https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bojan Vogrinčič: Pomurje ima veliko potenciala za izkoriščanje obnovljivih virov energije

09.10.2013 ob 7:00  

V današnjih časih se vse bolj promovira zeleno energijo, obnovljive vire energije in skrb za okolje, v katerem živimo in bodo živeli tudi naši nasledniki. Zato je vlada RS na podlagi Energetskega zakona lokalnim skupnostim v Sloveniji naložila nalogo, da izdelajo lokalne energetske koncepte, s katerimi se bodo zavezale k učinkovitejši rabi energije, soproizvodnji toplote in električne energije ter uporabi obnovljivih virov energije. Z enako tematiko se ukvaraj LEA Pomurje, ki je prejšnji petek organizirala okroglo mizo v okviru projekta SEAP Plus. Več o projektu in delovanju agencije smo povprašali njenega direktorja Bojana Vogrinčiča.


LEA Pomurje – regionalna energetika v koraku z EU smernicami

Dejansko delamo tako, da poskušamo regionalne potenciale pravilno „izkoristiti” v skladu z EU smernicami in je sedaj pred nami novo obdobje dela. Vse občine Pomurja imajo sprejete LEK-e in smo kot ena redkih, če ne tudi edina regija s takim stanjem. Sedaj pa nas čaka nov izziv. Predstaviti občinam, županom in jih animirati za pristop h Konvenciji županov ter nuditi podporo pri pripravi SEAP-ov, kar pa je še pomembneje, pri implementaciji vseh teh strateško pomembnih projektov nuditi ustrezno podporo.

Prav zaradi tega smo se tudi odločili sodelovati v projektu „SEAP plus”, ki se izvaja v okviru programa Inteligentna energija Evrope. V okviru projekta, bomo preko prenosa znanja in izkušenj, pridobili več znanj za delo na teh področjih, saj je ena izmed pomembnih aktivnosti projekta „twinning process”. V projektu je kreiranih šest parov regionalnih partnerjev za lažji in neposreden prenos in izmenjavo znanja. Tak sistem predstavlja prednost, ker tako dejansko povezujemo teoretično planiranje s praktičnimi pristopi. Projekt preko tega koncepta predstavlja velik izziv, da si pridobimo dodatna znanja, ki nam bodo omogočila boljše energetsko planiranje; tako na lokalni, kot tudi na regionalni ravni. V okviru projekta bomo zagotovili več podpisov Konvencije županov in pripravili SEAP-e za občine.

Kaj je Konvencija županov?
Konvencija županov je evropsko gibanje, v katerem sodelujejo lokalne in regionalne oblasti, ki so se prostovoljno zavezale k povečanju energetske učinkovitosti in uporabi obnovljivih virov energije na svojih območjih. Podpisniki Konvencije se zavezujejo, da bodo izpolnili in presegli cilj Evropske unije 20 % zmanjšanja emisij CO2 do leta 2020. Trenutno je skupaj 4845 podpisnikov konvencije, s tem da je v Sloveniji 17 podpisnikov Konvencije županov in od teh 5 občin iz Pomurja. Kar se tiče SEAP-ov, ima v Sloveniji 5 občin predložen SEAP in od teh so 3 občine iz Pomurja, četrta pomurska občina, pa ga bo preložila v kratkem.

Kaj so obnovljivi viri energije?
Najenostavneje jih opišemo s tem, da se z uporabo ne izkoristijo. Vendar je še nekaj ključnih karakteristik pri tem pojmu. Gre za vire, ki ne povzročajo izločanja C02 in ostalih emisij TPG. Oziroma bi se morali tudi obnavljati, česar pri standardnih fosilnih gorivih ni.
Vemo in se zavedamo, da vsi viri, ki jih stroka in teorija uvršča v ta segment, ne ustrezajo popolnoma definiciji obnovljivega vira energije.
Po mojem mnenju je veliko primerneje govoriti o zeleni energiji in virih, ki zagotavljajo zeleno energijo. Tukaj imamo tudi jasno ločnico med tem kdaj je npr. biomasa zeleni vir in kdaj ni.

Kateri so OVE, ki so najbolj primerni za izrabo v Pomurju?
V Pomurju obstaja široka paleta razpoložljivih potencialov, a nobenega ni v količinah, da bi se kot regija lahko naslonili izključno nanj. Programsko moramo izkoriščati vse potenciale v določeni višini, kar predstavlja diverzifikacijo trajnostno naravnanega izkoriščanja vseh razpoložljivih obnovljivih virov energije. Posledično je največji izziv regije, kako razpoložljive potenciale na področju energetike pravilno izkoriščati. Dogaja se, da so narejene študije, vidimo kakšen potencial imamo na eni strani, na drugi strani pa se pripravljajo projekti za sisteme za izkoriščanje, ki so nesorazmerni potencialom. Ob tem lahko pripravljamo energetske programe, a če ne bo usklajene regijske politike, ki bo dala soglasje k izkoriščanju OVE, bomo zgrešili začrtano smernico trajnostne energije.
V kolikor govorimo o konkretnih virih v naši regiji, je na prvem mestu sončna energije, sledita ji geotermalna in energija biomase. Če gledamo potencial je dejansko tukaj tudi vodna energija in bioplin. Mislim, da bosta največ aktivnosti v prihodnosti zahtevali prav zadnji dve.

