https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Branko Drvarič poslancem SDS-a: »Naše šolstvo daje kadre, ki niso več uporabni v gospodarstvu«

Murska Sobota, 05.11.2013 ob 7:00  

Poslanska skupina SDS že več let obiskuje slovenske občine. Namen obiskov je iz prve roke izvedeti čim več o izzivih, dosežkih, pa tudi težavah, s katerimi se srečujejo vodstva lokalnih skupnosti, podjetja, javni zavodi, kot tudi občanke in občani. Eden takih obiskov se je zgodil včeraj v prostorih kluba Pac. Iz vrst SDS-a so se ga udeležili mag. Andrej Vizjak, Romana Tomc, mag. Andrej Šircelj, Sonja Ramšak in Franc Breznik. Pomurske gospodarstvenike in člane regionalnih svetov in razvojnih agencij pa so predstavljali dr. Matej Gomboši, Branko Drvarič, Danilo Krapec in Robert Grah. Pogovarjali so se o potencialih pomurske regije in njenih slabostih, o razvojnih programih, o nepremičninskem davku, investicijah, ukinjanju in združevanju občin, skratka o aktualnih temah v našem prostoru.


V uvodu je dr. Matej Gomboši na kratko predstavil projekt Rejdno dobro, Robert Grah s Pomurske gospodarske zbornice je predstavil stanje gospodarstva v Pomurju, Branko Drvarič, predsednik nadzornega sveta regije pa je predstavil nekaj pozitivnih in negativnih pogledov na današnje stanje v Pomurju.

Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice: "Dodana vrednost na zaposlenega v SP in GD je, poleg visoke stopnje brezposelnosti, nekaj kar pri nas ne štima".

V Pomurju po prihodkih prevladuje domači trg, več kot polovico storitev/izdelkov izvoza gre v Nemčijo in Avstrijo. Največ uvoza prihaja iz Madžarske (predvsem zaradi MOL-a, ki k nam uvaža derivate). "Dodana vrednost na zaposlenega v SP in GD je, poleg visoke stopnje brezposelnosti, nekaj kar pri nas ne štima" je ugotavljal Grah. BDP v Pomurju znaša 66% slovenskega povprečja. "Kje smo pa boljši od drugih gospodarstvenikov v Sloveniji? Donosnost sredstev in kapitala. S tistim, kar imamo, znamo veliko narediti. Slaba točka pa je bruto plača zaposlenega in dodana vrednost". Neto dodana vrednost na zaposlenega v Pomurju znaša 28.421 €, slovensko povprečje je 38.006 €, evropsko je med 46 in 65.000 € evri, v Avstriji 92.000 €.

Doseženo neto dodana vrednost na zaposlenega v Pomurju do 20.000 € ima 426 družb/4600 služb (30%). Ta denar gre za plače, za razvoj in investicije pa ne ostane praktično nič. Ta podjetja vsako leto ustvarjajo 13 milijonov evrov izgub. "Tu nam je v pomoč zakon o razvojni pomoči pomurski regiji, ki z novimi investicijami podjetjem omogoči, da postanejo konkurenčnejša".

206 je razvojnih podjetij z več kot 40 tisoč € neto dodane vrednosti na zaposlenega. Ta ustvarijo 26 milijonov evrov dobička in nudijo 2657 zaposlitev. "Tisto, kar pa drži v kondiciji nad površjem je predelovalna dejavnost, ki pade med 20-40 tisoč evrov. To omgoča normalne plače, nekaj pa tudi za investicije in razvoj. Naša želja je priti sem, prej ali slej pa je treba gospodarstvo prestrukturirati in ta delovna mesta nadomestiti z bolj kvalitetnimi delovnimi mesti" je bil odločen Grah.

Naše gospodarstvo pestijo slaba likvidnost in visoka zadolženost podjetij, visoki davki in prispevki, vedno manj dosegljivi in vedno bolj dragi viri financiranja, nizka osebna poraba in plačilna nedisciplina, krčenje investicij v državi. Nujno potreben je pritok svežega kapitala s tujimi investicijami, nujna je dodatna reforma trga dela, neustrezna je delovna pravna zakonodaja - visoki davki in prispevki - predvsem nekonkurenčnost s sosednjo Avstrijo in največjo zunaj trgovinsko partnerico Nemčijo.

