https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Milena Pozderec - vizažistka, ki želi ženske predvsem naučiti, kako naj se same naličijo

Melinci, 15.10.2013 ob 9:00  

Z Mileno Pozderec o njeni ljubezni do ličenja, ki jo spremlja že od otroštva, o samostojni poslovni poti, ki ji daje svobodo in predvsem zadovoljstvo, da lahko znanje o ličenju prenese na druge nežnejše predstavnice spola. Nekaj besed pa tudi o nasvetih – za nego obraza v prihajajočih hladnejših dnevih ter o napotkih za ličenje obraza.


Prvič ko jo srečam, pomislim, da je to  vedno urejena ženska, ki hkrati ve kaj hoče. Da je predana svojemu delu in ciljem, dobro organizirana ter prijetna sogovornica. In ko spregovoriva ter čez čas izvem, da je vodja najuspešnejših slovenskih skupin Oriflame ter šole ličenja, me nič ne preseneča da ima neizmerno rada to kar počne, čez čas pa v pogovoru poruši tudi vse predsodke o vodji kakršnekoli dejavnosti v marketingu, ko se s pogovorom o negi kože in ličenju v mislih predaja predvsem rezultatu in zadovoljstvu stranke in ne zgolj zaslužku, prodaji določene kreme ali pridobivanju novih strank. Vzame si čas za delo, za pogovor in pri tem ne gleda na uro ali telefon, ki so že skorajda povsod postali neizbežna nuja modernega nestrpnega kaotičnega časa.

In skleneva, da bova naredili intervju. Ker je preprosto zanimiva oseba, ker je lahko marsikomu navdih s svojo samostojnostjo in vztrajnostjo in ker je preprosto vsaka ženska rada lepa – in zakaj nebi podelili tudi nekaj nasvetov o negi kože pozimi ter smernic o ličenju – da se bomo kdaj razvajale, ali si polepšale kak  čisto naš, ženski trenutek.

Prvi začetki in lepšanje prijateljic

Pove, da je vedela, da bo nekoč ličila ter lepšala obraze že odkar se zaveda svojega otroštva. Vse porisane punčke in porisane mize so spremljale njene otroške dni ter ji krajšale ure v igri. Prijateljicam je v prostem času zmeraj dajala lepotne nasvete in rezultat tega so bile tudi kakšne drzne pobude in poteze med njihovimi druženji. »Imela sem dobro prijateljico, ki je neprestano tarnala, kako ji starši ne dovolijo ostriči dolge lase, ona pa se jih je naveličala. Nekega dne sem preprosto vzela škarje in skrajšali sva prej do polovice hrbta dolge lase na čisto kratko. To je bilo šokantnih odzivov njenih ter mojih staršev, a brez kančka uporništva ni pubertete,« se v smehu spominja Milena, ter se obenem še spomni kakšne drzne barve las iz tistih časov na glavah sošolk in tudi svoji.

Morda je vse to krivo, da je nadaljevala pot v srednjo frizersko šolo, kjer je tudi zelo uživala, a kasneje so jo poti pripeljale drugam. »Nekako sem v sebi zmeraj čutila, da moram imeti samostojno poslovno pot, kjer bom sama razporejala in organizirala svoj čas in predvsem ob enem imela veliko časa za družino. Da bi bila zaposlena v frizerskem salonu, ali imela svojega iz nekega preprostega razloga ni bilo nekaj, v čemer bi videla samo sebe,« razloži svoje nadaljnje poti. In potem se je seznanila s kozmetiko Oriflame.

Prvo mesto za najboljšo aktivost v skupini dokazuje, da se da s trudom veliko doseči.

»V življenju moraš početi nekaj,  v čemer uživaš – potem tudi uspeš in si srečen!«

Pripoveduje o svojih začetkih. Kako je kar začela svetovati prijateljicam glede ličenja, nege kože, ter poučevala druge vse te mojstrovine in znanje, ki ga je pridobila v sklopu šole vizažištva Oriflame. »Nikoli mi ni bil pomemben zaslužek, prodana ličila ali kreme, temveč sem želela ženske predvsem naučiti, kako naj se pravilno ličijo. Če prav pomislim, sem potem v ta poklic padla spontano, ko sem sledila svojemu srcu, kar me je veselilo in izpolnjevalo,« se spominja svojih začetkov, debelih ur, ki jih je preživela z ženskimi predstavnicami, ko ji je bilo pomembno samo eno – da njeno znanje in nasvete uporabljajo doma same, so zadovoljne, tudi po tem, ko zapustijo njen stol, kjer jih v nekem trenutku sama polepša in uredi.