Kateri OVE se trenutno najbolj izkorišča v Pomurju in kateri najmanj?

V spodnji tabeli vidimo stanje:

Katerega OVE se bo moralo v prihodnosti bolj izkoriščati v Pomurju?
Pri sončni energiji imamo dejanskega potenciala preko 5.000 GWh na letnem nivoju, kar bi za skoraj 3 x preseglo naše potrebe. Vendar ni finančnih kapacitet, da bi zmogli tako sistemsko izkoriščanje vzpostaviti. Zato se pri programiranju ustavimo pri realnem 9,9 GWh/leto.
Izkoriščanje geotermalne energije; trenutno izkoriščamo 310 GWh na letnem nivoju, lahko pa bi ta delež povečali do 950 GWh. Prav tako moramo paziti, ker lahko večji DOLB sistemi porušijo »zeleno energetsko sliko« lokalnega okolja, čeprav imamo na regijskem nivoju še vedno za skoraj 100 GWh potenciala lesne biomase. Upamo, da nam bo kot regiji uspelo pravilno umestiti v okolje in prostor tudi hidroelektrarno in da bomo s sedanjih 0 GWh prišli do 281 GWh iz vodne energije. Enako velja za bioplin, kjer imamo potencial (izogibam se besedi »še«, ker ne sovpada z »uvoženimi« surovinami za nekatere sedanje bioplinarne) za dodatne male bioplinske naprave, ki morajo biti pravzaprav čistilne naprave.

Kaj konkretno pomeni učinkovita raba energije oz. URE?
Varčevanje z energijo, ki je tesno povezano z obnašanjem in zavedanjem posameznika, pa naj bo na ravni gospodinjstva ali vodje in zaposlenega v organizaciji, glede dveh vidikov energije – ekonomskega (finančnega) in okoljskega. Z našega vidika predstavlja učinkovita raba energije najboljši in največji potencial. Gre za delež energije, ki je ni potrebno niti iskati med obnovljivimi viri, ker ga ne bomo rabili.

Kakšen je CO2 odtis pomurske regije? Ga je treba zmanjšati? Če da, za koliko in kako?
CO2 odtis pomurske regije je na letnem nivoju skoraj 500.000 ton CO2 emisij. Vsekakor ga moramo zmanjšati v prihodnosti in sicer preko zmanjšanja porabe energije in povečanja izkoriščanja obnovljivih virov energije. Trenutno imamo v Pomurju v celotni porabi energije (toplota in električna energije) več kot 33% obnovljivih virov energije. Razpoložljivi potenciali znižanja porabe energije in obnovljivih virov pa nam omogočajo, da se regija lahko premakne v smeri 100% energetsko samozadostne regije.

Kaj bi doprinesla HE na Muri k lokalni energetski samooskrbi?
Zdaj, po toliko pretečene vode, na temo HE na Muri, bi si upal reči, da bi ti bil velik korak k energetski samozadostni regije in majhen korak za vse vključene strokovnjake. Dejstvo pa je, da bi proizvedena energija v celotni energetski bilanci Pomurja prestavljala okrog 15 % delež. Delež ni zanemarljiv, vendar moramo v tem trenutku strmeti k temu, da HE pravilno umestimo v okolje in prostor.

Koliko energije bi lahko pridobili letno s HE na Muri?
Po zadnjih podatkih, ki sem jih dobil bi planirane HE na Muri na letnem nivoju proizvedle 281 GWh električne energije. To pomeni več kot polovico električne energije, ki jo porabi celotna Pomurska regija, saj smo v zadnjem letu porabili 480 GWh, če pa se ozremo nekoliko nazaj, v leto 2005 pa smo porabili 413 GWh.

Bi bilo možno za financiranje morebitne izgradnje HE na Muri pridobiti sredstva iz Evrope?

Čisto možno, da obstaja vir oz. program, ki bi lahko podprl tovrstno investicijo, ker pa se nisem s tem vprašanjem ukvarjal, ne poznam konkretno opcij.

Kakšna je pozicija LEA Pomurje v regiji?

