https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Častni občan občine Lendava postal Danilo Türk

Lendava, 26.10.2013 ob 8:30  

Včeraj je v Lendavi potekala slavnostna prireditev ob občinskem prazniku, na kateri so podelili občinske nagrade in priznanja. Častni občan Občine Lendava je letos postal nekdanji predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.


Slavnostna prireditev se je tokrat odvijala na lendavskem gradu, saj letos obeležujejo 440-letnico, odkar je bila v Lendavi natisnjena prva knjiga. Delo protestantskega pridigarja in učitelja Gyorgya Kultsarja so dali natisniti takratni prebivalci gradu, družina Bannfi.

Župan občine Lendava mag. Anton Balažek se je v svojem nagovoru sprehodil preko pomembnejših mejnikov v zgodovini občine do aktualnih projektov in investicij, ki jih izvajajo v občini. Kot je povedal, časi niso ugodni za uresničevanje ambicioznih ciljev in idej, a jim to ne bo izgovor, da se izognejo odgovornostim, zaradi česar trenutne gospodarske in družbene razmere jemljejo kot izziv, priložnost in obveznost, da se še bolj potrudijo.

Častni občan postal nekdanji predsednik

Z nazivom Častni občan Občine Lendava se je letos okitil dr. Danilo Türk, profesor prava in bivši predsednik Republike Slovenije. Naziv si je prislužil tudi zaradi svoje povezanosti z Lendavo in njenimi občani, za vzpostavljanje dobrih sosedskih odnosov s sosednjo Madžarsko, za aktivno sodelovanje pri krepitvi narodnostnih pravic v Republiki Sloveniji ter s podajanjem idej in izvajanjem aktivnosti na področju razvoja turizma v občini.

Plaketi Zdenku Huzjanu in PGD Lendava

Podeljeni sta bili dve plaketi Občine Lendava. Zdenko Huzjan, akademski slikar in profesor, rojen v Lendavi, je prejel plaketo zaradi izjemnih dosežkov na kulturnem področju, saj s svojim umetniškim ustvarjanjem in pedagoškim delom promovira tudi Lendavo. S podelitvijo plakete so počastili tudi 140. obletnico delovanja Prostvoljnega gasilskega društva Lendava, zahvalili so je jim za izvajanje požarne varnosti ter požrtvovalnost in nesebičnost pri izpolnjevanju njihovega dela.

Priznanje Spomenki Juretič in naselju Dolga vas

Priznanje Občine Lendava je prejela bivša ravnateljica  Dvojezične osnovne šole II Lendava Spomenka Juretič zaradi svojega prispevka k razvoju socialne politike v občini, za delo na področju vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami ter za uspešno vključevanje v aktivnosti lokalne skupnosti na področju dela z mladimi.

Kot najlepše urejeno naselje v občini Lendava pa so letos prepoznali naselje Dolga vas, ki je prejelo priznanje zaradi svoje celostne podobe in urejene javne infrastrukture. Svojo prepoznavnost so letos nadgradili z organizacijo Dnevov špargljev v Dolgi vasi, s čimer so obogatili tudi turistično in kulinarično ponudbo v občini Lendava.

Letošnjih TOP 5 v Lendavi

Podeljena so bila tudi TOP 5 priznanja, ki jih v Lendavi podeljujejo za dosežke na določenih področjih. Za najpomembnejše letne dosežke na področju gospodarstva je tokrat priznanje prejelo podjetje Oletić GPI Inženiring d.o.o., na področju turizma Turistično društvo Hotiza, na področju ekologije in trajnostnega razvoja Lovska družina Petišovci, za dosežke na kulturnem področju MMR - Muravidéki Magyar Rádió, Pomurski madžarski radio, na področju sociale in solidarnosti pa Lions klub Lendava.

Zbrani so ob podelitvi nagrad in priznanj lahko uživali tudi v instrumentalnih izvedbah Sare Köveš na klavirju in Žane Sobočan na flavti ter mednarodno priznanih glasbenic Szilágyi Kinga Katinka (harfa) in Vámosi-Nagy Zsuzsa (flavta), poznanih pod imenom Duo Deliciozo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija