https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Občutna finančna kriza se pozna tudi pri prodaji cvetja in sveč

Trg kulture, 30.10.2013 ob 14:59  

Na Trgu kulture in tržnici, ob pričakovanju dneva spomina na mrtve, kar mrgoli prodajalcev cvetja in sveč. Prodajalci so z letošnjo prodajo nezadovoljni, saj pravijo, da je letošnja prodaja kar za 30% manjša kot lanska in kot vse skupaj kaže bo drugo leto še slabše. Opazi se občutna finančna kriza, saj ljudje kupujejo sveče in cvetje z nizkimi cenami.


Cene ikeban se gibljejo med 20 in tja do 100. Po besedah prodajalcev ljudje kupujejo večinoma cenejše ikebane. Povprečje cen prodanih ikeban se giblje med 25 in 35. Še vedno ljudje raje kupujejo cvetje v lončku, ki je najcenejši. Finančna kriza se pozna tudi pri prodaji sveč. Povprečna cena sveč je od 1do 1.50€.

Prodajo cvetja in sveč nadzirajo tržni inšpektorji. Prodajo na premičnih stojnicah lahko vršijo trgovci, cvetličarji in vrtnarji, ki so ustrezno registrirani, pa tudi kmetje z urejenim statusom. Ponudniki blaga, morajo imeti stojnice označene z navedbo firme in sedežem trgovca, blago mora imeti vidno označeno  ceno (ali na samem izdelku ali na polici pred izdelkom ali na ceniku). Za prodano blago so potrošniku dolžni  izdati račun. Če prodajalec kupcu ne napiše in izroči računa pri nakupu ikebane, lahko prodajalca doleti visoka denarna kazen.

Zasledili smo tudi najdražjo ikebano v višini 100€.


Pogovarjali smo se s Karlom Ftičarjem iz Vrtnarstva Marije Ftičar iz Petanjec, ki nam je povedal, da se kriza iz leta v leto bolj pozna, ljudje nimajo denarja za cvetje, večina ljudi kupi ikebano v vrednosti 35€, redki so, ki kupijo ikebano v vrednosti 50€ ali več. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2013 ob 21:32 sobočanec gost

      Prav je če se ne kupuje to je brezi veze ta metanje pejnez .Pokojnim lahko tudi čez leto bilo kdaj prižgemo svejčo nej pa pune telige svejč na enon grobi .Lidje se še izgleda vedno tekmujejo čigavi grob de bole okrašen .Dosta jih poznan ka so očeta in mater za časa življenja zanemarjali in tudi včasi svoje starše pretepli sedaj pa ikebane po 100 € pa svejč stotine .Spoštujmo starše ko še živijo .

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2013 ob 10:39 gost taxi gost

      Za drage ikebane majo denar. Za taxi ki jih domov pelo pa jim je predrago.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.10.2013 ob 17:50 VANČ gost

      Lepo je , če je grob urejen in na njem v znak spoštovanja , do svojca , lepe rože in prižgana sveča . Vse kar je več , je kratkomalo preveč ,ali pa vstran metan denar , ki ga lahko porabimo , za bolj human namen . Zato ,ob dnevu spomina na mrtve ,premislimo na zunanjost na grobu in več prednosti dajmo času ko se ga v srcu živo spominjamo ,ali obudimo spomin na preteklost ,ko je tale oseba še bivala z , ali med nami .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.