Recept za nov zagon gospodarstva niso višji davki. Vsako leto moramo vrniti 500 mio € več kot leto poprej. Za neto minimalno plačo 556,83 € mora delodajalec plačai 1.140 €. "Čez mejo za isti bruto pa lahko dobimo skoraj isti neto in temu mi konkuriramo".

Branko Drvarič, predsednik nadzornega sveta regije: "Imamo ljudi, ki nikoli v prekmurskem okolju ne bodo dobili službe. Lahko odidejo samo kam drugam".

"Pomurje je dobilo dobro cestno povezavo z ostalim svetom. Druga stvar so občine, ki so prinesle veliko napredka. Tretja stvar pa možnost, da naši delavci delajo v Avstriji, kar je razbremenilo naše območje. Dobro da se je zgodil in podprl zakon o Pomurju", Branko Drvarič o pridobitvah Pomurja.

"Naše šolstvo je totalno zanič. Daje kadre, ki niso več uporabni v gospodarstvu. Tega mi ne moremo spremeniti. Mi bi radi, da bi Pomurci dobili osnove, da bi postali dobri mojstri, naredili faks in dobili delo. Imamo ljudi, ki nikoli v prekmurskem okolju ne bodo dobili službe. Lahko odidejo samo kam drugam, dali pa smo jim možnost, da so šli v tako smer šolanja in to je velika hiba. Druga je pa ta, da firme, ki so pokupile prekmursko gospodarstvo (Radenci, turizem), vse več centralizirajo, kar je daleč od nas" je bil oster Drvarič.

Rabimo čisto novo pot v kmetijstvu, ki je razdeljeno na nekaj velikih kmetov in množico, ki na vasi umirajo, s tem pa umira tudi vas. Mali kmetje ne morejo preživeti.

Potencial vidimo v reki Muri. Skupaj z njenim vodnim potencialom in 20 km lahko naredimo marsikaj.

Mag. Andrej Vizjak, SDS: "HE na Muri lahko pomeni tudi veliko v kmetijskem smislu".

"Bojim se, da bodo stotine milijonov evrov, ki jih DEM ustvarjajo iz hidropotenciala, šlo proti jugozahodu namesto severovzhodu. Proti projektu, katerega ne bom omenjal. Jaz ne vidim elektrarne samo kot energetsko priložnost. Lahko pomeni tudi veliko v kmetijskem smislu z dvigom podtalnice, z možnostjo namakanja in preprečevanjem škodnih učinkov, kot jih imajo poplave in neurja" Vizjak o elektrarni na Muri.

Andrej Šircelj, SDS: "Treba je povezati kmetijstvo in turizem, da pride "solata z njive na krožnik gosta"".

"Ali obstajajo kakšni investitorji, ki bi investirali v turizem?" je gostitelje spraševal Šircelj. "Kot sam vem, se Sava Hotels & Resorts dezinvestira, se prodaja, prodaja svoj kapital in turistične zmogljivosti tukaj. Mislim, da se da tukaj še veliko narediti, da se zviša dodana vrednost. Treba je povezati kmetijstvo in turizem, da pride "solata z njive na krožnik gosta"", je dejal Šircelj o možnih rešitvah za pomursko kmetijstvo in turizem.

Romana Tomc, SDS: "Nočemo, da bi se pas okoli vratu gospodarstva še dodatno zategoval".

"Govorili ste, da je treba storiti preboj iz panog z nižjo v panoge z višjo dodano vrednostjo. Vprašanje pa je, katere so to?" se je glasilo vprašanje za gospoda Roberta Graha. "V stranki se glasno zavzemamo za politiko, ki ne bi šla v smeri poviševanja davkov. Tudi, ko smo imeli priložnost voditi gospodarsko politiko in smo bili v vladi, nismo šli v tej smeri. Ši smo v smeri razbremenjevanje gospodarstva. Zavzemamo se za nižje davke, nočemo, da bi se pas okoli vratu gospodarstva še dodatno zategoval, saj verjamemo, da to ni prava pot. Ali ste pri stopnji 0,75% davka na nepremičnine vrgli puško v koruzo?" se je glasilo novo vprašanje za Graha.

Robert Grah: "Če 0,15% tam kjer živimo, zakaj ne 0,15% tudi tam, kjer ustvarjamo, delamo, ima tam nekdo službo?".

"Če mene vprašate je 0,60% obdavčitve za nepremičnine s stališča gospodarstva preveč. Če 0,15% tam kjer živimo, zakaj ne 0,15% tudi tam, kjer ustvarjamo, delamo, ima tam nekdo službo? Še koliko davčenj se tam akumulira. 0,60% je absolutno previsoka stopnja za tam, kjer se nekaj ustvarja. 0,75 je za primarno proizvodnjo občutno preveč", je bil odločen Grah o stopnjah obdavčitve na nepremičnine v novem nepremičninskem zakonu.

Sonja Ramšak: "Občutek imam, da so nekateri, ki so prišli v to okolje (Sava Hotels & Resorts), da izčrpavajo to okolje, ne pa, da v njega vlagajo".

"Strinjam se, da ima Pomurje naravne danosti za razvoj. Občutek imam, da so nekateri, ki so prišli v to okolje (Sava Hotels & Resorts), da izčrpavajo to okolje, ne pa, da v njega vlagajo. Na področju turizma ima Pomurje zelo velik potencial, posebej v sodelovanju z domačini. To okolje je zelo neobremenjeno v primerjavi z ostalo Slovenijo. Imate neobremenjeno zemljo s kontaminiranimi snovmi, naravne danosti za pridelavo zelenjave."

Ramšakova se je dotaknila tudi teme o ukinjanju malih občin in združevanju v večje. "Bila sem v kuzmi in moram povedati, da je na terenu viden izreden napredek. Majhne občine so z malimi sredstvi naredile ogromen napredek. Ukinjanje občin na pamet oz. združevanje je za to okolje stvar, ki se ne bi smela zgoditi. Upam da bodo sami župani, gospodarstvo in lokalno prebivalstvo odločno nastopili proti temu", je Ramšakova odločno nasprotovala ukinjanju in združevanju občin.

Danilo Krapec, direktor RRA Mura: "Nekateri skušamo nevtralizirati veliko medijsko gonjo naravovarstvenikov".

Krapec se je dotaknil dogajanja glede hidroelektrarne na Muri: "Nekateri skušamo nevtralizirati veliko medijsko gonjo naravovarstvenikov. Ko smo tukaj zgradili preveč bioplinarn in kurimo hrano za elektriko, nihče ni bil tako glasen, kot sedaj ko govorimo o HE na Muri. Naša zahteva je, da je to najsodobnejša elektrarna, ki je lahko tudi turistična atrakcija. Koristna pa je lahko tudi za kmetijstvo, namakanje, protipoplavno varnost itn."

"Naša razvojna vizija je hrana. Ne, da bi se vračala žitnica Slovenije, ampak hrana, kot navezava kmetijsko živilsko predelovalne industrije za višjo dodano vrednost. Imeli smo Proconi in so ga kupili Francozi", je Krapec izrazil skrb glede tujega odkupovanja pomurskih podjetij.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2013 ob 7:32 gost občanka gost

      Poslanska skupina SDS nima kaj obiskovati slovenskih občin in nekaj predgati, ker so že vse povedali in vse zapravili. Poslušajo jih pa tak vedno eni in isti, glej slike. Ne ven, če so tak tupasti, ka jin trbej vedno znova pamet soliti, ali pa v te SDS ove prazne tuparije vervlejo? IN to so izvoljenci ljudstva- beda in žalost. Kar se pa šolstva tiče, pa so prav tako sami izprijenci. Poglente si samo ravnatele pomurskih šol. Eni so celo šnelkurse v Zagrebi delali, ka se lejko zdaj izživljajo, nad tistimi, ki so končali prave fakultete. Sramota.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.11.2013 ob 7:58 gost gost

      bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.11.2013 ob 8:00 gost gost

      ne nakladajte se ka ste že prežmetni v roke plunte pa začajte tisto nazaj davati ka ste spokradnoli

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.11.2013 ob 8:14 ZOJA gost

      kradnili so vsi šteri so bili pri kopanji državo pa zapravljajo načrtno pomali pa gvušno SDS je na PRVOM MESTI V TOM narod srpe pa kose v roke pa tirati to na goli otok. VSE PREMOŽENJE KA GA MAJO PA KRAJ VZETI TUDI TISTO KA MAJO VONIK.....

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.11.2013 ob 8:27 Znan gost

      Ka prdi tej Drvarič. Seveda nemrejo zaposltiti teh kadrov, ker proizvajajo najnižjo možno dodano vrednost. Za takšno gospodarstvo je še osnovna šola preveč.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.11.2013 ob 8:32 smrkci gost

      Spet se približujejo volitve in,do vse stranke spet samo dosti govorile in nič za prekmurje naredile glasove pobrale in se v meglo pobrale,ko se pa megla razkadi pa strank več nebo in v prekmurju se nebo zgodilo nič.Kot dosedaj reveži ste bili in reveži boste ostali prekmurci.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.11.2013 ob 10:38 Gost1 gost

      Manjkal je še vnuk Maistrovega borca z ekipo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.11.2013 ob 12:20 lauraas gost

      Potem bodo pa za Pomurje več naredili PS in SD in Gašpar G. Mišić, ki so zdaj pri koritu.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.11.2013 ob 13:33 kronik gost

      gnes je bil cestni črni davek dnevnih migrantov v Avstrijo. Država zna samo obdavčiti in krpati bančno luknjo, dvakrat obdavčiti delavce v tujini, za cestno infrastrukturo pa se jim jebe - po domače povedano. Grozna država.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.11.2013 ob 13:35 redek gost

      Tudi tale gospod ni uporaben v gospodarstvu, kar mu bodo kmalu pokazali lastniki podjetja, kjer je dokazal, da ima več sreče kot organizacijskih in managerskih sposobnosti. Kreditni krč ni rezultat učinkovitega vodenja podjetja. Seveda je praktično okriviti nekakšno globalno krizo za svoj neuspeh. V bistvu pa izpadeš malce neresno ob rahli rasti gradbenega sektorja. Dokler imamo blabla razvojnike brez izkušenj in z nerealnimi vizijami, bo Prekmurje predvsem nazadovalo.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.11.2013 ob 13:37 savčan gost

      sava izčrpava in tone vse globlje in globlje. Sicer so pa ostali samo ritolizci in samovšečneži v turizmu

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.11.2013 ob 13:43 kaki gost

      Ja. Najboljši je kader, ki so ga zastonj izobrazili komunisti in mu povrh še zrihtali štipendijo in službo takoj po študiju, kajne mali Brankec?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.11.2013 ob 13:50 Bandi gost

      Ges se pa sten kda se omenja šolstvo pa zanič kadre ne strinjam.Prvič kelkin mladin lidem pa smo sploj dali šanso ka se dokažejo, kelko mladih lidi ali pa će ščete mlajših generacij je na vodilnih položajih.Strašno malo, razen tistih keri majo oče pa mame na viskih položajih.Ges bi bole povedo tak ka te keri so nas v to situacijo pripelali trbe preveriti ,njihove diplome plagiate prepisavanje nalog tak dale na konci pa strokovnost.Mislin ka je sploj nej problem v šolstvi liki v priliki pa držanji stolcov. Vsi keri so dosegnoli pogoje za penzije v penzije mladin pa dati priliko ka se dokažejo.Pa ges mislin ka do tudik prišli rezultati.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.11.2013 ob 13:55 kaj gost