»Nič nisem naredila, če je ženska v nekem trenutku, ko jo naličim, vsa lepa in sijoča, naslednji dan pa na svojo kožo nanese kreme, ki ji škodujejo ter se tudi naliči neprimerno, s čemer na primer poudari pomanjkljivosti, namesto lepe delčke sebe,« nadaljuje ter poudari kako njeno delo iz tega razloga temelji predvsem na prenašanju vsega njenega znanja – o ličenju, o pravilni negi kože, o urejevanju obrvi in podobno. Čas in denar pri tem nikoli ni pomemben, pravi, pomembno je le zadovoljstvo stranke.

Od šole ličenja, do testov kože

Njena dejavnost danes v sklopu podjetja Oriflame zajema šolo ličenja, šolo oblikovanja obrvi, testiranje kože, svetovanje o negi kože in podobno. Ob vsem tem je neizbežno, da omenimo njen uspeh znotraj podjetja Oriflame, čeprav sama temu ne daje velik poudarek. Je namreč vodja najuspešnejših skupin podjetja Oriflame v Sloveniji.

Pri tem pride do izraza njena ciljna usmerjenost in vztrajnost, ki sem jo opazila pri njej prvi trenutek, ko sem jo srečala, voditeljske sposobnosti in tudi neizmeren občutek za delo z ljudmi, občutek za intuicijo in motivacijo. »Da, res me ljudje opisujejo kot vztrajno, brez tega ni napredka na nobenem področju. To in da iščeš za vsako stvar rešitev in nikoli ne obupaš. Ampak znotraj skupine pa je nekaj, kar se mi zdi najpomembnejše in na čemer se izrazito trudim, da delam najbolje kar lahko – motivacija skupine, pozitivna spodbuda ter odkrivanje pozitivnih skritih veščin pri vsakem posamezniku.« Pri tem opisuje, kako bi že marsikatera punca v sklopu njihove skupine obupala, ali pa sprva ne pozna svojih sposobnosti, ob tem, ko jim sama poskuša te sposobnosti odkriti, jih  nenehno neizmerno spodbuja in pravilno usmerja.

»Ženske pomivamo posodo s kakovostnimi čistili, svojo kožo pa žal samo z vodo«

Seveda pogovor nanese tudi na pravilno negovanje kože. Milena ob tem pravi, kako žalostno je, da ženske zmečemo kup denarja za najrazličnejša čistila za posodo ter preostale materiale, ki jih čistimo v gospodinjstvu, kožo pa zanemarjamo, jo zvečer na hitro poplaknemo z vodo, nanesemo kremo, ki je pogosto neprimerna ter že gremo spat.

»Zakaj potem preprosto na isti način krožnik ne namočimo v vodo…? Kaj bi se zgodilo z njim – pa saj vemo - maščoba  se samo porazdeli po njem, samo osvežimo ga, operemo pa ne, a ne? Zamisliti se moramo nad tem početjem. Koža je naš največji organ, posebej na obrazu pa tudi večno izpostavljen zunanjim vplivom in najbolj občutljiv del. Ni vseeno, katere negovalne sestavine uporabljamo, ob tem moramo gledati na tip kože, starostno skupino, dnevno in nočno nego, ter nenazadnje na letni čas. Običajno pozabimo na uporabo tonika, ki je zelo pomemben korak pri negi kože. S čistilnimi sredstvi, poleg nečistoč, odstranimo še zaščitni plašč na koži, tega pa povrnemo z uporabo tonika, ki potem še dodatno očisti in navlaži kožo. Še ena od običajnih napak je neuporaba nočne kreme. Dnevna krema kožo navlaži in zaščiti, nočna krema pa jo nahrani, tega pa ženske po navadi sploh ne upoštevajo, ali pa kar uporabljajo tudi nočno kremo podnevi ali obratno, s čemer še bolj škodujejo koži, kot koristijo,« našteje sogovornica samo nekaj napak, ki jih ženske pogosto počnemo, kljub temu, da zmečemo vstran na kupe denarja.

1. mesto regrutiranja EMEA-EVROPA 2013, ko je bila njena skupina najuspešnejša v Sloveniji, ter s tem celotni slovenski ekipi pripomogla  tudi k prvemu mestu v Evropi.

