https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Opecova Gantarju o neenakosti žensk v programu DORA, prikrajšane tudi Pomurke

30.10.2013 ob 13:00  

Podpredsednica SLS in poslanka Jasmina Opec je včeraj popoldne v postopek vložila pisno poslansko vprašanje glede neenakosti žensk po regijah v Sloveniji v zvezi s presejalnim programom za zgodnje odkrivanje raka dojk, ki ga je naslovila na ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

 

V začetku pisma je Jasmina Opec navedla, da je rak dojk najpogostejša maligna bolezen med ženskami, število obolelih pa narašča. Leta 2010 je za rakom dojk  v Sloveniji zbolelo 1136 ( v Pomurju 50) žensk, umrlo pa 412 ( v Pomurju 19). Število živih oseb  z rakom dojk v Sloveniji je 12 861. Število obolelih se močno poveča po 45. letu starosti (Register raka za RS, SLORA).

Mamografija omogoča odkrivanje začetnih rakavih sprememb

Državni presejalni program za zgodnje odkrivanje raka, DORA, ki se izvaja od leta 2008, je namenjen vsem ženskam med 50. in 69. letom starosti, ki so vabljene v program vsaki dve leti. Vse ženske, ki dobijo vabilo iz programa DORA, opravijo mamografijo, kjer gre za rentgensko slikanje dojk. Mamografija omogoča odkrivanje začetnih rakavih sprememb, in v takšnih primerih je zdravljenje zelo uspešno. Odkrivanje raka dojk v zgodnjem stadiju omogoča za bolnico boljši izhod bolezni in manj zahtevno zdravljenje ter nižjo umrljivost. Poleg tega so stroški zdravljenja bolezni v zgodnjem stadiju nižji (podatki- Program DORA).

Pomurke niso zajete v program DORA

Po besedah M. Krajc in soavtorjev (*M. Krajc, M. Kadivec,K. Hertl, M. Primic-Žakelj. V državnem presejalnem programu za raka dojk DORA do sedaj odkritih 86 rakov dojk. Onkologija/pregledi,leto XIV/št.2./december 2010.), ženske iz nekaterih regij v Sloveniji, tudi Pomurske, niso zajete v državnem preventivnem programu DORA, medtem ko v nekaterih regijah že poteka drugi krog slikanja v programu. V regijah brez programa DORA so ženske upravičene do preventivnih pregledov dojk le z napotnico družinskega zdravnika ali ginekologa. To pomeni, da se ženska napoti na mamografijo šele takrat, ko sama posumi ali zatipa spremembo na dojki, oziroma neorganizirano (oportunistično) in naključno, je zapisala Opecova. 

Po podatkih Ministrstva za zdravje RS  je bilo v program DORA v obdobju  med 21.4.2008 in 31.12.2011 povabljenih 79 347 žensk, od katerih je mamografijo opravilo 59 945 žensk ali 75,5%  vabljenih, kar pomeni visoko odzivnost, ki omogoča učinkovitost programa (Register raka za RS, SLORA). Program se je leta 2008 začel izvajati v MO Ljubljana in se razširil v osrednjeslovensko regijo ter Zasavje. Junija 2013 se je začel izvajati v MO Maribor, torej se izvaja le v dveh regijah ter v  Mestni občini Maribor. 

DORA je državni program, upravičene naj bi bile vse državljanke

V pismu je tudi navedla, da program DORA prebivalkam ponuja vrhunsko storitev, ki je dokazano učinkovita in zmanjšuje umrljivost. Ker je DORA državni program, do katerega morajo biti pod enakimi pogoji upravičene vse državljanke, ne glede na to, v katerem delu Slovenije prebivajo, izvajanje preventivnega programa DORA v samo v enem delu države predstavlja večplastno neenakost v zdravju med prebivalkami Slovenije. 

Opecova je zato ministra spraševala:

»Kaj boste storili, da bo umrljivost za rakom dojk, ki je še vedno visoka, manjša in kaj, da bodo imele dostop do programa DORA, ki je dokazano uspešen za zgodnje odkrivanja raka, vse državljanke Slovenije enakopravno ne glede na status in kraj bivanja?«

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.