https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Svetem Juriju podelili priznanja kulturnikom

Sveti Jurij ob Ščavnici, 24.10.2013 ob 12:00  

V Kocbekovi dvorani KUS Sveti Jurij ob Ščavnici je potekala prireditev Zveze Kulturnih društev s podelitvijo priznanj.


Zbrane je pozdravil župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Anton Slana,  čestital je dobitnikom priznanj in med drugim povedal, da naj kultura ostane še naprej drugo ime za njihov kraj.

Pri Svetem Juriju ob Ščavnici ima ljubiteljska kulturna dejavnost bogato tradicijo z globokimi koreninami, ki je skozi zgodovino in svoj obstoj nedvomno doživljala vzpone in padce. Nekoč ni bilo vasi, da ne bi imeli dramske, tamburaške ali folklorne  skupine. Prednike je družila pesem, ples in glasba, pa tudi čitalništvo se je pojavilo takoj po vojni.

 

 Priznanje Zveze kulturnih društev Sveti Jurij ob Ščavnici za leta 2013 so dobili :

  • KD Ljudskih pevk Sveti Jurij ob Ščavnici, za več kot 30 let neprekinjenega delovanja.
  • Marija Simonič, ki se je na likovnem področju izkazala kot slikarka in kiparka v lesu. Po njeni zaslugi KD Ljudskih pevk Sveti Jurij ob Ščavnici deluje že več kot 30 let. Celotno njeno življenje je povezano s kulturno ljubiteljsko dejavnostjo.
  • Feliks Kocuvan je zaslužen za ohranjanje zgodovinskega spomina v Svetem Juriju iz časov prve in druge svetovne vojne. Deluje kot član Društva za ohranjanje naravne in kulturne dediščine.
  • Franc Lančič, prleški ljudski umetnik, komedijant, igralec, pesnik in mojster pisane besede vseh žanrov. Označujejo ga kot živ slovar prleškega narečja.

Za bogat kulturni program so poskrbele pevke ljudskih pesmi KD Ljudskih pevk Sveti Jurij ob Ščavnici, Folklorno društvo Sveti Jurij ob Ščavnici in Tamburaška skupina KD Peter Danjko Črešnjevci.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.05.2022 ob 7:25 boris odreitz gost

      Tršica Marija velika umetnica odlična pedagoginja,mnogim je in bo ostala v najlepšem spominu. Umetnica z neizčrpljivimi idejami,mnogim nam je dala znanja katera ne dobiš nikjer.Skratka veliko spoštovanje. Nikoli slabe volje,nikoli hudobna ,agresivna,vedno umirjena,vedno je bila pripravljena pomagati učencem in nikoli ji ni bilo težko razložiti ko smo bili otroci,učenci bilo kaj,še posebno na uri likovmega pouka. Da bog da da bila z nami še mnoga,mnoga,leta zdrava in pred vsem srečna.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.