Ob tem nam poda nekaj nasvetov za nego kože pozimi, za katero se zdi, da nam je že kar precej začela trkati na vrata. »V jesensko zimskem času je najbolj pomembna zaščita kože. Zunanji vplivi kot so mraz, veter in ogrevanje lahko še dodatno poškodujejo kožo. Predlagam uporabo zaščitnih krem in pudrov, ki zaščitijo kožo pred izsušitvijo in mehanskimi poškodbami.«

Tudi nega moške kože je pomembna

Včasih je veljalo, da moška koža ne potrebuje nobene kreme, kar je v bistvo velika zmota, za katero ve že vsak moderen moški: »Nega moške kože naj zajema čiščenje s čistilnim gelom, ki je bolj primeren za čiščenje mešane do mastne kože, ali s čistilnim mlekom, ki je bolj primerno za suho kožo. Izogibajo naj se uporabi trdega mila in sredstvom, ki vsebujejo alkohol.  Pred britjem je potrebno kožo najprej očistiti s čistilnim sredstvom, saj pri očiščeni koži pride do manj vnetij in vraščenih dlak. Predlagamo britje takoj po prhanju, ko so dlačice najbolj zmehčan, po britju pa je potrebno uporabiti losjon za po britju brez alkohola. Po želji lahko nanesejo še kremo za njihov tip kože,« so njeni nasveti za moško kožo.

O pomenu naravne kozmetike, ki hkrati ne vsebuje umetnih sestavin in je tako prijazna koži in naravi, ni treba zgubljati besed. Pozderčevo je ravno zato prepričala prav kozmetika Oriflame, ki je eno prvih podjetij v svetu, ki je navdih poiskalo v naravi – v rastlinah in mineralih, pridobljenih iz švedske obale, pragozdovih in najčistejših vodah. Kombinacija najboljšega iz znanosti in narave jim omogoča razvoj čudovitih izdelkov, v katerih uživa na milijone ljudi. Pomemben podatek je tudi, da njihovi izdelki niso testirani na živalih, ob tem pa so hkrati soustanovitelji organizacije World Childhood Foundation in ustanovitelji organizacije Oriflame Foundation. Dobrodelnost v Sloveniji vključuje tudi sodelovanje z društvom Srčne mamice. Kar se tiče dobrodelnosti, sogovornica pove, da  sama vse nagrade statusa, ki jih pridobi, zmeraj podari v dobrodelne namene. Tako je tudi svojo nagrado 1000 dolarjev za status direktorice podarila organizaciji Sonček MS in Želva v Černelavcih.

Miss Bikini, lepotno temovanje, na katerem Milena že tretje leto sodeluje kot žirantka

Pri ličenju velja pravilo »manj je več«

Pri ličenju, kot pravi Pozderčeva, je potrebno upoštevati več dejavnikov. Eden od najpomembnejših je priložnost, za katero se ličimo. Dnevno ličenje je vedno nevpadljivo in nežno, sveže in naravno, pri večernem ličenju pa uporabimo močnejše barve in več ličil. Najpomembnejša je izbira pravilne podlage, senčil, rdečil in bleščila. Nenapisano pravilo  pravi, da naj ne bi kombinirali močno naličenih vek in ustnic, ampak poudarite samo eno stvar na vašem obrazu. Ampak kot pove sogovornica, so tudi izjeme. Pri ličenju je potrebno upoštevati tudi obliko obraza, oči in ustnic ter barvo oči in oblačil in podobno. Velikokrat se zgodi, da za dnevno ličenje nanesemo preveč močna senčila, rdečo šminko, intenzivno maskaro. Najbolj preprosto pravilo, ki bi ga morale upoštevati vse ženske, je »manj je več«.

»Vse to je pomembno in vse to skušam na svojih šolah ličenja prenesti na druge predstavnice ženskega spola, ki potem, ko enkrat osvojijo ves sklop prepletenih pravil ter jih začnejo upoštevati, vidijo, koliko lepih delčkov in potez imajo na svojem obrazu, ki jih lahko poudarijo. Vsaka ženska je lahko lepa,« prepričano še dodaja.

Za konec pa še nekaj o trendih ličenja za jesensko/zimsko  sezono 2013, kjer so njeni nasveti sledeči: »To jesen priporočam vsem, ki želijo poudariti oči, naj uporabljajo pastelne, bež barve, s kombinacijo oranžne, breskve, rjave ter zlate, pa tudi smaragdno zelena in rumena prihajata. To sezono so moderne živahne barve šmink, vendar se jih naj izogibajo ženske z majhnimi ozkimi ustnicami. Raje šminko kombinirajte z glosi, ki optično povečajo usntice, slednji pa delujejo tudi zaščitno, zato so v zimskih časih nepogrešljivi. Tudi na ličnice ne pozabite. In še napotek, ki ga dekleta na mojih tečajih pogosto slišijo: Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!  - to upoštevajte vsak dan pri ličenju.«

Več fotografij v spodji galeriji...

 

    Fotogalerija