https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mateja Flisar: »Trud se izplača, četudi začneš na dnu.«

Murska Sobota, 17.10.2013 ob 15:22  

V POM-KLEPETU v živo smo v sklopu projekta »Zaposli me, sosed!« gostili Pomurko Matejo Flisar, zaposleno pri podjetju Magirus Lohr v Kainbachu pri Gradcu.


Mateji ste lahko postavljali vprašanja s področja prodaje in marketinga podjetja Magirus Lohr, zaposlitve na tej firmi, z njo lahko klepetate o pravicah in obveznostih, ki jih ima kot zaposlena ter o vsem, kar vas je zanimalo v zvezi z delom in zaposlitvijo v Avstriji.

Naše bralce je zanimalo, kako priti do dela v Avstriji. Mateja nam je povedala, da ji ljudje velikokrat postavljajo to vprašanje. Sama je mnenja: »če ti jezik ni problem, potem tudi priti do službe ni problem. Obstaja kar nekaj avstrijskih internetnih strani, kjer so objavljeni oglasi za delo, tudi mi tako objavljamo oglase za delovna mesta, kot tudi na naših straneh ZRSZ-EURES. Po mojih izkušnjah pa je dober predlog da, se spakiraš, vzameš v roke življenjepis in ga osebno oddaš ali vprašaš če se mogoče v določenem podjetju, trgovini...odpira kakšo prosto delovno mesto.«

Na vprašanje bralca, kako se lahko pravno-formalno legalno izognemo dvojnemu obdačevanju (torej dodatnemu davku na dohodnino oz. bodočemu davku s strani Slovenije) ter kako je z vračilom potnih stroškov s strani avstrijskega delodajalca, se je pohecala, da je najbolje, če se preselimo v Avstrijo. Osebno se ne strinja z dvojnim obdavčevanjem, saj plačuje davek v Avstriji, ves denar pa porabi v Sloveniji, kje je obdavčeno prav tako vse. Glede potnih stroškov je stvar sledeča, če nimaš službenega vozila in si dnevni migrant lahko zaprosiš za tako imenovan Pendlerpauschal. Najdeš ga na internetu, izpolniš, napisati moraš kilometre, ga oddaš računovodji in ti potem na podlagi km izračunajo višino pavšala, ki ga dobiš ali vsak mesec pri plači ali pa kot enkratno izplačilo na leto.


Našim bralcem je sporočila, da na njihovi firmi zaposlujejo skoraj vsak mesec ter posredovala internetno stran, kjer objavljajo prosta delovna mesta in AMS stran (avstrijski portal za delovna mesta), kjer se marsikaj najde (http://www.iveco-magirus.at/index2.php, https://jobroom.ams.or.at/jobroom/login_as.jsp).

 

CELOTEN KLEPET SI LAHKO OGLEDATE - TUKAJ!

 

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

 

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.