https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Socialno podjetništvo z ekološkim kmetijstvom upanje za nezaposlene

Murska Sobota, 30.10.2013 ob 11:00  

Včeraj je v trgovskem središču Maximus v Murski Soboti potekal javni strokovni posvet z naslovom Možnost ekološke pridelave v povezavi s socialnim podjetništvom, ki ga je organiziralo Društvo zeliščarjev Pomurja ter kmetijsko živilski tehnološki center Pan-Nutri.


 

Posvet spada v okvir projekta Razvoj socialnih tržnih produktov v agroživilstvu, ki ga izvaja Pan-Nutri v sodelovanju z Društvom zeliščarjev Pomurja, Panvito in Biotehniško šolo Rakičan, poteka pa od avgusta 2012 do avgusta 2015. Cilj projekta je razvoj ekološke pridelave in ustvarjanje novih delovnih mest.

Na javnem posvetu je spregovorila Tadeja Kvas Majer iz Ministrstva za kmetijstvo in okolje o ekološki pridelavi v Sloveniji s poudarkom na socialnem podjetništvu, ki po njenih besedah pridobiva na pomenu in je z vidika nadaljnjih ukrepov za razvoj podeželja do leta 2020 idealna panoga za razvoj socialnih podjetij, ki bodo v ta namen deležna različnih spodbud, iz evropskega socialnega sklada pa različnih nadomestil za plače zaposlenih iz ranljivih skupin. Pogoj je, da deluje najmanj pet let oziroma, da se je po petih letih socialno podjetje sposobno samo preživeti in trajno obstati ter ohranjati delovna mesta.

Po njenih besedah je samo lansko leto bilo v ekološko predelavo v Soveniji vključenih 2600 gospodarstev, med tem ko se število pridelovalnih obratov povečuje. Trenutno delež ekoloških živil na slovenskem trgu predstavlja dober odstotek, problem pa predstavlja premajhen delež ekoloških živil slovenskega porekla, saj meri le dvajset odstotkov, med tem, ko ostalo Slovenija mora uvoziti. Vzrok v potrebi po uvozu tiči v nezadostni ponudbi, nekvalitetnih semenskem materialu, nerazviti predelavi ter v preveliki razpršenosti pridelovalcev. Slednje je vidno posebej v Pomurju.

Majerjeva je poudarila pomen ekološke pridelave kot pomembno področje in priložnost za socialno podjetništvo, ob tem pa izpostavila njun pozitiven vpliv na reševanje družbenih problemov, saj na inovativen način vključuje zaposlovanje socialno izključene in ranljive skupine.

Na posvetu je bilo govora tudi o ekološkem certificiranju, ki predstavlja svojevrsten problem pri odločitvi konvencionalnih pridelovalcev za preusmeritev v ekološko pridelavo ter o problemih sodobne predelovalne industrije zelišč.

Kot predavatelji so nastopili tudi mag. Polonca Fiala (Pomurske lekarne), dr. Saša Štraus (Pan-Nutri), mag. Aleš Bandur (Društvo zeliščarjev Hermelika) in drugi, v popoldanskem delu pa bo še javna strokovna razprava o možnostih ekološke pridelave v povezavi s socialnim podjetništvom.

    Fotogalerija