https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

La Femme – pevke, ki izžarevajo pozitivno energijo in uživajo na odru

24.10.2013  

Zbor sestavlja dvajset odličnih pevk, pod vodstvom Tjaše Šimonka. Izvajajo priredbe ljudskih in umetnih pesmi, vedno se pa učijo kakšno malo težjo skladbo, saj le tako napredujejo in postajajo boljše.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj in kako se je začela vaša skupna glasbena pot, kdo ste članice ŽPZ La Femme?

Pred dvema letoma sem (Tjaša Šimonka) imela željo, da bi imela lasten zbor, saj je med drugim tudi del moje diplome sestavljalo vodenje zbora in sem se želela v tem preizkusiti. Razposlala sem vabila, povabila nekaj pevk, ki sem jih že od prej poznala in tako se je formirala prva skupinica pevk, ki so sestavljale moj zborček. Zbor je od prvega leta delovanja pa do danes zelo napredoval, poleg tega pa nas je vedno več. La Femme trenutno sestavlja 20 pevk. Te so predvsem iz okolice Lendave. Pevke so različnih starosti, se pa kljub temu med sabo zelo dobro razumejo. Vedno pravim, da je dodaten čar pevskih zborov ta, da se zbere skupina ljudi, ki se med sabo ne poznajo in se mogoče tudi nikoli ne bi. Med dekleti oziroma ženskami se tako lahko spletajo nova poznanstva in tudi prijateljstva.

La Femme – od kod ideja za ime in kaj pomeni?

La Femme v francoščini pomeni ženske. Prvo sezono sem rekla pevkam, da naj prinesejo na vajo predloge za ime zbora. Tako smo se potem skupaj odločile, kako se bomo imenovale.

Kaj je tista vaša posebnost po kateri menite, da vas ljudje prepoznajo?

Naša posebnost je ta, da na vajah in koncertih kar izžarevamo neko pozitivno energijo. To nam je že veliko ljudi reklo in na to smo ponosne. Drugače pa lahko povem, da so moje punce tudi lepe za pogledat, ne samo za poslušat.

Kakšne zvrsti izvajate najpogosteje in od kje navdih? Imate že kakšno avtorsko skladbo?

Zbori imajo zelo redko avtorske skladbe. Jaz sem tista, ki odloča, kaj bomo pele. Seveda sem tudi odprta za predloge in kdaj pa kdaj katero pesem črtam iz našega repertoarja, če vidim, da ta pevkam ne leži. Izvajamo pa tako priredbe tako ljudskih kot tudi umetnih pesmi.

Po kakšnem principu izbirate pesmi, ki jih boste izvajale? Kako se odločite, da boste neko pesem izvajale?

Rada bi, da bi bil naš repertoar čim bolj raznolik, da bi se vsaka pevka lahko v čem našla, prav tako pa da bi se našlo tudi za vsakega poslušalca nekaj. Pomembno je tudi, da upoštevam sestavo pevskega zbora in zmožnosti svojih pevk. Poleg tega pa skrbim, da se vedno učimo kakšno skladbo, ki je malo težja, saj le tako lahko zbor napreduje.

Koliko časa potrebujete, da se naučite kakšne nove pesmi? Katere pesmi so po vašem mnenju tiste, ki najbolj ogrejejo publiko? 

Prva sezona je bila težka. Zbor je začel delovati popolnoma na novo in tako kot pravijo je vsak začetek težak. Takrat smo potrebovale, da smo se kakšno lažjo pesem naučile skoraj en mesec. Zdaj pa je slika že popolnoma drugačna. Pevke so napredovale in tako lahko za enostavnejšo pesem porabimo samo vajo ali dve. Seveda to še ne pomeni, da je pesem izdelana. Ta se potem izdeluje iz vaje v vajo. Pri publiki pa je tako. Navadno so jim bolj všeč žive pesmi. Ni pa pogoj. Zelo odvisna je tudi interpretacija samega zbora in kaj posamezni zbor naredi iz določene pesmi.

Kako pogosto vadite in kako potekajo vaše vaje skupaj, kako posebej in kako izgledajo vaje tik pred koncerti?