      Kaj še misli v pomurjo ostat. Pošte zapirajo, Nlb baje misli odpuščat, ti gospodje pa so predobro plačani, da bi dali priložnost mladi sposobnim.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      05.11.2013 ob 14:12 Pamet gost

      Ne vem ka tej Janževci tu sploh iščejo. Itak jih nihče ne šmirgla, razen par podrepnikov, ki vlečejo korist že dolgo časa. Ne vem pa tudi ka se ma z njimi družiti gospodarska zbornica in RRA. Pomagati nam tak nemrejo in neščejo, zajebavat nas in lobirat za volitve pa naj idejo na Dolenjsko.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      06.11.2013 ob 8:29 rušenje gost

      Včeraj v Bohinju se je lepo videlo, da mali človek ne valja nič, da mo pred zimo podrejo hišo. Ti politiki bi morali včeraj pomagat temu gospodu, če bi imeli dobre namene, ne pa fantazirat o nekih rešitvah. Mi in Ciper, gremo še v večjo krizo, druge države pa že okrevajo. Bolše, da nas priključjo k Avstriji.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      06.11.2013 ob 9:11 visoko šolstvo gost

      največ prodajalcev megle pa izšolajo prav na privat SDS univerzah. SDS in njeni člani so ustanavljali šole samo za razne družboslovne smeri tako, da je SDS vodilna v proizvajanju nezaposljivih kadrov. še dobro da so zdaj ostali večinoma brez subvencij.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      06.11.2013 ob 10:00 ahinoh gost

      živčni levi komentatorji.......vlada vam slabo, kaj slabo zanič....vi pa po opoziciji.......očitno čutite, da se SDS vrača na oblast...no, saj ima tudi edina program za izhod iz tega s(r)tanja!!

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      06.11.2013 ob 23:24 lauraas gost

      Pa SDS je odvračal od družboslovnih študijev, ki jih je zdaj preveč.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      07.11.2013 ob 0:16 gost gost

      Daj lauraas že 100x san te proso HEJNJAJ pa se ne blamejraj več, prosin te lepou. Malo si pogledni kelko visokih šol so ustanovili Rončevi, Turk pa ostali SDS-ovci pa kakšne programe tan majo. Še dobro ka so jin zdaj vsen po vrsti licence pobrali ka so jih itak na nelegalen pa nepošteni način doubili, tak kak vse ostalo ka je povezano z SDS. Sama lopovščina pa laži pa poneverjanje. Vse stvari ka so v zvezi z SDS so več ali menje kriminal. ahinoh, ta vlada je glih tak isti drek kak je bila prejšnja vlada tvojoga idola jajčeka. zakoj je pa te ta tvoja ohinsploh stranka nej državo rešila pred krizo namesto ka nas je vse v drek potisnola gda je bila na oblasti? zdaj se pa javla kak rešitelj. lepo tou, prvo te v drek potisnejo pa izropajo celo državo, zdaj bi jo pa radi rešavali. vse čestitke stranki SDS in van keri te lopove lažnive podperate.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      07.11.2013 ob 7:59 gost jat gost

      Ahinoh je živčni desni komentator. Vuple, ka de firer pa na oblasti, te de pa on minister za desni razvoj. Malo morgen, nikdar več!!!!!!!!!!!!!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      12.11.2013 ob 1:10 Malo tak gost

      Hja, po komentarih sodeč, živčki tak redno delajo .... 'Rdečica' kar ne izgine z naših 'peres' .... 70 let že slikajo 'svetlo prihodnost', v kali zatirajo in zaničujejo vsakega, ki ni 'naš' - pa se le nikakmor ne premakne, vse globlje tonemo v lastnem dreku. In zopet je za to kriv 'razredni sovražnik. Da se razumemo, 'ta črni' seveda. Ker 'ta rdeča' je barva nedolžnosti in neoporečnosti, čistih rok - skratka, ah-in-oh. Samo še svizec manjka s 'staniol' papirjem v roki :-)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      05.02.2014 ob 7:58 redek gost

      Evo. Pa so se tudi lastniki podjetja Kema odločili spoznati, da slovensko šolstvo resnično daje nesposobne kadre.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.