https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Rahela Hojnik Kelenc: »Najpomembnejša prvina posla je delati z ljudmi za ljudi«

Lendava, 9.10.2013  

Direktorica Ljudske univerze Lendava je zagovornica mehkega načina vodenja. Svojim sodelavkam zaupa in ceni njihovo delo. Čeprav že enajsto leto opravlja delo direktorice, se vedno z veseljem vrača v razred, saj jo delo z ljudmi izpolnjuje.

rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

 

Rodila se je 21.08.1973 v Murski Soboti. Po zaključeni Dvojezični srednji šoli Lendava je nadaljevala s študijem na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer slovenski jezik in književnost ter pedagogika. Prva štiri leta po zaključenem študiju je poučevala slovenski jezik in književnost na Dvojezični srednji šoli Lendava, honorarno pa tudi na Ljudski univerzi Lendava. Leta 2001 je kandidirala za direktorico ljudske univerze in bila izbrana. Tako sedaj že enajsto leto opravlja delo direktorice, čeprav se še vedno z največjim veseljem vrača v razred. »Delo z ljudmi me izpolnjuje, saj ne pomeni le poučevanja, ampak tudi medsebojno izmenjavo življenjskih izkušenj. Pravi pomen pa poučevanje odraslih dobi takrat, ko učitelj in odrasli v učnem procesu sodelujejo.«

Z raznimi razpisi udeležencem omogočijo brezplačna izobraževanja

Rahela Hojnik Kelenc  je povedala, da se gospodarska kriza pozna v vseh segmentih življenja, tako tudi v izobraževanju odraslih. Dodaja, da si še malokdo lahko privošči plačilo izobraževanja, čeprav željo po izobraževanju izkazujejo mnogi, ki se oglasijo pri nas. »Prav zaradi navedenega smo v zadnjih letih začeli izvajati različne programe za dvig splošnih kompetenc in za uspešno vključevanje na trg dela«. Da bi svojim udeležencem omogočili brezplačno pridobivanje novih znanj, se prijavljajo na različne javne razpise, s pomočjo katerih udeležencem omogočijo brezplačno pridobivanje aktualnih znanj. »Definitivno krizni čas pred nas postavlja nove izzive, saj ugotavljamo, da se iz malega lahko ustvari veliko ter da so tisto, kar šteje, ljudje.« Vodilo vseh zaposlenih na ljudski univerzi je vedno bilo, da morajo biti v prvi vrsti ljudje, ki prisluhnejo in razumejo sočloveka ter mu poleg strokovnega nasveta mnogokrat ponudijo tudi roko.

Zaradi prilagajanja razmeram na trgu dela so se odpovedali vlaganju v materialna sredstva in večjim investicijam v prostore in opremo, pa tudi bonitetam povezanim z napredovanjem in z delovno uspešnostjo, tako kot ves javni sektor. Zavedajo se namreč, da je delo potrebno izpeljati kakovostno in strokovno kljub omejenim sredstvom. 

Demokratični način vodenja z mehkim principom

Direktorica ljudske univerze se poslužuje demokratičnega načina vodenja, zagovarja pa ženski, mehki princip, najverjetneje tudi zaradi tega, ker je njihov kolektiv popolnoma ženski. »Svojim sodelavkam zaupam in njihovo delo cenim, saj vem, da ga opravljajo profesionalno in z veliko mero srčnosti«. Vse odločitve, ki jih sprejema, najprej skupaj predebatirajo, saj je mnenja, da več glav več ve. Kriza je pred marsikaterega direktorja postavila nove izzive tudi na področju vodenja. Meni, da je v teh časih izjemno pomembno v prvi vrsti biti predvsem človek in šele potem vodja.

