https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

MOMS bliže k energetsko učinkoviti in trajnostno mobilni občini

Murska Sobota, 04.10.2013 ob 7:00  

Mestna občina Murska Sobota je danes prejela certifikat QUEST za uspešno implementacijo orodja za upravljanje kakovosti za energetsko učinkovito in trajnostno mobilno občino. S tem se je pridružila 45-im mestom iz 13-ih evropskih držav, ki so že prejela certifikat in uporabljajo orodje QUEST. Predal ga je vodja projekta mag. Sebastian Toplak, u.d.i.p. Univerze v Mariboru, Inštituta prometnih ved.

S tem cetifikatom se je MOMS zavezala, da bo v prihodnje pe nadalje izvajala ukrepe za izboljšanje kakovosti javnega mestnega avtobusnega prometa in ukrepa za povečanje okolju prijaznih načinov potovanj, kot so hoja in kolesarjenje. Občina bo prav tako nadalje podprla izvajanje promocijskih in ozaveščevalnih aktivnosti na področju okolju prijaznih načinov potovanj v osnovnih šolah, kot so hoja, kolesarjenje in potniški promet.

Z doslednim izvajanjem začrtanih ukrepov in spremembo prioritet prometnega načrtovanja (v ospredju je človek in ne avtomobil) lahko Murska Sobota v prihodnje postane atraktivnejše in bolj trajnostno mesto z izkoriščenimi razvojnimi potenciali, po vzoru drugih evropskih mest.

Mestna občina Murska Sobota se zavezuje, da bo v prihodnje:

• Spremenila prioritete prometnega načrtovanja tako, da bo v ospredju človek in ne osebni avtomobil;

• Občanom v kraju bivanja zagotovila možnost enakovredne izbire med različnimi načini prevoza;

• Povečala delež okolju prijaznih potovanj;

• Zagotavljala čim bolj varne in neposredne povezave za pešce in kolesarje;

• Podprla izvajanje mehkih ukrepov na področju ozaveščanja in promocije okolju prijaznih načinov potovanj v osnovnih šolah;

• Zagotavljala atraktivno in do prebivalcev prijazno mestno okolje;

• Izboljšala kakovost bivanja v mestu in okolici;

• Revitalizirala mestno jedro in povečala njegovo dostopnost z okolju prijaznimi načini potovanj;

• še nadalje izboljševala ponudbo javnega mestnega avtobusnega prevoza.

Med drugim se obeta še en avtobus ob Sobočancu. S tem se bo frekvenca voženj skrajšala z ene ure na pol ure, nov avtobus pa bo najverjetneje vozil po drugačni liniji. Sprememba se obeta tudi na Slovenski ulici, ki bo najverjetneje postala enosmerna ulica, je povedala Nada Cvetko Török, univ. dipl. inž. gradb. vodja Oddelka za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.10.2013 ob 8:39 Bandi gost

      Energetska učinkovitost občine se zača pri varčni rabi električne energije kero tak veselo mestna občina za dragi davkoplačevalski pejnez ta meče, kda tak veselo cele noči sveti ulična razsvetljava.Vse krajevne skupnosti okoli Sobote so pa lipo v kmici.Mobilnost je tudi del projekta zapreti vse neplačlive cone z rampami rezultat propad messtnoga središča. Pri bolnici v okviru v narekovaji projekta uvesti plačlivo parkirišče -rezultat kaos na bolniškom krugi, takših ali drugačnih norosti je puno samo ka če to nemreš nikomi dopovedati.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.10.2013 ob 9:51 gost občanka gost

      Občina bi naj rajši poskrbela za delovna mesta za mlade, šteri zdaj odijo po varaši brez dela in brez perspektive, pa te se naj pobrigajo zase ostalo pa se slikajo.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.10.2013 ob 17:40 x gost

      Draga občanka, zato so druge ustanove(zavod za zaposlovanje), ne pa občina. Kaj bi naj vse občina delala, zdaj bo še vsakemu nezaposlenemu iskala delo??? Nezaposleni pa bodo spali in se norca delali iz tistih, kateri delajo. Delo je, samo si ga je potrebno najti. Iskalci zaposlitve se pa morajo zavedati, da vsi ne morejo biti direktorji, pa še za delo jim mora biti, kar za dosti iskalcev to ne velja. Pridejo po pečat in rečejo, jaz pa tega ne bom delal,... Na žalost, tako je. Niso vse krivi delodajalci, občinarji,...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.10.2013 ob 15:40 sarjaš gost

      x --replika --- praviš ka je delo ? tou pa ne praviš kak je plačeno in če sploh dobijš plačeno ka je v Sloveniji navada ka se plač delavcon ne davle in za tou nej nišče krijf niti obsojen .malo misli ka pijšeš in ne vlejči ven občinare pa druge .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.10.2013 ob 15:44 febo gost

      MOMS je pozabo na obljubljeno besedo ka do porihtali vse potrebno v Občini da ne bo oderuških položnic iz Komunale za kurjavo ker je MOMS lastnik kurilnice in dobro vedo koliko ljudi nima za jesti ne pa da še plačujejo daleč predrago kurjavo .Eni celo ne kurijo 2--3 sezone plačati morajo drugače so na sodišču .

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.10.2013 ob 16:17 Gost gost

      Eni rejsan klanfate na pamet. Ka ma občina z delovnimi mesti? Občina nemre odpirati podjetij. Občina je politika, politika pa se nema kaj mešati v tržno gospodarstvo. Časi socializma, gda se je to delalo, so mimo...

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.10.2013 ob 16:38 vinko megla gost

      Ma zakaj opet kmetje pišejo znoren občina je del naše kupnosti če tam lahko župan zaposli 10 tajnic in to vrjetno svoje ljubice ali nesposobne tajnice to pomeni stare kmetavzarke ki jim čundri visijo iz nosa žalosno je da službe dobijo z počenimi mednožjem a se pitam zakaj ha drugi ga nemore to pomeni možje zakaj vam ženam vsak dan jih boli glava ha ha občin nebo in bo glavobol mino jim kmetje.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.