https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V program »Veliki nemarni škornji« vključenih dva tisoč otrok

25.10.2013 ob 12:00  

V šolskem letu 2013/14 bo skoraj dva tisoč otrok sodelovalo v izvedbi inovativnega programa Veliki nemarni škornji v koordinaciji Zavoda VISTA Muska Sobota, katerega namen je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti in višje moralnih vrednot.

 

Ideja in s tem projekt Veliki nemarni škornji je do današnje podobe prehodila že pet let in v tem času raziskovanja, evalviranja in nadgradnje združila od leta 2008 do 2011 skoraj dva tisoč otrok, njihovih staršev ter okoli trideset učiteljev in vzgojiteljev predvsem iz pomurske regije. 

Zbiranje otroških idej za reševanje nastajajoče problematike v zgodbi

Osnovna nit programa je spodbujanje in krepitev idej. Prav ideje in inovacije so potrebne, da vizije postanejo realnost in spodbujanje ustvarjalnega razmišljanja s sinergijo fundamentalnega in podatkovnega znanja kreira več idej, kar vodi družbi korak naprej. Izhodišče programa je istoimenska zgodba, katere avtorica je Aleksandra Pinterič. Zgodba ima svojo specifično strukturo in ponuja izjemen spekter celovitega povezovanja vsebin. Osnovna nit dela pa je zbiranje otroških idej za reševanje nastajajoče problematike v zgodbi. Namen projekta Veliki nemarni škornji je spodbujanje inovativnosti, ustvarjalnosti,  razvoj kritičnega mišljenja  ter izgradnja višjih moralnih vrednot pri otrocih, ki predstavljajo gibalo razvoja. V program Veliki nemarni škornji, ki v tem šolskem letu prvič realizira poslanstvo na nacionalni ravni, je vključenih 47 ustanov iz celotne Slovenije, to zajema skupno  skoraj dva tišoč otrok z 170 mentorji. 

Foto: bukla.si

Projekt je podprl tudi Pahor

Projekt je s častnim ambasadorstvom podprl  tudi predsednik države g. Borut Pahor, ki je  posvetilu dejal: »Zasnovali ste celovit preplet ustvarjalnih poti, po katerih naši mladi korenjaki radovedno vstopajo v svetove odraslih, v svetove rastlin in živali in pri tem spoznavajo njihovo medsebojno povezanost in soodvisnost. Mladim nadebudnežem odpirate vrata do spoznanj, do katerih jih vodijo pesmi in smeh, domišljija in prijateljstvo, pa tudi zavedanje, da čarobnost svojega okolja ustvarjamo sami s svojim odnosom do ljudi in do narave. To ni majhna stvar. Zavedati se lepot narave, spoznavati njene skrivnosti, se jih veseliti in raziskovati skupaj s prijatelji, je verjetno najboljše zagotovilo, da kot družba krepimo pripadnost skupnosti in okolju ter vzpostavljamo skrben odnos in skupno odgovornost do našega skupnega razvoja, blaginje in sreče. …« 

Otroci bodo skozi knjigo iskali inovativne ideje

Ravno tako je bil projekt nagrajen z drugim mestom  za inovativnost projekta/ideje s strani Gospodarske zbornice Slovenije in predstavljan predstavnikom na tretji konferenci Podonavske e-regije  - Čezmejne e-rešitve in e-storitve – Razvoj prototipov. Otroci bodo tako skozi knjigo iskali inovativne ideje, se povezovali z lokalnimi podjetji, ustavljali in se na koncu skozi glasovanje potegovali za dvajset najizvirnejših idej. Program se skozi različne aktivnosti zaključuje na koncu z dogodkom Srečanje škorenjčkov.

Tekst: Aleksandra Pinterič, vodja programa in direktorica zavoda Vista

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.