Pisarniške prostore zelo rada zamenja z delom v učilnici

Pisarna Rahele Hojnik Kelenc  je le eden od prostorov na ljudski univerzi. Vrat nima skoraj nikoli zaprtih, saj bi pogrešala neposredne stike s sodelavkami. »Neposredni stiki, predvsem pa formalni in neformalni pogovori mi veliko pomenijo in zaprta vrata moje pisarne bi mi pomenila izolacijo, obenem pa bi me osiromašila tistih pristnih, zabavnih trenutkov, ki jih je pri nas veliko, saj krizne trenutke velikokrat preženemo s smehom.« Pisarniške prostore izjemno rada zamenja za delo v učilnici (poučevanje), saj ji delo v učilnici omogoča stike z njihovimi udeleženci. Tako Rahela poučuje v nekaterih programih pismenosti, kjer skupaj z udeleženci spoznava nove poglede na svet, skupaj pa si pridobivajo nove izkušnje, kar je znanje neprecenljive vrednosti in ga ni mogoče pridobiti iz nobene literature, obenem pa se razvija tudi strokovno, saj se je prisiljena nenehno izobraževati in iskati nove učne in motivacijske pristope pri delu z odraslimi. Ob tem pa dodaja: »Če si delu predan z dušo in srcem in če pri delu uspeš ohraniti svoj prvotni jaz, menim, da si na pravi poti, čeprav se sama mnogokrat zatečem tudi k znanemu izreku Petra Pana: »All you need is faith, trust and a little bit of pixie dust.««

Je zagovornica mehkega načina vodenja. Meni, da se večina situacij lahko reši s pogovorom in z medsebojnim razumevanjem in da je najpomembnejša prvina posla delati z ljudmi za ljudi.

Vseživljenjsko učenje kot vrednota

»Moje sodelavke so na ljudski univerzi nepogrešljive,« pove direktorica ljudske univerze Lendava in meni, da je enostavneje zamenjati vodjo kot pa usposobljeni kader z večletnimi izkušnjami. Delo na ljudski univerzi jih veseli, saj je polno izzivov in novosti, obenem pa so se v letih, ki so jih preživele skupaj, med njimi stkale vezi, ki jih bo težko pretrgati, ko se bo katera od njih odločila za nove izzive. »Predvsem je za dobro klimo v podjetju pomembno to, da nam nikoli ni dolgčas, da se znamo nasmejati in družiti tudi zunaj pisarniških prostorov.«

Upa, da večina prebivalstva vidi vseživljenjsko učenje že sedaj kot vrednoto. Izobraževanje odraslih je specifika, saj ni obvezno, ampak je odvisno od posameznikove odločitve. Sama verjame in upa, da je prihodnost izobraževanja odraslih svetla, da mnogi posamezniki vidijo v pridobivanju novih znanj nove izzive in da jim ta nova znanja pomenijo možnost za osebnostno rast. »Če je temu tako, je prihodnost naše stroke svetla.«

Neuspeh sprejmimo kot izkušnjo, naj nas ne zaznamuje

Recept za uspeh je verjeti, upati in zaupati. Sogovornica nam je povedala, da si uspešen, če ne kloniš pred ovirami in da te neuspeh ne zaznamuje, ampak ga sprejmeš kot izkušnjo. »Definitivno delaj tisto, kar govoriš, saj večina ljudi sodi tvoja dejanja in ne tvojih besed.« Največja njena vrednota je življenje samo in seveda zdravje pa tudi prijateljstvo. »Imeti prave prijatelje je v tem turbulentnem času je izjemnega pomena.«

Rahela Hojnik Kelenc večino svojega prostega časa preživi s svojo družino,  ki jo pri njenem delu podpira in ima veliko mero razumevanja zanj. Kolikor se le da, pa se posveča tudi svojemu hobiju, oblikovanju tort iz fondanta. 

TOP 5 Rahele Hojnik Kelenc

Naj svetovni voditelj oz. navdihujoča oseba: Ne bi želela izpostaviti nikogar. Vsekakor so jo pa v različnih obdobjih njenega življenja navdihovale različne osebe, še posebej tiste, ki jih je osebno spoznala in so nanjo naredile velik vtis.

Naj glasbena skupina/izvajalec: Glasbeni okus je izjemno raznolik, vendar bi, če že mora, izpostavila Gibonnija in Stinga.

Najljubša knjiga: Bulgakov: Mojster in Margareta

Najljubši kraj v Pomurju: Njen dom.

Želja v življenju: Da bi še naprej verjela v dobro sočloveka.

    Komentarji

    1. gost
      10.10.2013 ob 9:21 Nana gost

      V njenem razredu je vedno vladala harmonija, njene ure so bile dogodivščina. Slovenski jezik, katerega marsikdo "ne mara", je postal moj najljubši predmet in še dan danes sem ji hvaležna, da je v meni vzpodbudila vero do same sebe in da se vse da, če si to res možno želiš.

      24 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.