejši od 50 let, mlajši od 30 let, osebe s I. ali II. ravnijo izobrazbe oziroma usposobljenosti, Romi, starši invalidnih in dolgotrajno bolnih otrok ipd., ki so izgubili možnost vključevanja v javna dela, ker ne spadajo med dolgotrajno brezposelne oziroma so brezposelni manj kot eno leto?

V čem vidite izboljšanje urejanja trga dela s tem, da ste z novelo zakona tistim, ki so v letošnjem letu vključeni v programe javnih del, to možnost enostavno črtali iz zakona, saj v naslednjem letu to možnost izgubijo, dela pa zagotovo ne bodo dobili, saj novih delovnih mest za njih preprosto ni?«

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.10.2013 ob 16:17 jauži gost

      Ta vlada sprejema zakone v škodo ljudi. Še tu kjer bi se lahko mladi zaposlovali se jim jemlje možnost.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.10.2013 ob 17:52 zmejšani gost

      Tej so rejsan zmejšane

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.10.2013 ob 0:42 nik gost

      kda tau poslisan se mi kar smije:) PA KA TA DELA V PARLAMENTI:

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.10.2013 ob 6:57 niki gost

      Ka ste zvolili ,to ge v parlamenti in to si zaslužite

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.10.2013 ob 7:12 bandi gost

      Vsakša vlada , pa ali je bila leva desna ali sredinska je gledala več ali menje za sebe za svoje člane ja pa ka ne pozabin dobro namazane lobiste.Jasmina je rejsan mogoče nej všečna to pa še ne pomeni ka je nej pametna, dosta lidi je pametnih te da si malo spige pa te da so doma za zidi, gda pa trbe kaj povedati na pravij mestaj te je pa tišina, pa klumanje. Ščen povedati to ka enostavno nej je več čas za takšo modruvanje liki za delo za rezultate

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.10.2013 ob 9:32 smrkci gost

      Glede javnih del je tako,če si z županom in njegovimi sodelavci v sorodstvu ali prijatelj ali kolega potem ni problem da nebi delal na javnih delih, če si pa navadni smrtnik,potem si pa revež.To je isto,kot v naši državi tajkunski.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.10.2013 ob 12:20 Tinč gost

      Tak je, če si pri kuriti, ali maš poznanstvo, te je lažje prijti do te zaposlitve. Ampak, tukaj večkrat prijdejo na red taki asi, ki so zelo cepljeni proti deli, ali brzini za delo. Kar je dobrega, je zaposleno, ali se bo zaposlilo v najkrajšem možnem ćasu. Večina teh pa je delo iskala in molila boga, da ga ne najde in se zaposli na javnih delih, kjer se dela kakor se hoče, ali kako komu paše! Samo poglejte okrog sebe, pa boste videli in se prepričali o resnici, ki vam jo posredujem. Skratka dobra priložnost za cepljene proti brzini, in take, ki dosti govorijo, malo pa naredijo. Zato naj taka dela ostanejo, da bojo tile tički tudi zaposleni in si bojo vsakdanji kruh zaslužili na bolj human način!!!!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.10.2013 ob 13:20 x gost

      Tinč ne meči vse v en koš. Kar se pa tiče poznanstev, pa ti povem, da je Murska Sobota mala in se več ali manj vsi poznamo med sabo. Zato, že enkrat nehajte naltocevati neka sorodstva, korupcije,... Smrkci nismo ti krivi, da ne dobiš dela ti ali pa kdo od tvojih sorodnikov, očitno s tabo ali z sorodniki ni nekaj vredu in te verjetno boli pod pazduhami. Se pa strinjam s tem, da bi tisti javni delavec, ki se pokaže za marljivega, moral zaposliti za nedoločen čas., ne pa da se menjava jih vsako leto. In vsako leto moraš nekoga učit znova , ko se pa nauči , pa mora iti.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.