https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Predsednik Pahor v Rakičanu poprijel za lopato

Rakičan, 19.10.2013 ob 12:35  

Predsednik Borut Pahor je obiskal Dom starejših Rakičan, kjer je skupaj z ameriškim veleposlanikom Josephom A. Mussomelijem, direktorjem doma Zoranom Hoblajem in ostalimi sodeloval v akciji »Vračamo družbi«.

Akcijo je pripravila Slovenska filantropija z Ameriško gospodarsko zbornico, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja. V akciji so sodelovali predsednik RS g. Borut Pahor in člani njegovega kabineta, Slovenska filantropija, Ameriška gospodarska zbornica, Ameriški ambasada - ambasador sodelavci, Zavarovalnica Triglav in Dom starejših Rakičan s stanovalci in zaposlenimi.

Borut Pahor enkrat na mesec opravlja dobrodelne aktivnosti po Sloveniji, kar zelo rad počne

»Prišel sem zato, ker so me zelo prijazno povabili in zato, ker bomo danes naredili poleg tega še nekaj dobrega. Prišel sem zato, ker sem nekajkrat že obiskal dome starejših občanov in sem vedel, kako zelo so ljudje prijetno presenečeni, da ne prideš k njim samo na obisk, ampak da se družiš z njimi in se z njimi pogovarjaš. V tem primeru pa narediš še kakšno dobro delo. To seveda sodi v okvir mojega načina dela; enkrat na mesec opravljam dobrodelne aktivnosti po Sloveniji in se na ta način družim z ljudmi, kar počnem zelo rad.

Ravno dva dni nazaj je bil pri meni vrtec iz Ljubljane. Štiriletni otroci so mi peli zdravljico, kar je bilo zelo ganljivo. Danes pa sem tukaj med starejšimi, ne prvič. Opravljal sem tudi že delo pomočnika sestre in videl tudi temnejše, žalostne strani ljudi, ki niso vselej zadovoljni s situacijo, v kateri so se znašli. Zlasti, če so osamljeni in je dom dostikrat edina uteha, da najdejo nekaj sreče v jeseni življenja

Zoran Hoblaj: »Za obolele za demenco gradimo tako imenovani konept gospodinjskih skupnosti«

»Danes smo v okviru delovne akcije pripravili sajenje dreves na oddelku za dementne stanovalce, barvanje cvetličnih korit, sajenje grmovnic v ta korita in barvanje klopi za posedanje naših sodelovacev. Pri tem sodelujejo vsi udeleženci akcije, urad predsednika s predsednikom na čelu, ameriška ambasada z veleposlanikom, Slovenska filantropija, zavarovalnica Triglav, Ameriška gospodarksa zbornica in seveda naši zaposleni ter stanovalci doma.

Demenca je danes v Sloveniji izredno hitro rastoče področje. Tudi mi samo v domu se usmerjamo v to, da povečujemo kapacitete za stanovalce obolele za demenco in pričakujemo, da se bo število teh stanovalcev v prihodnjih letih izredno hitro povečevalo. Trenutno imamo okrog 40 na dveh oddelkih.

Ta okolica, ki smo jo uredili ob novem oddelku za dementne osebe pomeni predvsem del nove strategije in novega pristopa obravnave stanovalcev obolelih za demenco. To pomeni da za njih gradimo koncept ti. gospodinjskih skupnosti, kjer živijo v takem okolju, kot so živeli pred namestitvijo v našem domu. To pomeni, da lahko pri nas vrtnarijo, gojijo sadno drevje, da lahko pridelujejo zelišča, da živijo v manjših gospodinjskih enotah po 12 stanovalcev, si tudi skupaj kaj skuhajo. Da se vključujejo tudi v razna hišna opravila, kot je pranje perila in ostalo, kar jih potem dalj časa ohranja vitalne in zadržuje v začetnih stadijih demence, tako da se demenca potem ne širi tako hitro naprej

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.10.2013 ob 19:51 krofaš gost

      Ka odijo po Prekmurji vohat ka do še zaplenili in nas še bole ugonobili .Ovoga pa Obama pošijla vohat pa šnofat po sloveniji .Bogin se ka se njima ne bi što v rit potegno tema sraunjekoma

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.10.2013 ob 22:46 gost gost

      toga pahora pa musolinija bi trbelo tak nasekati ka bi si oba zapomnila gda sta se iz prekmurcov pay ostalih slovencov norca delala

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.10.2013 ob 5:12 vinko megla gost

      Telko sta prišla se kazat da sta se lejko kšenki nažrla pa nalokala delala sta tak nikaj nej to eno luknjo sta kopala dva pa jiva poglednite kako sta prešvicana.Resan vsaka čast prekmurcon vse bi je mi vrit porinoli da bi se bole norca delo v ljubjani znas.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.