https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Glavna tema FRiSKa bodo igre in kako uspeti z njimi

Murska Sobota, 22.10.2013 ob 14:24  

Društvo gibanje za mladino organizira sedmi, tradicionalni FRiSK - Festival računalništva in sodobnih komunikacij. Odvijal se bo v petek 25. in soboto 26. oktobra 2013 v prostorih murskosoboškega gradu. Glavna tema festivala so igre, pripravljajo pa številna predavanja, okrogle mize in delavnice.

FRiSK kot najstarejši IKT dogodek v Sloveniji

"V kopici nekomercialnih dogodkov s področja informacijske in komunikacijske tehnologije, ki smo jim priča zadnje čase, je FRiSK dogodek, ki postaja najstarejši nekomercialni, še živeči dogodek" je povedal organizator Tadej Kirinčič. Zadnja leta je pričelo število IKT dogodkov naraščati, pretežno se dogajajo v Ljubljani in osrednji Sloveniji, FRiSK pa je najstarejši med njimi.

Eden takih dogodkov je Simbioza, vseslovenski projekt računalniškega opismenjevanja starejših, ki poteka ta teden. Prav tako ta teden poteka Internet week v Ljubljani, pa mesec kibernetske varnosti in mnogi drugi IKT dogodki.

Namen prihajajočega festivala je širitev spletnih tehnologij in računalništva med ljudi, kar "FRiSK že sedem let zadovoljivo opravlja", je povedal Kirinčič.

Rdeča nit so igre

Festival se bo otvoril s predavanjem o varnosti na spletu, o čemer bo predaval Domen Božeglav s Centra za varnejši internet SAFE.SI, ki bo dopolnil predavanja Renata Lukača, ki predava na soboški gimnaziji. Poudarek bo na igrah, ki so tudi osrednja tema festivala. Program se bo nadaljeval z okroglo mizo, na kateri se bo razpravljalo o dobrih (računalniških) igrah, na predavanju o mobilnih igricah pa bodo razvijali recept za razvoj in prodajo mobilne igrice. V goste prihajajo uspešni igričarski mački: Boštjan Luksa (3fs), Žiga Hajduković (Dawn of Play), Tomaž Kotnik (ZAKI) in Primož Vovk (neodvisni razvijalec). Okroglo mizo bo moderiral Aleksander Quattro Hropot, novinar revije Joker.

Sledilo bo predavanje o organskih brezžičnih omrežjih, za konec dneva pa okrogla miza, ki jo društvo pripravlja v sodelovanju s točko Europe Direct Murska Sobota, pod naslovom Pomurje 2020 - regija inovacij in znanja. Tu želijo predvsem izpostaviti potencial, ki se skriva v vlaganju v raziskave in inovacije ter digitalne tehnologije pri razvojnem preboju pomurske regije. Na okrogli mizi bodo sogovorniki iz gospodarstva, akademske sfere, zavoda za zaposlovanje ter predstavnik mlajše generacije, ki dela pri korporaciji Mozilla debatirali tudi o tem, ali izobraževalni sistem v Sloveniji pri izobraževanju kadrov zadovoljuje potrebe gospodarstva.

Kako posneti kul GoPro video in kako delati kvalitetne arhitekturne fotografije?

V soboto je na programu TWEETMEET, pred in po tem pa še dve delavnici. Pri prvi bo govora o načinu, kako posneti kul GoPro video, pri drugi pa bo govora o digitalni fotografiji, predvsem arhitekturni fotografiji. Ta delavnica ni primerna samo za tiste, ki se s tem ukvarjajo profesionalno ali polprofesionalno, ampak praktično za vsakega, ki se kdaj odpravi na potovanje s fotoaparatom. Profesionalni fotoaparat ni pogoj za delavnico, saj lahko udeleženci prinesejo s sabo tudi žepni fotoaparat ali telefon.

LAN party na OŠ I

V petek in soboto pa se bo v okviru festivala v prostorih OŠ I Murska Sobota odvijal LAN party, vseslovensko tekmovanje v igranju iger. Na seznamu so League of Legends, Call of Duty 4: Modern Warfare in StarCraft 2: Heart of the Swarm.

Dobrodelno za Laro

FRiSK pa bo tudi dobrodelno obarvan, saj bodo med dogodkom zbirali prostovoljne prispevke za 22-mesečno Laro iz Murske Sobote, ki boleha za hudo neozdravljivo boleznijo.

 

 

    Fotogalerija