https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Cinque Terre - Pet čudovitih ribiških vasic vzdolž neokrnjene obale

31.10.2013  

Cinque Terre, kakor jih imenujejo domačini, tvori pet prečudovitih obmorskih dežel oziroma vasic, ki so zrasla v petih praktično nedostopnih dolinah. Imenujejo se: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore in so pod Unescovo zaščito. Tvorijo italijanski narodni park v Liguriji. Ligurijska obala je razdeljena na dva dela - obala Ponente, med Ventimiglio in Genovo ter obala Levante, med Genovo in La Spezio. Del slednje je poznan kot Cinque terre oziroma pet dežel.


Zaradi ugodne klime se tod razprostrirajo rodovitna področja, kjer domačini gojijo začimbe, sadje (znani so po olivah) in pridelujejo vino. Področje obkrožajo gore porasle z vinogradi, zato se tod ponašajo z vinom znanim po vsem svetu. Vasice pa so prav zaradi težke dostopnosti ohranile svojo nedotaknjenost, slikovitost in neobičajno arhitekturo.

Cinque Terre so idealne tudi za pohodnike, saj je možno vseh pet vasic prehoditi peš. Najbolje je te kraje obiskati v zgodnji pomladi ter jeseni. Na izlet po petih vasicah se lahko zapeljete z barko po morju ter občudujete slikovite apnenčaste klife, ki tvorijo strme in zelo divje obale z značilnimi terasami, ali se zapeljete z vlakom. Od Levanta do prvega mesta je približno štiri kilometre. Do vasic je možno priti tudi po cesti, kar turistom ponavadi odsvetujejo, saj se cesta nenehno vzpenja in spušča ter je zelo ovinkasta, prav tako je vožnja po cesti neprimerljivo daljša od vožnje z vlakom, zato se večina turistov po petih vasicah odpravi kar z vlakom.

Kraj Portovenere odlikuje strnjena oblika srednjeveškega mesteca s pestro zgodovino še iz rimskih časov, ni pa še del petih dežel.

Portovenere

Prva vasica je dejansko Riomaggiore, kjer se lahko podate na slikovito »pot ljubezni«, ki povezuje ta kraj s sosednjo vasico Manarolo. Pot je dolga 900 metrov in je bila skopana v skalo s strani prebivalcev obeh vasi že v 20 letih prejšnjega stoletja. Manarola je znana tudi kot največja pridelovalka vina med deželami. 

Riomaggiore

900 metrov dolga »pot ljubezni«

Manarola

Corniglia s svojimi 365 stopnicami nas bo le pozdravila na vidiku proti Vernazzi. Zadnja dežela se imenuje Monterosso. Dejansko je to najpoložnejša vasica, katere središče postreže s prijetnimi gostilnami in restavracijami, kjer lahko v miru posedimo, prisluhnemu šumenju morja ter uživamo ob kozarcu slastnega vina iz okoliških vinogradov.

Monterosso

Vernazza

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.