LEA Pomurje je regijska organizacija, ki skrbi za promocijo in pospeševanje stalnega izboljševanja energetske učinkovitosti ter pospešenega uvajanja uporabe obnovljivih virov energije v regiji z usmeritvijo k maksimalizaciji lokalne energetske samooskrbe regije. Ustanovitev agencije sega v leto 2005 in sicer v okviru mednarodnega konzorcija v programu IEE. Osnovna smernica delovanja in implementacije aktivnosti je uveljavitev OVE in URE ter varovanje okolja na vseh ravneh ter sledenje zahtevam in smernic na mednarodnem, nacionalnem in regijskem nivoju na področju energetike.
LEA Pomurje je realizirala zastavljeni cilj in sicer postati ključna programska, implementacijska, pogajalska in reprezentativna institucija na področju uveljavljanja OVE in URE ter trajnostnega razvoja regije.

Aktivnosti in projekte, ki smo jih v preteklosti izvajali in s tem nudili pomoč, svetovanje, informiranje vsem trem ključnim sektorjem energetskega razvoja, lahko na grobo umestimo v tri skupine in sicer:
a) projekti za pripravo strateških dokumentov na področju energetike v Pomurju;
b) projekti in aktivnosti za implementacijo strateških dokumentov;
c) projekti izobraževalne in promocijske narave s področja OVE in URE.

Eden izmed rezultatov dela, ki je po vaše najbolj zanimiv/pomemben?

Vsekakor je ena izmed dobro sprejetih aktivnosti in zanimivih rezultatov med ciljno skupino aplikacija e-hiška (http://www.energo-optimum.eu/e-hiska), s katero si uporabniki lahko na enostaven način izračunajo učinke investicij (zamenjava oken, vrat, namestitev izolacije...). Učinki so prikazani na vzorčni hiši, tako z energetskega kot tudi s finančnega vidika. Razviti smo želeli čim enostavnejšo aplikacijo, da bodo lahko zainteresirani dobili prve in osnovne informacije. Aplikacija je razvita v okviru projekta Energo optimum, ki je bil sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru OP SI-HU 2007-2013.

Če pa govorimo o pomembnosti, je precejšnja razlika v tem za koga pomemeben. Za neko občino bo definitvno najpomembnejši rezultat, ki smo ga mi naredili za njih (poleg svetovanja, delavnic, predstavitev) pripravljen Lokalni energetski koncept zaradi katerega so lahko npr. pridobili na razpisu preko 100.000 €. Za predstavnika gospodinjstva pa bo seveda pomembneje to, da smo jim svetovali glede izolacije za hišo in pripravili vlogo za pridobitev subvencije, kjer je dobil sofinanciranje investicije. Za Evropsko komisijo, ki pa je financirala našo zagon in ustanovitev, pa to da aktivno delamo v regiji in realiziramo svoje poslanstvo, kar pomeni da vložek ni bil zgrešen.

In če na koncu dodam, morebiti pa bo kašnemu kmetovalcu v prihodnosti zelo zanimivo in pomembno, ko bo kot rezutlat našega projekta, vzel v roke načrt in navodilo za izgradnjo fotovoltaičnega namakalnega sistema in si ga sam izgradil. Trenutno smo namreč v fazi finalizacije monitoringa delovanja pilotnega fotovoltaičnega namakalnega sistema, ki smo ga realizirali v okviru projekta FOTONA, ki je sofinanciran v okviru Javnega poziva za načrt izvedbenih projektov lokalne akcijske skupine LAS pri dobrih ljudeh za območje partnerskih občin Beltinci, Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje, Lendava, Odranci, Turnišče in Velika Polana za leto 2012.

Po zaključku okrogle mize sta direktor LEA Pomurje Bojan Vogrinčič in predstavnik italijanske Regionalne energetske agencije ARE Liguria iz Genove Pier Paolo Rossodivita podpisala sporazum o sodelovanju med agencijama. Italjiani bodo svoje izkušnje in znanje prenašali na pomurske kolege. Ob tem smo izkoristili priložnost in Pier Paola Rossdivito povprašali o stanju hidroenergije v njihovi pokrajini.

Bojan Vogrinčič in Pier Paolo Rossodivita (desno)

"Hidroenergija je v Italiji po izkoriščanju na drugem mestu, za fosilnimi gorivi. Veliko hidroelektrarn je zgrajenih v bližini Alp, kar nekaj jih je več sto megavatnih". V Liguriji, od koder prihaja Pier, nimajo velikih HE, zaradi premajhnih rek in umetnih jezer. "Največja v Liguriji je 50MW HE. V preteklosti smo na tem območju zgradili toliko HE kot je bilo mogoče, zato jih v prihodnosti ne bomo več gradili". Po Pierovem mnenju je hidroenergija eden od najpomembnejših obnovljivih virov energije. V njihovih občinah in regijah so naredili majhna umetna jezera za kmetijstvo in oskrbo s pitno vodo. "Če imate velik vodovodni sistem, morate znižati vodni pritisk. To smo mi storili s HE, ki nižajo pritisk, hkrati pa ustvarjajo električno energijo za črpalke, ki črpajo vodo v sistem. V Liguriji smo izkoristili vse razpoložljive vire energije, tako da načrtujemo le majhno povečanje do leta 2020."

 

    Fotogalerija