https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Radenci: Naslednje leto nov nizkoenergijski vrtec za otroke

Radenci, 05.11.2013 ob 10:00  

V Radencih so po več neuspešno izpeljanih javnih razpisih, včeraj vendarle podpisali pogodbo o izgradnji novega nizkoenergijskega vrtca, ki bo predvidoma dokončan do avgusta 2014, z izbranim izvajalcem.

 

Nov vrtec bo umeščen v neposredni bližini lokacije sedanjega objekta vrtca v Radencih, ker je obstoječi predvsem zaradi vsebnosti azbesta v stenah neprimeren za obnovo, prinaša velike energetske izgube, strojne inštalacije pa so dotrajane.

Nizkoenergijski vrtec z  10 oddelki se bo raztezal na 2.478,23 m² površine. Splošni cilji projekta so predvsem manjša energijska poraba-energetska izboljšava, izboljšanje bivalnih pogojev otrok, večje kapacitete, višja kakovost bivanja, zagotavljanje zakonskih normativov, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in otrokom in njihovemu zdravju prijazno bivanje. Vrtec bo predvidoma končan do sredine avgusta 2014.

Predvidoma bodo 140 otrok, kolikor jih je trenutno v vrtcu Radenci, v času poletnih počitnic preselili na rezervne lokacije, v tem času pa bodo preselili opremo, stari vrtec pa porušili in na tem mestu uredili zelenico ter igrala.

Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj financirano bo sofinancirano do 85 % investicije, za preostalih  15% investicije pa se sredstva zagotovijo v proračunu občine. Izbran izvajalec, ki je včeraj svečano podpisal pogodbo z županom občine Radenci, Janezom Rihtaričem, je Gradbeništvo Milan Pintarič s.p. iz Spodnje Ščavnice, ki je ponudil končno ponudbeno ceno 2.302.822,17 EUR brez DDV oz. 2.809.443,05 EUR z DDV.

Drugi uspešno izpeljani projekti v občini Radenci

Na včerajšnji konferenci so predstavili tudi uspešno izpeljana projekta, v okviru katerih si uredili in obnovili Lovski dom v Boračevi in gasilski dom in igrišča ob domu v Hrastje Moti.

V Domu za medgeneracijsko druženje Boračeva so uredili prostore za medgeneracijsko druženje v mansardi, zagotovili boljšo dostopnost do doma tako, da so zgradili povezovalni hodnik za pešce med Radenci in vasjo Boračeva, pridobili nove prenočitvene kapacitete in povečali prometno varnost.

Uredili so tudi večnamenski prostor v gasilskem domu Hrastje Mota, ter poskrbeli za  z zunanjo ureditev. Urejena je mansarda objekta, izgradili so nadstrešnico za gasilska vozila ter uredili površine za športne dejavnosti (odbojka na mivki in dve otroški igrišči z igrali), Vrednost obeh investicij je znašala 394.667 EUR, je pa sofinancirana v višini 65% celotne vrednosti.

Širokopasovno omrežje

Gradnja širokopasovnega omrežja, vrednega 1.390.931,88 EUR - ki bo v celoti poplačana z  nepovratnimi sredstvi iz Ukrepa 321 – Osnovne storitve za gospodarstvo in podeželsko prebivalstvo pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - se je zaključila letos v mesecu februarju.

Meseca avgusta je Občina Radenci podpisala pogodbo o Upravljanju in vzdrževanju širokopasovnega omrežja v Občini Radenci in ga predala v najem izbranemu podjetju ASD, d.o.o. iz Boračeve za obdobje 10 let. Prve uporabnike ( do sedaj jih je 14) so priključili na omrežje v mesecu septembru, prvi operater, ki je podpisal pogodbo o vstopu v omrežje pa je bila CATV iz Radencev.

V času izgradnje so intenzivno zbirali in še zbirajo prijave vseh, ki se želijo priključiti na novozgrajeno optično omrežje. Razlika za pridobitev priključka med uporabniki iz t.i. sivih lis, je v lastnem financiranju izgradnje priključka od glavne trase do hiše za sive lise in  nekoliko kasnejši priklop v omrežje. Priklop za uporabnike iz t.i. sivih lis bo mogoč po predaji omrežja upravljavcu in opravljeni kontroli predstavnikov sofinancerja. S širokopasovnim omrežjem je po besedah župana z informatiko pokrite 95 odstotkov občine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.