Vaje imamo enkrat tedensko ob petkih. Na vajah mi je v veliko pomoč Tanja Vajda, ki vsake toliko prevzame altistke in dela z njimi posebej, medtem, ko jaz delam s soprani. Tako delo poteka veliko hitreje. Na vajah pred koncertu navadno ponovimo vse pesmi, ki jih bomo pele na koncertu in po potrebi izpilimo še zadnje dele skladb, kjer vidim, da bi lahko bil na samem koncertu problem.

Imeli ste že kar nekaj koncertov. Katerega bi lahko označili za najboljšega do sedaj in zakaj?

Najboljši je bil naš zadnji letni koncert. Kot gostje so na našem koncertu nastopile PS Iskrice iz Tišine in Sara Köveš na klavirju, nas pa je na klavirju spremljal Miha Kavaš. Imele smo kar pester program, publika je bila odlična in tudi odzivi po koncertu so bili zelo dobri. Enostavno smo uživale na odru.

Kaj pa vaš prvi koncert? Kje in kdaj se je zgodil in kakšni so bili vaši občutki takrat pred in po koncertu?

Naš prvi nastop je bil v Dolnji Bistrici ob dnevu žena. Seveda smo bile vse zelo nervozne, ampak punce so lepo odpele in zato so tudi prvi odzivi bili spodbudni.

Se vam je morda na koncertu zgodila že kakšna neljuba ali zanimiva prigoda, ki bi jo morda delili z nami?

Ni se nam zgodilo še nič takega, kar se drugim zborom ne bi.

Kakšni so vaši cilji za prihodnost? Kdaj vas bomo lahko spet videli na kakšnem odru v Pomurju?

Cilji so, da bi zbor še bolj napredoval, da bi se lotile zahtevnejših skladb. Naš prvi cilj so božični nastopi, če bo pa vse po sreči bomo imele tudi kakšen božični koncert.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

 


La Femme lahko poslušate na spodnji datoteki:

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    25.10.2013 ob 12:08 gost fema gost

    .Ne ven, zakoj trbej francosko ime, ali pa je vse odvisno od ene v zbori? Ja tak je, če misliš, ka si glaven. Dobro se je kcoj včiti , pa te znati kak delati.

    12 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    27.10.2013 ob 19:01 Pevke gost

    Za ime zbora se je odločila selotna skupina.

    10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    28.10.2013 ob 8:56 gost gost gost

    Te pa še bolj žalostno, ka je vsaj ena nej mejla druge, bolj sprejemljive ideje. Gost fema je mela čisto prav, pa še več jih je , ka se strinjajo ,samo ne pišejo na forume.

    8 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    28.10.2013 ob 20:55 Miha Kavaš gost

    Ja super če vas je tak dosti z dobrimi idejami. Ustanovite zbor in delajte, če ne drugega te imeli fenomenalno ime :)

    10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
    28.10.2013 ob 21:58 zip gost

    če bi faušija gorela....

    9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
    29.10.2013 ob 8:07 gost resnica gost

    Zakaj brišete in ne objavljate komentare, če imajo nekateri drugačno mnenje od teh samovšečnežev, ki se vsepovsod promovirajo, tudi ti, ki pišejo pozitivno, saj vemo zakaj in kdo so. Ja res je takih in podobnih zborov je na našem prostoru že kar nekaj in jim zmanjkuje priložnosti za nastope.Zato to ni neka velika pridobitev. To ni faušije, je realnost. Nekateri bi morali malo sestopiti iz svojega piedestala, čeprav na njem dobro živijo.

    11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
    29.10.2013 ob 8:38 Gost gost gost

    Menja bodo vedno takšna in drugačna. Glede imena je moje mnjenje tako, da itak skoraj nobeden zbor v prekmurju nima nobenega bolj domačega imena, ampak imajo vsi latinska oz. italijanska. Ta ima pač francosko. Drugače pa s pevski zbori ni nič narobe, če jih preveč. Se vsaj nekje ljudje lahko družijo en z drugim in nekaj ustvarjajo, ne pa da zasedajo samo za računalniki in nič pametnega ne naredijo.

    7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
    05.12.2013 ob 16:25 JOLE gost

    Dobro VEN VIJDITE . SE PRAVI ; DA STE PRAVE ! NOGE SO DOBRE ; POTEM JE GLAS NTUDI !

    2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.